Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká centrální banka snížila základní úrok na tři procenta

Americká centrální banka snížila základní úrok na tři procenta

31.01.2008 8:11
Autor: ČTK

Washington/New York/Chicago 31. ledna (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na rovná tři procenta. Banka se snaží zabránit recesi, která hrozí americké ekonomice v důsledku problémů na trhu bydlení a kvůli dopadům úvěrové krize. Rozsahem a časovým odstupem je toto snížení jedním z nejvýraznějších.
 
"Finanční trhy jsou stále pod značným tlakem a některým firmám i domácnostem se ještě více ztížil přístup k úvěrům. Nejnovější informace navíc ukazují, že se prohlubuje útlum na trhu bydlení a zhoršuje se rovněž situace na trhu práce," píše se ve zprávě, která provází včerejší rozhodnutí centrálních bankéřů.

Analytici se snížením úroků počítali, nebyli ale jednotní v názoru na rozsah snížení. Fed snížil základní sazbu už minulý týden, a to mimo pravidelnou schůzku měnového výboru. Přiměly ho k tomu otřesy na finančních trzích a snaha podpořit ekonomiku. Za týden tak základní sazba klesla o 1,25 procentního bodu, protože minulé úterý Fed základní úrokovou sazbu snížil o 0,75 procentního bodu.

"Dnešní rozhodnutí, spolu s tím, které jsme učinili minulý týden, by mělo postupně podpořit hospodářský růst a zmírnit rizika ohrožení růstu," píše se dále ve sdělení měnového výboru centrální banky. Vzhledem k tomu, že ani dnešní snížení sazeb rizika ohrožení hospodářského růstu nesmazalo, Fed bude situaci nadále průběžně vyhodnocovat.

Akciový trh po zprávě o razantním snížení úroků v mžiku smazal ztráty a vydal se vzhůru. Dow Jonesův index předtím ztrácel více než půl procenta, ale během několika minut měl více než procentní zisk. Podobný vývoj měly i další indexy, tedy S&P 500 a Nasdaq Composite.

"Akciové trhy by reagovaly nepříznivě, pokud by Fed sazby snížil pouze o čtvrt bodu, přestože Fed se snaží tomuto tlaku odolávat. Dalším motivem je fakt, že propad dynamiky hospodářského růstu je tak silný, že je důvodem ke snížení úroků o půl procentního bodu," vysvětlil rozhodnutí Fedu ekonom společnosti National Credit Union Association Bill Hampel.

Od základní úrokové sazby se odvíjí výše nákladů v celé ekonomice. Sazba je rozhodující pro výši úroků v bankách, a má tedy vliv i na výši úroků z hypoték. Klesající sazby jsou tedy dobrou zprávou pro všechny, kteří mají hypotéku, méně už pro ty, kteří spoří.

Na dluhopisovém trhu se zvýšily ceny krátkodobých papírů, zatímco papíry s delší splatností se ocitly ve vlně masivního výprodeje. "Reakce trhu státních dluhopisů říká, že u delších splatností jsou velké obavy z inflace, ať už si Fed říká, co chce," sdělil analytik finanční společnosti U.S. Global Investors John Derrick.

Spojené státy tak mají nižší úrokové sazby než Česká republika. Ta má základní sazbu na 3,5 procenta, což je nejméně z celé Evropské unie. Čeští analytici byli ještě donedávna přesvědčeni, že Česká národní banka (ČNB) na svém nejbližším zasedání bankovní rady sazby zvýší, nyní si už ale tak jistí nejsou.

"Ač se ještě v prosinci zdálo další zvýšení sazeb jisté, pravděpodobnost nyní klesá. Diskuse bankovní rady se se tak kromě inflace bude týkat i vnějších podmínek. Zvednout ruku pro zvýšení sazeb v současné atmosféře na trzích bude vyžadovat od bankovní rady větší odvahu," řekl ČTK analytik společnosti CITCO - Finanční trhy Jiří Šimek. Zhruba v tomto duchu se včera vyjádřil i člen bankovní rady ČNB Robert Holman (více ZDE).

Výrazné snížení sazeb ale podle očekávání uškodilo dolaru. Ten už klesal v průběhu dne, po zprávě se ale jeho pokles zrychlil. K euru se prodával v kurzu 1,4842 USD, zatímco před rozhodnutím byl na 1,4785 USD. K japonskému jenu zůstal takřka beze změn na 107,35 JPY.

Vedle základní úrokové sazby Fed snížil také diskontní sazbu. Ta je nyní na 3,5 procenta a rovněž klesla o půl bodu.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m