Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici: Další hrozbou pro světovou ekonomiku může být deflace

Analytici: Další hrozbou pro světovou ekonomiku může být deflace

06.10.2008 14:22
Autor: mediafax

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Světová ekonomika může v blízké době čelit další hrozbě, deflaci. Uvedla to v pondělí agentura Bloomberg s odkazem na analytiky různých finančních skupin.

"V následujících měsících se může opět vynořit duch deflace," řekl hlavní ekonom Commerzbank v Londýně Joerg Kraemer.

Za hrozbou deflace stojí hlavně pokles cen komodit a těžší přístup k úvěrům. Podle analytiků se tak zvyšuje možnost vzniku globální recese, která by mohla spustit podobnou deflaci, s jakou po celých deset let bojovalo v 90. letech minulého století Japonsko. Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet a guvernér Bank of England Mervyn King tak možná budou muset následovat příkladu šéfa amerického Fedu Bernankeho, který od srpna 2007 snížil základní úrokovou sazbu o 3,25 procentního bodu na 2 procenta, což byl nejagresivnější pokles úrokových sazeb za poslední dvě dekády.

Ekonomové se domnívají, že scénář dalšího vývoje by mohl být následující: banky po celém světě budou dále redukovat poskytování úvěrů, což se projeví zpomalením růstu. Tím dojde ke snížení cen na trhu nemovitostí, zvláště v sektoru bydlení, což způsobí další ztráty bankám a jejich nechuť poskytovat úvěry se ještě prohloubí. Se zhoršováním úvěrové krize budou mít podnikatelé stále horší možnosti ke zvyšování cen.

Ceny přitom už v některých částech světové ekonomiky klesají. Ceny domů klesly během posledního roku o více než 10 procent ve Velké Británii a ve Spojených státech. Ropa, měď a kukuřice způsobily v pátek největší propad cen komodit od roku 1956. Ceny za dopravu zboží klesly od května už o 75 procent.

"Teď se rozhodně víc obáváme deflace než inflace," řekl David Owen, hlavní ekonom evropské části Dresdner Kleinwort Group v Londýně. "Centrální bankéři by měli snížit úroky a nějakou chvíli je tam také ponechat," řekl.

Většina ekonomů, které agentura Bloomberg oslovila, očekává, že Bank of England sníží ve čtvrtek své úrokové sazby alespoň o čtvrt procentního bodu ze současných 5 procent.

S hrozbou deflace se americká centrální banka (Fed) už v tomto desetiletí potýkala. V roce 2003 se inflace přiblížila k 1 procentu. Tehdejší šéf Fedu Alan Greenspan proto snížil úrokové sazby na 45leté minimum a ponechal je tam celý rok, což podle některých kritiků odstartovalo velký boom v oblasti bydlení a úvěrů, jehož následkem je právě současná krize.

V současné době se krize projevuje zvláště v nefunkčním bankovním systému, který zřejmě nebude schopen poskytovat půjčky, které jsou podle ekonomů hlavním „mazivem“ hladkého ekonomického vývoje. Podle Owena tento vývoj společně s pádem cen komodit způsobuje obavy z možného deflačního vývoje.

Banky stále snižují přístup k úvěrům. Úroková sazba u dolarových půjček na mezibankovním londýnském trhu (Libor) dosáhla v pátek 4,33 procenta, což je nejvyšší úroveň od ledna tohoto roku.

Ne všichni ekonomové ale sdílejí chmurnou představu s ekonomem Owenem. Někteří si myslí, že Bernanke a další centrální bankéři dostali lekci z vývoje v Japonsku a také z Velké hospodářské krize, takže lze očekávat, že udělají všechno, aby podobnému vývoji zabránili.

Bývalý guvernér Fedu Lyle Gramley řekl, že i když existují deflační rizika, pokud bychom měli směřovat do velmi, velmi dlouhé recese a nikdo by s tím nic nedělal, nemá z ničeho strach, protože si je jistý, že Fed bude jednat "velmi, velmi agresivně."

Bernanke studoval vývoj Velké hospodářské krize už v dobách, kdy byl na vysoké škole a říká, že hlavním důvodem, proč měla americká krize v roce 1929 tak obrovské dopady bylo to, že banky byly nuceny přestat půjčovat peníze a na trhu tak chyběla likvidita. Kromě toho Bernanke studoval i vývoj během "ztracené dekády" v Japonsku, která byla z části způsobena bankovní krizí. Podle Bernankeho centrální bankéři tehdy čekali příliš dlouho, než odpověděli na propad cen akcií a nemovitostí na počátku 90. let. V roce 2002 dokonce pronesl řeč, která mu vynesla přezdívku "Vrtulník Ben" a ve které prohlásil, že vlády a centrální banky musí reagovat okamžitě na podobné deflační šoky tím, že do systému musí napumpovat dostatečné množství financí.

Opatrnost japonských politiků, kteří čekali až do roku 1999 než do systému napumpovali peníze daňových poplatníků, stála japonskou ekonomiku velmi mnoho. Nezaměstnanost se zdvojnásobila na 5,5 procenta a Japonsko se během let 1990 až 2002 dostalo třikrát do recese. V období od 1997 do 2007 spotřebitelské ceny klesly o 2,2 procenta, zatímco ve Spojených státech ve stejném období ceny vzrostly o 29 procent.


Váš názor
  •  
    06.10.2008 22:16

    Vizionář naprosto souhlasí s Bernankeho názorem, že centrální banky a vláda, případně další státy podle rozsahu nebezpečí, musí reagovat okamžitě na jakékoliv nebezpečí. Pokud víte, že se na vás valí voda, tak musíte stavět hráze okamžitě a ne až je vše pod vodou. Pak jsou škody značné a bolestné. Tento příklad je ukázkou současné situace. Některé státy ještě nepochopily co se děje a stále vyčkávají, co bude. Až se probudí bude pozdě. Velmi profesionálně hodnotím kroky Irska, Německa, Rakouska a samozřejmě USA.
    Zdravý rozum
  • Deflace
    06.10.2008 20:29

    Zdá se, že Hayek-Misesova teorie hospodářského cyklu funguje dobře i v praxi, už je tu deflace a zároveň snaha ji zabránit. Možná ji zabrání, ale recesi nezabrání, spíš ji prodlouží.
    Hynek
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university