Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sachs: Spojené státy mluví, spotřebovávají a půjčují si. Čína spoří a investuje.

Sachs: Spojené státy mluví, spotřebovávají a půjčují si. Čína spoří a investuje.

26.07.2010 7:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Světová ekonomika vstupuje do nové fáze poté, co fiskální stimul nedokázal vytvořit udržitelné oživení v USA, ani v Evropě. Zarážející na současné debatě týkající se úspor a stimulů je malá pozornost věnovaná investicím. USA a Evropa by měly využít současného nárůstu úspor k podpoře dlouhodobých investic do fyzického a lidského kapitálu, což by představovalo řádný způsob jak se vrátit k udržitelnému oživení.

Přes jasnou potřebu zvýšit národní úspory po roce 2008 se prezident Barack Obama pokoušel prodloužit spotřebitelský flám agresivní podporou prodeje domů a automobilů již tak vyčerpaným spotřebitelům. Vedle toho i přes neudržitelné deficity snižoval daně. Protože američtí spotřebitelé se dívají dál do budoucnosti než politici, tento přístup byl ukončen.

Oproti tomu byla snaha vlády zvýšit investice nahodilá. V době, kdy Čína buduje stovky mil metra, desítky tisíc mil dálnic, několik tuctů jaderných elektráren a síť vysokorychlostních železnic, mají USA problémy s tím, aby rozjely jediný významný projekt. Čína spoří a investuje. Spojené státy mluví, spotřebovávají, půjčují si a potom mluví ještě více.

Je proto špatné se domnívat, že jedinou volbou je další fiskální stimul nebo opakování Velké deprese. Řádný plán investic vedoucích k oživení má pět částí. První z nich je významný nárůst investic do čistých energií a modernizace rozvodné sítě. Další je desetiletí starý program renovace infrastruktury s projekty typu meziměstské železnice, nakládání s vodou a odpady a zdokonalení sítě dálnic.

Třetí částí jsou vyšší výdaje na vzdělání na středních a vyšších školách. Je třeba pochopit, že desítky milionů Američanů nemají dovednosti potřebné k dosažení zaměstnání a platu, jaký očekávají. Krize nezaměstnanosti je do značné míry krizí strukturální a postihuje mladé lidi, z nichž mnozí by měli studovat. A staré lidi, kterým chybí titul.

Dalším bodem je zvýšení exportu infrastruktury do Afriky a dalších zemí s nízkými příjmy. Čína v této snaze obchází Evropu a Spojené státy, náklady jsou přitom relativně nízké – v podstatě jen garance úvěrů. Přínosy jsou ale obrovské - ve formě zvýšení exportů, podpory rozvoje těchto zemí a zvýšení stability a vzájemné geopolitické důvěry.

Nakonec je nutný střednědobý fiskální rámec, který během pěti let důvěryhodnou cestou sníží federální rozpočtové deficity. Částečně toho může být dosaženo omezením výdajů na zbrojení a ukončením okupace Iráku a Afghánistánu. Dále zdaněním zisků bank a bonusů na Wall Street, zvýšením marginálních daňových sazeb u jedinců s vysokými příjmy, a pokud to bude nutné, i zavedením malé daně z přidané hodnoty.

Uvedené je výtahem z článku „Sow the seeds of long-term growth“, jehož autorem je ekonom Jeffrey Sachs, ředitel The Earth Institute na Columbia University.

(Zdroj: FT)


Váš názor
  •  
    26.07.2010 12:29

    A jaká že to vládne v Číně vláda? Co na to kluci analytici? Je to snad vláda, která nevládne a neplánuje a centrálně neřídí? A nebo je to vláda volné ruky trhu. Několik měsíců až let se tu bavím prognózámi ekonomů, kteří jsou bohužel pouze naivními ekonomy na účet Číny a přitom by se měli starat hlavně o svůj dvorek. Při začátku krize prognózovali Číně problémy, že prý vypadne západní poptávka a ejhle co se stalo Číně? Nic. Čína si naordinovala vlití úspor do trhu a v pohodě frčí dál. Ano nemohla si být jista, že i USA nalijí tolik peněz a tak se jim začala přehřívat ekonomika ale pro ně bylo výhodnější volit chvilkové přehřátí než pád růstu. A v tu ránu prognózy, že je Čína moc přehřátá. No a co se stalo? Čína centrálně ubrala plyn. A tak si Čína razí cestu k světu žluté rasy klidným plánovaným tempem a může se dívat v klidu na zdegenerovanou bílou rasu, která dosud nechápe, že její dějiná role skončila a pouze geny jednotlivců se mohou zachránit po vzoru indiánů míšením. Ale ne tak pesimisticky. Rusové jsou taky bílí takže zas tak žluto nebude. Ono kdo v létě neplánuje, v zimě zmrzne. A Západu dávno ujel vlak. Ano, kdybysme dál pokračovali v plánované práci mohli jsme být pořád o krok napřed, když ona ale víra ve volný trh nějak opomněla, že jí slábne a degeneruje obyvatestvo pod tího jejích bludů. Dobré ráno. Většina z vás bude svědky historického a nezvratitelného úpadku Západu. Naše budoucnost nemusí být díky vazbám na Rusko tragická ale rozhodně to bude budoucnost diametrálně jiná, než si mnoho analytiků plánuje. Ale máme historické výhody. Tak když jsme si výborně kapitalisticky zdecimovali obyvatelstvo a rodiny základy státu, snažme se využít aspoň toto a své ztráty minimalizovat. Ztráty jsou nevyhnutelné. Zachraňme co se dá. USA už převahu nevyválčí ani jadernou válkou. Kdo chvíli stál, stál opodál a svět utíká. Čína je prakticky již dnes modernější než Západ. Nenechte se zmást tím závanem z chatrčí minulosti. Práce studentů z Moskvy padesátých let je prostě vidět a změní svět.
    ignác
    • Re: Ignác
      26.07.2010 14:30

      Zní to jako propaganda, ale ve většině máš asi pravdu. Doba divočáren je pryč. Když budu stavět dům, musím mít projekt, plán, ten je součástí něčeho, sídliště, obytné zony, města, to má opět svůj rozvojový plán ....infrastrukturu a ta patří zase někam a tak je to ve všem ...
      A.
      •  
        26.07.2010 14:56

        Bravo! Gratuluji! Autonomní mozek se málokdy vidí. Většina čtenářů to povrchně odkopne právě jako propagandu, protože fanaticky věří svým auktuálním propagandám aniž by se nad tím zamyslela. O propagandu skutečně nejde. Je to proste holý fakt. A pokud se nebudeme zamýšlet i nad tím, co se nám do dnešní pravdy nehodí, nemůžeme se poučit a dobře reagovat na to, co nás čeká. Je potřeba překračovat vlastní stíny a jít i za hranice zažitých paradigmat.
        Ignác
  • Peter Schiff - doporucuji!
    26.07.2010 10:40

    http://www.youtube.com/watch?v=EgMclXX5msc
    Radek
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data