Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Růst po recesi – historie je na straně optimistů

Růst po recesi – historie je na straně optimistů

07.10.2009 8:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Existuje jedno rčení týkající se ekonomických předpovědí: Konsenzus se vždy mýlí. Otázka však je, kterým směrem. V průzkumu Blue Chip Economic Indicators očekává 52 dotázaných ekonomů v následujících čtyř čtvrtletích růst ekonomiky Spojených států o 2,7 %, ani v jednom čtvrtletí by anualizovaný růst neměl překročit 3 %. V tak rané fázi oživení lze jen těžko určit, zda se jedná o příliš optimistický či pesimistický odhad. Jisté je však jedno – většina se nedomnívá, že tentokrát také dojde k silném zotavení, které v minulosti vždy po hlubokých recesích následovalo. Například první rok po hlubokých propadech z let 1973 – 75 a 1981 – 82 rostl HDP o 6,2 % a o 7,7 %.

Korelace mezi hloubkou recese a silou oživení během minulých devíti hospodářských cyklů je jednoznačná. Vztahuje se k tomu, nakolik podniky omezí produkci, osobní náklady a zásoby. Odráží také potlačenou poptávku, která vznikne odložením výdajů ze strany spotřebitelů a firem. Ekonomika se pak odrazí vzhůru se stejnou rychlostí, s jakou padala dolů, tažena tím, že spotřebitelé si nakonec místo starých laptopů koupí nové a podniky obnoví zásoby a začnou opět investovat do strojů.

Pokud je současný konsenzus správný, odklon od této zkušenosti by byl zarážející. Robert J. Barbera z ITG k tomu poznamenává, že po minulých devíti recesích HDP nikdy nepotřeboval více než tři čtvrtletí, aby dosáhl svého vrcholu před recesí. Pokud by se tak mělo stát i nyní, musel by HDP během tří následujících čtvrtletí růst anualizovaně o 5,4 %. Pokud by k tomu došlo během jednoho roku, růst by stále musel být 4,1 %.

Běžně se argumentuje, že oživení bude tlumeno dozníváním finanční krize - domácnosti se v prostředí zmenšeného objemu bohatství a špatně dostupných úvěrů musejí zbavit zadluženosti a spořit, což omezí i reakci firem na oživení. To však není jisté. Podle ekonomů z Barclays (367,8 GBp, 1,66%) Capital data týkající se toku úvěrů nejsou nijak zvlášť ku pomoci při odhadu síly oživení. Upozorňují na to, že v 70. a 80. letech začaly spotřebitelské výdaje růst dlouho předtím, než se situace na trhu se spotřebitelskými úvěry otočila. V rané fázi oživení je důležitější růst příjmů domácností. Ztráty počtu pracovních míst nyní klesají a příjmy ve formě mezd tvořící přibližně 60 % příjmů po zdanění začnou růst. Velká část výdajů jde také ze strany domácností a podniků, které si nemusejí půjčovat nebo jsou schopny si půjčit.

Oživení bude také záležet na tom, jak velkou část příjmů domácnosti uspoří. Rostoucí míra úspor bude působit negativně, nicméně ve druhém čtvrtletí již dosáhla 5 % příjmů po zdanění, zatímco na počátku roku 2008 se jednalo pouze o 1,2 %. Současná úroveň již stačí na poskytnutí dostatečného finančního polštáře domácnostem.

V minulosti míra úspor souvisela do určité míry s poměrem příjmů domácností a jejich bohatstvím. Čím vyšší je tento poměr (nyní roste kvůli nízkým cenám akcií a realit), tím vyšší je míra úspor. Ve druhém čtvrtletí tento poměr vzrostl na úrovně dosažené na počátku 90. let, kdy míra úspor dosahovala 6 %, což je blízko současné situaci. Domácnosti navíc ve druhém čtvrtletí znovuzískaly 2 bilióny dolarů ze 14 biliónů dolarů bohatství ztraceného v recesi. Pokračující růst akciového trhu a cen nemovitostí pak znamená, že další 2 bilióny dolarů bohatství byly domácnostem navráceny ve třetím čtvrtletí.

Překvapivě pozitivní data z posledních týdnů podporují pravděpodobnost radostného oživení. Zejména došlo k prudkému nárůstu indexu vedoucích indikátorů. Od března vzrostl o anualizovaných 11,7 %, což je nejrychlejší pětiměsíční změna od recese z let 1981 – 82. Názor pesimistů to prozatím nezmění, historie je ale na straně optimistů.

(Zdroj: Businessweek)


Váš názor
  • Opravdu 14 bilionů zmizelo?
    07.10.2009 10:15

    Hodnota akcií se snížila o tuto částku, OK. Ale každá transakce na burze má dvě strany. Aby došlo k poklesu ceny akcie, někdo ji musí prodat. (Nebo může prodat aniž by akcii vlastnil.) Tedy ti, kteří byli short, získali těch 14 bilionů. Bohatství se tedy pouze přesunulo z jedněch kapes do druhých. A nyní by se mělo logicky v nějaké formě vracet do dlouhých pozic. Stejně tak je výhercem v realitách ten, kdo prodal. Výhercem je také kupec realit, který čekal. (Byl technicky short.)
    Dan
    • Re: Opravdu 14 bilionů zmizelo?
      07.10.2009 15:14

      Tvoje logika kulhá na obě nohy. Od kdy se bohatství měří na transakce na burze? Ne každý majitel akcií je intraday spekulant. Jsou i majitelé akcií, kteří, za celou dobu krize neučinili jedinou transakci. Nebo jinak. Firma má 100 akcií. Neznáme cenu, cenu určí poptávka a nabídka. Stačí udělat jednu transakci s 10 akciema po 10 Kč . Cena je stanovena pro všech 100 akcií na 10 (hodnota firmy je 1000) pak půl firmy vyhoří a jeden z majitelů akcií se rozhodne jich zbavit má jich 20 a prodá je po 1 Kč neboť za víc napůl vyhořelou firmu nikdo nedá. Počet akcií se nezměnil hodnota je 1 kč/akcie. hodnota firmy se snížila z 1000 na 100 tj. 900! Tvá logika by naznačovala, že celkové bohatství lidstva je v čase konstatní. Srovnej pravěk a dnešek a porovnej si to sám.
      ..
Aktuální komentáře
20.09.2024
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
12:17Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba