Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Faber: Vláda se rozšířila do finančního systému jako rakovina, přijde další

Faber: Vláda se rozšířila do finančního systému jako rakovina, přijde další "záchrana"; kupuji zlato a akcií si cením více než dluhopisů

17.06.2010 18:04

Vládní zásahy do fungování volného trhu od počátku globální ekonomické krize byly tak významné, že dolehly na celkové zdraví světové ekonomiky, vyslovil se pro americkou televizi CNBC známý investor Marc Faber. Na rozdíl od většiny ekonomů se Faber neobává příchodu deflace, ale naopak mluví o pokračující inflaci. Investuje proto do zlata, ale také prý v současnosti preferuje akcie před dluhopisy.

"Myslím, že se vlády staly rakovinou svého druhu, která se rozšířila do finančního systému,“ přirovnal dopady státních zásahů Faber. Vládní intervence se podle jeho názoru staly příliš četnými a jejich základní problémem je neefektivita. „Na co vlády sáhnou, to obvykle dopadne hůře, než v rukou soukromého sektoru,“ dodal.

Dalším důvodem proč Faber brojí proti státním intervencím je fakt, že tyto zásahy umlčují indikace z trhu. „Trhy většinou vysílají signály, když je něco špatně, pokud však vlády intervenují, jako v případě nákupů dluhopisů ze strany ECB, Fedu a BoE, tyto intervence signály překryjí,“ vysvětluje svůj postoj Faber, který se domnívá, že každá vládní intervence má své nezamýšlené negativní důsledky. V současnosti je podle známého investora takovouto negativní externalitou zvýšená volatilita akciových trhů, která je důsledkem zkreslení ekonomických indikátorů.

Faber očekává že Spojené státy budou kvůli budoucímu vývoji nakonec donuceny zavést další stimulační opatření. Zároveň si však není jist, že mají keynesiánci pravdu v tom, že by se světová ekonomika bez dosavadních stimulů zmítala v recesi s mnohem vyšší nezaměstnaností a bankrotujícími soukromými společnostmi.

„Problémy ekonomiky EU jsou větší než v případě ekonomiky USA, „která již možná svého dna dosáhla. Pokud S&P 500 propadne o dalších 10 až 15 procent pod současnou úroveň, můžete si být jisti, že přijdou (USA) s dalším stimulačním balíčkem,“ řekl Faber.

Fáberův názor nesouzní ani s těmi ekonomy, kteří varují před rizikem deflace. Těm investiční guru žijící v Thajsku vzkazuje: „Lidé, kteří mluví o velké deflaci v Japonsku, ať se vypraví na den do Tokia. Jde stále o jedno z nejdražších měst na světě." S ohledem na inflaci Fabera prý na současných úrovních nic k nákupu příliš neláká. „Kupuji zlato, nevím, co jiného bych měl kupovat.“

Pokud jde o rozložení investičního portfolia, nechal se Faber slyšet, že v tuto chvíli preferuje být zainvestován v akciích než ve vládních dluhopisech, neboť se domnívá, že po období, kdy výkon státních obligací překonával cenový vývoj akcií, budou nyní výnosy u dluhopisů růst.

Tento názor rezonuje s nedávným obratem rétoriky šéfa největšího dluhopisového fondu na světě. Bill Gross, investiční ředitel Pacific Investment Management Co v tomto týdnu pro CNBC uvedl, že Pimco se po dlouhé propagaci investování výhradně do dluhopisů posouvá směrem k investicím do akcií (více zde).

Akcie se podle Fabera nyní nacházejí ve fázi korekce a již před dvěma týdny byly velmi přeprodány, neočekává přitom, že by výprodeje mohly v blízké budoucnosti srazit ocenění akciových titulů zpět na dno z března loňského roku.

Marc Faber však nakonec zopakoval svůj názor, že by další, ještě horší, krize měla přijít za pět až deset let, kdy „zkolabuje celý finanční systém“, jelikož problémy vládních dluhů byly nyní pouze odsunuty do budoucna, až by došlo k jejich opravdovém vyřešení.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    18.06.2010 9:31

    Nebo s čímkoli, co říkají soukromé společnosti...?
    Orangutan
  • Nesouhlasím se
    18.06.2010 9:04

    "soukromími" společnostmi.
    Míša
    • Re: Nesouhlasím se
      18.06.2010 9:28

      S čím že to nesouhlasíš?S měkkým i ve slově soukromý nebo s tím,že se ve státních společnostech více krade?
      Velkamedvědice
  •  
    17.06.2010 19:33

    Souhlas.
    Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data