Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hejno černých labutí vrhne stíny i na zlato (zlaté dilema II)

Hejno černých labutí vrhne stíny i na zlato (zlaté dilema II)

12.07.2010 13:04

Krátké zamyšlení nad zlatem, které jsem zde minulý týden prezentoval, vyvolalo překvapivý zájem – jak z hlediska čtenosti, tak z hlediska počtu diskutujících*. Snad nebudu nudit, když se tedy k tomuto tématu krátce vrátím – ne proto, abych přesvědčoval o svém názoru, ale spíše dokreslil to, co jsem minule jen načrtl. Na mysli mám následující dva body:

A.Katla - najíme se zlata?

Po dlouhých týdnech letošních jarních dešťů již existovalo vážné (mimochodem médii ignorované) nebezpečí, že výrazně klesne sklizeň téměř všeho. Do pole nešlo vjet a rostliny ošetřovat, začínaly odehnívat, usušit seno možné nebylo, dokonce ani připravit siláž. Změna počasí v tomto ohledu přišla na poslední chvíli. Jednoznačné důkazy nejsou, není podle mého názoru ale velkou spekulací dávat zmiňovaný průběh počasí do souvislosti s výbuchem sopky na Islandu. Posledním střípkem této myšlenkové skládanky jsou nedávné mediální zprávy o tom, že „Islandský prezident Olafur Grímsson vyzval Evropany, aby se z útlumu sopky Eyjafjallajökull raději moc neradovali“. Podle něj je erupce Eyjafjallajökullu patrně předzvěstí série dalších výbuchů sopek, i když se nedá přesně předpovědět, která a s jakou silou exploduje. Starosti mu dělá především sopka Katla, pokrytá půl kilometru silným ledovcem. Ta je mnohem větší a vybuchuje minimálně jednou za století. Podle prezidenta je Katla schopná popelem a sopečným prachem paralyzovat velkou část planety. V tom případě by i letošní jarní epizoda byla lehce jen letmou ochutnávkou věcí příštích.

Výše uvedené nerozebírám, protože bych si liboval v jalových řečech o koncích světa (stejně jalové je ale ze strachu před tím, co by se mohlo stát, nad vším jen mávat rukou s případným zdůrazněním toho, že se to nikdy nestalo). Stačí souběh několika málo Talebových černých labutí (a finanční krize ukázala že se ty potvory houfují rády) a ani zlata se skutečně moc „nenajíme“.

A vnímejte prosím přesně, co píši – ne, že nemá cenu si ho koupit, či že by v dobách moderního středověku zklamalo. Ale i hodnota zlata relativně k potravinám může v případě příletu hejna černých (třeba islandských) labutí rychle devalvovat a blížit se nule. I když nám naše racionální modely v počítači i hlavě říkají, že pravděpodobnost tohoto scénáře je nula, nula, nic a schraňovat ve sklepě pytle s rýží se nám nechce.

B.Zlato jako uchovatel hodnoty

Asi opět píchnu do vosího hnízda, ale co naplat. Graf, který jsem ukazoval již v minulém článku, jasně ukazuje, že zlato NENÍ bezpečným (či bezrizikovým) absolutním uchovatelem hodnoty. Pokaždé, když v grafu vidíme větší, či menší pokles, tak jeho vlastníci reálně tratili. Pokud by zlato po desetiletí a staletí bylo dokonalým uchovatelem hodnoty, v grafu by musela být minimálně rovná čára, či lépe – pouze rostoucí čára, nebo křivka. Ztráty ale byly v některých dobách brutální a nemusíme pro důkazy chodit daleko do minulosti:


zlato historicky

Zdroj:Chartrus.com
Podobně by měly nekritické investiční nadšení chladit některé studie**.

O zlatu toho lze napsat mnohem více, budeme se ale v podstatě stále bavit o tom, že je sázkou či pojištěním proti inflaci a/nebo pád systémů; a na tato lehká témata si každý obvykle rychle udělá fundovaný názor. A výše uvedené není přesvědčování, natož pak doporučení, ale jak říká Ben, „je to jen taková poezie“.



