Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Odborníci varují před možným splasknutím další bubliny

Odborníci varují před možným splasknutím další bubliny

08.01.2009 15:56
Autor: 

Kdo si myslí, že v loňském roce na finančních trzích již všechny možné bubliny splaskly, může být podle německého serveru Welt Online na omylu, neboť mnozí odborníci varují před novou bublinou, která by svou velikostí a tím i nebezpečností daleko překonat internetovou, komoditní či nemovitostní bublinu, a tou je prý trh státních dluhopisů.

Z těch se od července stal žádaný cíl pro spekulanty při hledání jistoty ve strachu z pádů akciových trhů a investoři je vládám podle serveru doslova "rvou z rukou". Například index německých státních dluhopisů RexP v uplynulých šesti měsících vyletěl o téměř 10 % vzhůru (oproti hlavnímu německému akciovému indexu DAX , který ztratil 40 %!). Výnosy, které se pohybují protisměrně k cenám, se přiblížily ke svým historickým minimům. Desetileté německé státní dluhopisy tak vynáší již jen něco přes 3 %, americké zhruba 2 %. Dluhopisové fondy byly s až 15% nárůsty mezi fondy jedinými vítězi roku 2008.

V období současné finanční krize dosahují státní výdaje mimořádných rozměrů - v dobách míru se vlády po celém světě do takových finančních dobrodružství dosud ještě nikdy nepustily... Jen země G7 - Německo, Velká Británie, Francie, Španělsko, Itálie a USA slíbily svým bankám garance v objemu téměř 13 biliónů eur. K tomu je nutno přičíst ještě avizované balíky na podporu ekonomik v hodnotě přes jeden bilión eur. Jelikož si vlády musí obstarat peníze na dluhopisovém trhu, jsou investoři státními dluhopisy doslova zaplaveni. Např. USA chtějí na trh vysypat 1,5 biliónu eur, Německo plánuje 323 mld. eur.

Rekordně nízké úrokové sazby přitom přímo vyzývají k zadlužování. Někteří odborníci se však obávají, že trhy nejsou schopny takové objemy absorbovat. Již tento měsíc přitom přichází první zatěžkávací zkouška, neboť dojde k prvním "megaemisím".

"Bude nyní následovat velký krach u státních dluhopisů?" klade si podle serveru spíše rétoricky znějící otázku analytik BNP Paribas Pierre-Olivier Beffy. Ocenění dluhopisů považuje za absurdně vysoké a varuje investory před jejich dvoucifernými pády. Již brzy by podle něj mohly výnosy dluhopisů vyletět o 125 bazických bodů výše. Pro držitele státních papírů nebo dluhopisové fondy by toto znamenalo 10% ztráty.

Rovněž analytik Société Générale, James Montier, zdvihá varovný prst: "Státní dluhopisy nenabízí pro dlouhodobé investory žádnou hodnotu." Desetileté výnosy u amerických státních dluhopisů ve výši 2,48 % se snaží naznačit, že v celé nadcházející dekádě bude americká inflace blízko nuly, což je vzhledem k téměř nulovým klíčovým úrokovým sazbám, masivním záchranným programům a rostoucímu zadlužení krajně nepravděpodobné, uvádí podle serveru Montier.

Dluhopisové trhy podle serveru skutečně odpovídají scénáři japonské deprese. Tam dluhopisy již od poloviny devadesátých let vynášejí méně než 2 %, protože samotné miliardové programy na podporu ekonomiky nemohly zastavit spirálu padajících cen a klesající ekonomiky. Nicméně i v případě, že by se světová ekonomika dostala do takové deprese, však řada ekonomů očekává atraktivní výnosy a tudíž klesající ceny. Pokud totiž nyní všechny země náhle musí financovat velké výdajové balíky, roste riziko státních bankrotů. Větší riziko si nechají investoři zaplatit ve formě vyšších úroků. "Ani západní průmyslové země nejsou před bankrotem obrněny," uvádí Beffy z BNP Paribas. Tento názor lze již odvodit z nákladů na pojištění proti nesplácení úvěrů u státních dluhopisů. Za kritické je se svým již nyní vysokým dluhovým břemenem zejména Řecko, kde již vzrostly prémie u pojištění na 17násobek.

Pro teorii bubliny podle serveru hovoří i to, že splasknutí jedné spekulativní bubliny je zpravidla výchozím bodem pro další. Pokud by bublina státních dluhopisů skutečně splaskla, mělo by to dalekosáhlé důsledky. Trh státních dluhopisů s objemem 7,5 bil. eur je jeden z největších trhů vůbec. Odborníci proto zatím dluhopisovým investorům státní papíry příliš nedoporučují. Atraktivní alternativou jsou přitom díky vysokým úrokům podle nich dluhopisy společností s dobrou bonitou.

Zdroj: Welt Online

Pozn.: Všechny v textu uvedené názory a doporučení jsou převzaty z uvedeného zdroje a nemusí se tudíž nutně shodovat s názorem Patria Finance.


Váš názor
  • Bublina státních dluhopisů
    09.01.2009 16:24

    nepraskne! Nemůže! To raději ať je vysoká inflace, ať je stagflace, ale státní bankrot ve velkém dopustit nelze! Stát je přece poslední jistota! Pro nezaměstnaného i pro investora... Dnes státy platí záruky investorům, aby nezaměstnanost nerostla, ale ta přesto roste a poroste a stát si peníze vytiskne, aby mohl vyplatit nezaměstnané. Aby je mohl tisknout, musí prodat státní dluhopisy. Pro někoho roztočená spirála, pro jiného trojský kůň. Státní správa je příliš drahý luxus, který investoři nebudou chtít časem platit, politici je však přesvědčí... Jedinou vzpruhu do budoucího vývoje světové ekonomiky vidím v tom, že všechny výrobky dlouhodobé spotřeby, které se spotřebitel naučil nakupovat podle diktátu výrobce, dožijí nejpozději za dva tři roky při standardním použití (dříve to bylo i na celý život). Ve světle trendu růstu nezaměstnanosti je otázkou, jak dlouho stát vydrží s dechem (daněmi a poplatky), než se recese zastaví. Jsou správné úvahy o investicích do komodit v prvním sledu, ve druhém sledu to budou jejich distributoři zabezpečující přesun k místu spotřeby. Bude se platit eurem, usrem nebo opecrem?
    Mudrc
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university