Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Central Group: Rezidenční trh začne růst v první polovině příštího roku

Central Group: Rezidenční trh začne růst v první polovině příštího roku

09.04.2009 12:47
Autor: mediafax

Článek byl rozšířen:

PRAHA (MEDIAFAX) - Central Group (CG) čeká oživení rezidenčního trhu v první polovině roku 2010. Představitelé developerské firmy to uvedli na čtvrteční tiskové konferenci.

Předseda představenstva Dušan Kunovský uvedl, že v současné době není rozumné zvyšovat rozestavěnost a umrtvovat tak vzhledem ke klesající poptávce peníze. „Chceme splatit úvěry a v budoucnu se bez nich obejít,“ řekl. „Naposledy jsme koupili pozemek na Žižkově za 300 milionů korun, jinak nákupní aktivity omezujeme,“ dodal.

„Developeři, kteří měli jeden či dva projekty z trhu ustupují. Trh se tak pročistí,“ poznamenal výkonný ředitel Aleš Novotný.

„V době investičního boomu jsme čerpali úvěry, ale v drobných částkách vzhledem k našemu obratu. Podminky pro korporátní úvěry jsou ale dnes nastaveny nereálně. Proto chceme naše půjčky splatit a další úvěry už nebrat,“ vysvětlil Kunovský.

„Když jsou hypotéční splátky na úrovni nájemného, tak pokládán úvěry fyzických osob na bydlení za dobrou investici do budoucna,“ řekl v odpovědi na dotaz Mediafaxu, proč Central Group odmítá firemní úvěry a přitom jeho byznys stojí na hypotékách.

Ředitel Novotný prohlásil, že v letošním roce čeká ohledně cen nových bytů stagnaci a že Central Group určitě nebude nabízet slevy.

Predikce společností Deloitte a Hyposervis přitom tvrdí, že ceny nových bytů půjdou letos dolů o pět až 15 procent. „Jsem optimističtější, ceny takto neklesnou, spíše budou opravdu stagnovat,“ prohlásil generální ředitel Hypotéční banky Jan Sadil. Jeho finanční ústav je přitom členem Hyposervisu, který je spoluautorem predikce.

Představitelé společnosti Central Group zmíněné prognózované nastartování trhu ve druhém pololetí roku 2010 zdůvodnili velkým potenciálem hypotéčního trhu. Objem hypotéčních úvěrů v Česku podle jejich informací nedosahuje ani 25 procent úrovně vyspělých zemí EU. Dalším jejich argumentem pro oživení poptávky i nabídky je podle nich potenciál v růstu podílu vlastnické formy bydlení. Ta je zatím v České republice na 60 procentech oproti průměru unie. Přístupnější by měly být také hypotéky, protože banky podle CG sníží rizikové přirážky.

Šéfové developerské společnosti zdůvodňují svůj optimismus i výzkumem agentury STEM/MARK, podle kterého si čtvrtina Pražanů hodlá do tří let pořídit v hlavním městě nový byt nebo dům.

Kromě zmíněné letošní stagnace cen nových bytů odhaduje Central Group v dalších letech růst cen nových nemovitostí v průměru o pět procent ročně. Výrazný pokles cen předpovídá CG starým a zejména panelovým bytům. Zároveň jeho představitelé zcela nevyloučili, že někteří developeři letos v dílčích případech na některé nové byty slevy poskytnou. "Bude se to ale týkat jen těch firem, které mají ekonomické problémy nebo nabízejí méně kvalitní lokality," tvrdí předseda představenstva CG Dušan Kunovský.


Váš názor
  • developerska pohadka na dobrou noc - pouze pro mentalne postizene
    10.04.2009 12:56

    i pres 50-70% propad poptavky vsechno co my developri mame (nove byty) zustane na stejne cenove urovni, to co maji ostatni (stare byty) bude klesat ...a duvod...no proste protoze si to tak prejeme to nestaci?
    oxik2
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data