*Zdálo se, že se vyprofilovaly dva názorové proudy (jak jinak ve světě dualismů), které bychom v extrému mohli pojmenovat následovně: „Zlato je všelék“ a „zlato je na nic“. Nebyl to ale obsah, co mne zaujalo nejvíce, ale forma. Nechci to zakřiknout, ale ty tam se zdají být doby, kdy diskusní fórum bylo často platformou pro útoky, frustraci, agresivitu, apod. Místo toho je tu posun k tomu, že diskutujícím jde hlavně o diskusi (která možná nic nevyřeší, ale je alespoň zajímavá), či dokonce o pobavení se (ve skutečném významu tohoto slova, které je odvozena od slova zábava) s ostatními. To je příjemné a ne všude mají zatím to štěstí.

** Například „Gold as an Investment Asset: Perspectives from Different Countries“ uvádí, že zlato vylepšilo o riziko upravené návratnosti investičních portfolií jen v období 1978 – 1983, zkoumáno bylo období 1978 – 1995. Jiné, mezi něž patří například „Do Precious Metals Shine? An Investment Perspective“, uznávají to, že zlato vylepšuje kvalitu portfolií ve smyslu riziko – návratnost; od toho je ale ještě daleko do tvrzení, že zlato je vždy fungující bezpečné útočiště.


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • co tedy kupovat
    15.07.2010 15:59

    Cassey.Our Recommendation: When buying bullion, one should always start with the most popular coins. This would include the American Eagle, Canadian Maple Leaf, South African Krugerrand, and if you’re in Europe, the Austrian Philharmonic. The reason is simple: you want a coin with instant recognition when it’s time to sell; coins that are easy to market are easy to sell and usually command a higher premium. So all things being equal, we do prefer these well-recognized coins when first building your core holding. That said, gold is gold, and in the case of the Kangaroo and the Peso, you’re definitely getting high-quality coins that are widely known by dealers everywhere. Further, with the incredible discount on the premium, the price simply can’t be beat. Our recommendation: if you’ve already got some of the more common coins mentioned above, the Kangaroo and Peso are a strong “Buy.”
    Velkamedvědice
    • Re: co tedy kupovat
      15.07.2010 16:14

      Pokud kupovat zlato v mincích, pak podle mého názoru se spíše vyplatí kupovat mince našeho regionu, které se nechají koupit pouze za čistou cenu kovu. Jsou to například rakouské, nebo uherské desetikoruny z bývalého R-U. Pokud se nám podaří koupit i pěkně zachovalé, pak máme historickou a velice oblíbenou minci za cenu kovu, kterou bez problému prodáme. Všechny dnešní moderní mince se prodávají za ceny vyšší, protože platíme i zisky někoho jiného a jsou v našich končinách méně oblíbené.
      MERKUR1
  • To je porad to same
    14.07.2010 18:33

    skoro skoda diskutovat o zlate, podle me zlato ma vyznam jen v extremnich situacich-kdyz hrozi hyperinflace, prevraty, valky...dum vam zabavi, uspory znici menove reformy, podniky znarodni, ale zlato si schovate, urcite to zachanilo zivot treba mnoha zidum. Jenze jinak je to jen vazani penez, ktere se daji lip zhodnotit. A spekluovat na dalsi rust cen pri dnesnich cenach je uz dost gambling. Vzdyt to tezi za tak tretinu dnesni ceny, mozna ani to ne. Ja risknu, ze zadna katastrofa nebude a do zlata nejdu.
    tarat
  • pan Soustružník
    14.07.2010 15:33

    Dobrý den!!Vy jaksi přecházíte jednu postatnou věc,Je jasné,že se cena zlata mění,to je snad logické.Jako zajištění hodnoty slouží zcelka prokazatelně a ne že ne v dobách krize nebo obecně dobách nejistých!!!Ne v době ekonomické konjuktury!!V době ekonomického růstu se zlato nakupuje právě proto,že se vrací k nižším hodnotám,aby v době krize odehrálo svojí roli!!!!
    Velkamedvědice
    • Re: pan Soustružník
      14.07.2010 15:58

      A v které době jsme, druhu, teď? ;-)
      Kalka.
      • Kalka
        14.07.2010 16:05

        Ahoj babičko!Mám nakoupeno./Částečně jsem již upouštěl,ale to je jen hra,defakto jsem ani nemusel/,i kdyby dočasně vykleslo pod 1000,dekádně nevadí.To bych zas přikoupil.Třetinu PF mám v zlatých dolech,asi 5% ve warrantech.Hromadím i fyzické AG,šperky.Tohle bublání podle mně ještě ani nepřešlo do mánické fáze...
        Velkamedvědice
        • Re: Kalka
          15.07.2010 16:21

          No jestli to hromadění fyzické vyžaduje spíš fyzičku než love, tak určitě. Jinak stejně jako Tarat nepočítám s brzkou katastrofou a domnívám se, že na koupi zlata (nefyzického) bude ještě dost času a lepší příležitosti. Jak jsi psal dole - záleží na vyhodnocení, ve které etapě se nalézáme ;-)
          Kalka.
          • Kalka katastrofa
            15.07.2010 16:50

            holka Ty si prostě nedáš říci, podniky se ždímou na nákladové straně jako citrony aby vypotili nějaké zisky, ale to nejde donekonečna, občas se vymyslí nějaká kulišárna s FX rates ale tržby padají a padají a zákazníci nekupoují a nekupují...
            Mike -Green D. is killing Europe
            • Re: Kalka katastrofa
              15.07.2010 16:52

              -ly :o)
              Mike -Green D. is killing Europe
              • hm, hm,
                15.07.2010 17:04

                Já neříkám nic, ale na má slova dojde . :-)
                /eye/
          • Kalka
            15.07.2010 16:35

            Mám pár kontaktů u velkoob s Ag na takové úrovni,že už na dnešních cenách prodávám s 80% rabatem..o)),/v postatě nákup jako v Egyptě na tržnici.Takže jsem zvýšil zásoby.To nemá kam utéct.
            Velkamedvědice
            • Kalka
              15.07.2010 16:38

              Mimochodem velkoobchodní cena Ag se na rozdíl u podkladů u šperků nijak zvlášt netvýšila
              Velkamedvědice
              • Re: Kalka
                19.07.2010 20:31

                Zdravím, docela rád bych se dozvěděl, kde tedy levně koupit stříbro, budu rád za kontakt, viz mail, díky.
    • Re: pan Soustružník
      14.07.2010 15:38

      Ahoj medvěde, to je přesně ten princyp, který zde některým lidem podstatně uniká. Když se podívám na vývoj zlata během mého života a kdybych se jím vždy řídil, pak bych byl někde jinde, ale na kdyby se v životě nehraje. Jinak Tě zdravím a jsem rád, že jsi sem napsal.
      MERKUR1
      • Merkur1
        14.07.2010 15:54

        Díky,drž se!!
        Velkamedvědice
        • Re: Merkur1
          14.07.2010 16:04

          Ahoj medvěde. Ještě jedna poznámka k pluhu ze zlata. V.I. Lenin kdysi řekl, že až vyhrajou na celém světě, postaví v největších světových velkoměstech ze zlata veřejné záchodky, protože by to bylo nejvýstižnější anejpoučitelnější použití zlata pro příští generace. Nějak v těchto dvou názorech nemůžu poznat rozdíl.
          MERKUR1
  • Nevědomost
    13.07.2010 14:14

    Autor tohoto článku, stejně jako tisíce jemu podobných buď je tak hloupý, že nerozumí skutečné podstatě směny nebo dělá vše proto aby zdiskreditoval jako jemu podobní vše. Zlato je především představitelem plnohodnotných peněz založených na svobodném výběru trhu. Pouze moci chtiví generaci po generaci likvidovali svobodu na úkor svého vlástního prospěchu a papírovému feudalismu. Každý bankéř, který je skutečný bankéř ví, že systém ve kterém pracuje je ze své podstaty zbankrotovaný. Všechny papírky skončí tam kde začaly, na NULE.....a zlato? od roku 1971 do současnosti je v USD 4x výkonější než akcie, důkazy mluví za vše...
    • Re: Nevědomost
      13.07.2010 15:10

      Já nebudu tak ostrý, ale s některými názory, nebo formulacemi pana Jiřího Sostružníka v obou článcích nemohu souhlasit. Například odsuzovat zlato jako materiál, protože se z něho nedá vyrobit pluh, je naprosto mimo jakoukoli realitu diskuze o zlatu. Dále pokud se staně nějaká katastrofa, která zapřičiní, že nebude dostatek potravin, samozřejmě, že pak by mělo lidstvo jiné starosti, než se bavit o zlatu. To samé, by ale platilo o všech měnových systémech, které by se musely zákonitě zhroutit a myslím, že pokud by k této situaci došlo, pak zlato by přišlo na řadu jako poslední. Vždy, když se bavíme na nějaké téma, mělo by probíhat v rovině reálných a dostupných indícií. Vymýšlením katastrofických scénářů se nikam nedostaneme, protože namáme šanci odhalit, co by se opravdu stalo a jaké by to mělo důsledky. Jediné, co by mohlo platit by byl scénář, že všechny jaderné země použijí svoje zbraně a pak samozřejmě budete mít pravdu v tom, že zlato nebude nikoho zajímat. Jedinou opravdu smysluplnou debatou o dlouhodobé hodnotě zlata, by byl graf vývoje jeho hodnoty k potravinám, abychom měli přehled, co si naši předkové mohli za gram zlata koupit. Zlato bylo v měnových systémech kolik tisíc let a úplně z něho vypadlo až v roce 1971. Stačí se jenom podívat na hodnotu zlatého dolaru z roku 1935, kterou zjistíme inflaci nejdůležitější rezervní světové měny. Když zmizely měny zlatého standardu, pro jeho nedostatečné množsví, stejně v měnových systémech zůstalo, ne fyzicky, ale psychologicky. Mezinárodní instituce potřebovaly, něco, na co by se kurzy měn vázaly a proto vydaly svoje měny, jejichž hodnota právě vycházela ze zlatého dolaru z roku 1935. Ať se nám to líbí, nebo ne, zlato dnes hraje důležitou roly v mezinárodním obchodě atd. a vždy v situaci nabourání kurzu některé důležité měny jeho role sílí. Zajímavá by byla i tabulka poměru ceny zlata a stříbra. Myslím, že například poměr kolem roku 1750 byl 14:1. O zlatu by šlo napsat mnohé, protože to je stále celosvětový fenomén. Jsou národy, které mu nepodlehly, ale i národy, které ho ve velkém shromažďují a vidí v něm jediné aktivum uchovávající alespoň nějakou hodnotu. Každý z nás bude mít na zlato jiný názor, někdo spíše pozitivní, jiný naopak, ale zlato by si zasloužilo serióznější přístup, než například názor, že jako materiál je k ničemu, jelikož se z něho nenechá vyrobit pluh, protože lidstvo provází celou jeho historií a vždy hrálo svojí neoddiskutovatelnou roly.
      MERKUR1
      • mně je jedno
        15.07.2010 16:16

        jestli se ze zlata nedá vyrobit pluh, mně jde o to, jestli se z něho dá vyrobit Robertek a podle toho se budu řídit...
        ZUZKA
      •  
        14.07.2010 12:44

        ..to, že se ze zlata "pluhy" nevyrábějí je jeho velká nevýhoda (právě v době která pomaloučku přichází) a do diskuzí o zlatu jeho (ne)uplatnění v průmyslu rozhodně patří. To, že Vám to nedochází je věc jiná a proto ve vší úctě doporučuji, zůstaňte u četby historických románů a investicím do drahých kovů se raději nepouštějte.
        bob
        •  
          21.07.2010 8:43

          neboj, to určitě půjde :-)) a zlata si "trochu" schovej na horší časy :-))
          Alan Grýnspen
        • Bob a bobek
          14.07.2010 15:39

          Takže vlastně tvrdíš,že z čeho nelze udělat pluh je k ničemu.To je zajímavé myšlení.Takové jednoduché.Je od Tebe milé,že Merkura,který je zjevně v obraze posíláš číst historické romány místo investovaní.Kam poslat tebe??Do JZD?Třeba Ti to s pluhem půjde.
          Velkamedvědice
        • To bob.
          14.07.2010 15:24

          Já jsem zde napsal pouze svoje názory na toto téma a uvítal bych smysluplnnou diskuzi a né pár nic neříkajících vět. Radit někomu, koho jste v životě neviděl, co má dělat je od věci. O fyzické zlato jsem se začal zajímat již před více než dvaceti lety v podobě né jenom samotného kovu a rukama mě ho již několik kilogramů prošlo ,tak mě prosím neraďte, že se o něj nemám zajímat. Možná, že moje první nákupy proběhly v době, když jste ještě na dětském pískovišti tahal na provázku kačera. Neříkám to ve zlém, spíše naopak, protože mě již začíná vadit můj věk. Funkce zlata v měnových systémech mě vždy bavila, protože se tato problematika váže k mému koníčku. Jestli máte zájem přivítal bych diskuzi na téma měny zlatého standardu. Jestli máte trochu času a chuti, sledujte přesuny zlata mezi centrálními bankami a MMF atd. Je to velmi zajímavé. Netvrdím, že zlato půjde stále nahoru. Spíše naopak, pokud se ekonomická situace zlepší a vyřeší se problémy dluhů, pak pro to nevidím důvod. Před třiceti lety, v době ropné krize jsem já již osobně jednu zlatou horečku zažil, aby následně podstatně kleslo a jeho cena se ustálila na nezajímavých hodnotách, ale vždy, když se ve světě něco pokazí, jeho čas přijde. Zlato je fenomen a zaslouží si, abychom ho pochopili, protože potom se pro nás může stát dobrým pánem.
          MERKUR1
  • Zlato.
    12.07.2010 14:06

    O zlatě by šlo napsat mnohé a rozebýrat bychom ho mohli z mnoha stran. Není důležité, jestli na něm musíme vždy vydělat, ale vždy nějakou hodnotu mít bude. V měnových systémech existovaly dva druhy platidel-kurantní a kreditní. V prvním případě to byl systém, ve kterém vnitřní hodnota kovu téměř odpovídala nominálu a ve druhém případě máme v ruce pouze poukázku z téměř bezcenného materiálu, za kterou ručí stát, nebo banka. Pamatuji si, že za socialismu, starší lidé tezaurovali zlato a stříbro. To byla generace, která zažila, nebo od svých otců měla odposlouchané nejrůznější pády a měny. Jen si je spočítejme za posledních sto let. Rok 1914- začátek války, velká inflace. Rok 1939 nová válka, rok 1945 další výměna peněz za jiné a rok 1953 měnová reforma. Já si myslím, že pro jednu, nebo dvě generace toho nebylo málo a proto se jim nemůžeme divit, že se chovali tak, jak se chovali. Měli prostě zkušenost, že za zlato vždy něco dostali, ale za papírky většinou téměř nic a to jsem zde ještě nezmínil zestátňování atd. Můj otec měl na památku jako memento pár popsaných vkladních knížek, ze kterých si mohl vybrat zlomek hotovosti. My jsme jiní a nic závratného jsme nezažili, proto nemáme potřebu takto uvažovat, ale to neznamená, že naše postoje musí být správné. Proto mít část majetku ve zlatě, není od věci. Zlato nemusíme vlastnit pouze jako materiál, ale existuje spousta starožitností a pak se dostáváme úplně někam jinám. Zlato je komodita a nemusím ho fyzicky držet celý život, ale mohu s ním spekulovat a pak pravděpodobnost, že na něm budu vydělávat je velice vysoká.
    MERKUR1
    • Re: Zlato.
      12.07.2010 14:16

      Děkuji za tento velice rozumný názor. Plně s Vámi souhlasím.
      PavelHr1
  • téma pro článek
    12.07.2010 13:18

    Co se takhle příště podívat na stříbro ;-)?. Jinak článek jako obvykle dobrý.
    tk69
    • Re: Zlato je lepší mít než nemít
      14.07.2010 14:52

      Není nad to mít pár kg zlata nakoupené v dobách kdy bylo za 300-400USD/un. jako "životní pojistku" a v dobách extremního růstu (např. proti Ag nebo podle oscilátoru 10D proti 200D) spekulovat na burze na jeho pokles (hedging). Pokud dál roste jste v zajištěné pozici (a slušném zisku) pokud klesne k 200D průměru (a tam vždy časem klesne), tak se vybere zisk a zase se může čekat. Takhle stačí udělat 2-3 obchody za rok a máte 30-50% zhodnocení své zlaté rezervy. Sice v těch bezcenných papírcích, ale když si pospíšíte (nebo Au přikoupíte), tak jste happy.
      velkyprcek
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data