Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fed nemění sazby, vidí zhoršení finanční situace

Fed nemění sazby, vidí zhoršení finanční situace

24.06.2010 8:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Fed včera ponechal svou klíčovou sazbu federal funds rate mezi 0 – 0,25 %. Dále očekává nízké využití zdrojů v ekonomice, což spolu se stabilními inflačními očekáváními umožňuje „držet sazby nízko po delší období“ (tuto frázi použil poprvé loni v březnu).

"Finanční podmínky nyní poskytují ekonomickému růstu menší podporu, což z valné části odráží vývoj v zahraničí," uvedl Fed v prohlášení po schůzce. Narážel tím na finanční otřesy vyvolané dluhovou krizí v Řecku a podobnými finančními potížemi dalších zemí eurozóny.

Ekonomické oživení podle FOMC pokračuje, postupně se zlepšuje situace na trhu práce. Rostou výdaje domácností, negativně na ně ale působí vysoká nezaměstnanost a špatný přístup k úvěrům. Slabé zůstávají investice do nerezidenčních budov, trh s bydlením je stále pod tlakem. Finanční podmínky se staly pro růst méně příhodné, zejména kvůli vývoji v zahraničí. FOMC předpokládá, že růst bude pokračovat, bude se zvyšovat využití zdrojů v ekonomice, ale tempo oživení bude po nějaký čas pouze mírné, stejně budou po nějaký čas utlumena inflační očekávání.

Fed rovněž naznačil, že ekonomika neroste tak rychle, jako na počátku roku. Přidržel se však předpovědi, že bude postupně oživovat z hluboké recese minulých dvou let. "Hospodářské oživení postupuje", sdělil Fed; to je mírně horší hodnocení než z dubnového zasedání, kde prohlásil, že "ekonomická aktivita sílí".

Rozhodnutí opět nebylo jednomyslné a proti zachování sazeb na minimu se i nyní postavil prezident Federální rezervní banky v Kansas City Thomas Hoenig, který je proti udržování ultranízkých úroků již od ledna. Hoenig nedávno uvedl, že oživení ekonomiky je už dost silné a inflační rizika v důsledku extrémně uvolněné měnové politiky Fedu jsou už dost vážná na to, aby to odůvodnilo zvýšení základní sazby. Thomas Hoenig z Federal Reserve Bank of Kansas byl jediným, kdo protestoval proti dalšímu používání výrazu „držet sazby nízko po delší dobu“. Ten podle něho již není na místě, protože zvyšuje riziko budoucích nerovnováh a finanční nestability.

Americká ekonomika zahájila oživování v loňském třetím čtvrtletí a z recese se vymaňuje rychleji, než se původně čekalo. Hrubý domácí produkt vzrostl v posledních třech měsících loňského roku o 5,6 procenta a šéf Fedu Ben Bernanke očekává v letošním roce růst o tři procenta. Údaje z nedávné doby však naznačují, že oživování se zpomaluje, zčásti pod vlivem dluhové krize a finančních otřesů v Evropě.

Na prohlášení Fedu reagovaly trhy vcelku příznivě. Americké akcie přešly z mírných ztrát do kladného pásma a rostly ceny amerických vládních dluhopisů. Kurz dolaru prohloubil ztráty vůči euru i jenu, což znamená, že investoři jsou ochotnější jít do rizikovějších aktiv.

Bill Gross ze společnosti Pimco po ohlášení uvedených zpráv v rozhovoru pro CNBC uvedl, že Fed by měl dělat více, než jen popisovat vývoj situace. Doposud provedl kvantitativní uvolňování a snížil sazby k nule, trhy si tedy myslí, že již nelze nic dělat. Gross se ale domnívá, že „musí pochopit, že Fed má ve svém arzenálu další nástroje“. Za příklad uvedl možnost ovlivnění douhodobějších sazeb. U nich není podle jeho názoru ani tak problém v jejich výši, ale volatilitě, Fed by je tedy měl „zafixovat“, následně by bylo redukováno riziko na trzích a těžily by z toho jak dluhopisy, tak akcie a následně celá ekonomika.

(Zdroj: CNBC, čtk)


Váš názor
  • fixujem
    24.06.2010 13:16

    Fed by je tedy měl „zafixovat“, následně by bylo redukováno riziko na trzích a těžily by z toho jak dluhopisy, tak akcie a následně celá ekonomika. pojdme vsichni zafixovat vsecky kurzy, ktery se odvazuji hybat a nastolme rust a blahobyt.
    Azb
Aktuální komentáře
19.09.2024
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů