Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bank of England: Finanční systém i nadále zranitelný

Bank of England: Finanční systém i nadále zranitelný

26.06.2009 12:42

Zástupci Bank of England (BoE) se domnívají, že ztráty, které finanční instituce utrpěly, způsobily, že jsou nyní zranitelné vůči další vlně šoků včetně rizika, že hospodářství zůstane vězet v recesi.

Britská centrální banka uvedla, že „vzhledem ke stupni zadlužení a finanční pozici zůstanou ještě po nějakou dobu jak domácí, tak zahraniční banky citlivé na další šoky. Pokud by se proces hospodářského zotavení zastavil kvůli špatné dostupnosti bankovních úvěrů, pak by se mohly ztráty aktiv zvýšit, a dále tak negativně ovlivnit důvěru v bankovní sektor.“

Zpráva banky o finanční stabilitě následuje po výrocích guvernéra Mervyna Kinga o tom, že bankovní problémy by mohly přispět k tomu, že cesta z recese bude „dlouhá, obtížná a trnitá“.

Několik dní před tím, než ministerstvo financí zveřejní svůj vlastní návrh nových regulačních úprav, přichází zpráva rovněž s návrhem možných změn v regulaci finančního sektoru včetně vyšších kapitálových rezerv. „Rozvahy bank zůstávají velice citlivé na jakékoli zpomalení, pokud jde o oživení na finančních trzích či v reálné ekonomice,“ píše se ve zprávě. „Účastníci trhu stále vnímají hospodářský pokles jako největší možné ohrožení finanční stability.“ Z výzkumu mezi 34 bankovními institucemi, vyplynulo, že pouze 15 % z nich „zcela důvěřuje“ stabilitě finančního systému v příštích třech letech, ve srovnání s 36 procenty v červenci roku 2008. Za největší rizika přitom banky označily hospodářský propad a nesplácení úvěrů.

Ztráty britských bank nyní dosáhly podle údajů centrální banky téměř 400 mld. GBP (654 mld. USD). Minulý týden navíc Evropská centrální banka uvedla, že by banky v 16 zemích eurozóny mohly do konce příštího roku přijít o dalších 283 mld. USD.

Pokud by nastala „velmi nepravděpodobná situace“, kdy by britská vláda musela vyplatit všechny záruky a pojištění, které přislíbila britským bankám pro případ nouze, celková částka by dosáhla až 2,1 bil. USD, nebo-li 88 procent hrubého domácího produktu, uvádí zpráva BoE. Pro srovnání: tento poměr dosahuje 73 procent v USA a 18 procent v eurozóně. Centrální banka proto navrhuje změny v regulaci finančních institucí – banky by podle ní měly být schopny poskytnout své vlastní záruky proti šokům prostřednictvím budování kapitálových rezerv z vlastního jmění a likvidity a vládních dluhopisů vysoké kvality. Podle BoE by měly mít banky plán v případě, že budou ve složitém období potřebovat finanční prostředky či ukončit provoz, pokud neuspějí. Rovněž by měly zveřejnit hodnotu aktiv, která vlastní, a poskytnout více podrobností ohledně zátěžových testů a analýz citlivosti.

Zpráva vyzývá mezinárodní regulátory k užší spoluprácí při řízení rizik, jež přinášejí globalizované finanční instituce, jejichž přeshraniční pohledávky se za uplynulou dekádu téměř zdvojnásobily. Regulátoři musí podle banky zajistit, že takovéto bankovní ústavy lze dostatečně monitorovat a zajistit, aby se nestaly příliš velkými či složitými.

Centrální banka však vyjádřila i náznak optimismu, když ve zprávě uvedla, že věří, že nejhorší propad je už za Velkou Británií poté, co se v prvním čtvrtletí její hospodářství propadlo o 1,9 procenta – nejvíce od roku 1979. Stav bankovních financí se zlepšuje spolu s tím, jak se znovu otevírají kapitálové trhy a klesají úrokové sazby. „V posledních měsících pozorujeme zlepšení tržních podmínek a náznaky toho, že míra poklesu HDP se zpomaluje. Některé trhy, na které měly doposud přístup jen ty nejsilnější bankovní instituce, se znovu otvírají,“ uzavírá zpráva Bank of England.

(Zdroj: Bloomberg, BoE)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m