Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prosperita západu končí a žádný stimul ji nevrátí

Prosperita západu končí a žádný stimul ji nevrátí

26.07.2010 13:57
Autor: 

Většině Asiatů se současná debata v Evropě a USA o potřebě stimulu zdá podivná. Když lidé z Číny navštíví západ, vidí v těchto zemích, kam se pravděpodobně dostavila stagnace, ekonomický ráj. Koneckonců, stagnace na tak vysoké úrovni příjmů není tak špatná, stačí se zeptat Japonců. Ale ať již současná debata skončí jakkoliv, relativní stagnace západu je ve středně dlouhém období nevyhnutelná.

V tuto chvíli se zdá, že globální ekonomika čelí druhému propadu a mnozí argumentují pro další kolo stimulace. To by ale růst podpořilo jen přechodně a zvýšilo by riziko krize vládního dluhu, přehřátí v rozvíjejících se ekonomikách a v delším období vyvolání vysoké inflace. Proti neomezenému stimulu existují dobře známé argumenty. Dluhopisový trh by mohl kvůli nadměrnému zadlužení zpanikařit, měny zkolabovat. Když ekonomika čelí strukturálním nerovnováhám, jako je tomu nyní, vliv stimulu na nezaměstnanost je malý. A pro úspory hovoří navíc i nový a mnohem závažnější argument: Globalizace udělala i z velkých ekonomik, jako jsou Spojené státy, které fungovaly podle zvláštních pravidel, ekonomiky, které se chovají jako malé, otevřené ekonomiky.

Důvodem je to, že hlavními hráči v globalizovaném světě dnes nejsou jednotlivé země, ale mezinárodní firmy. Vládní pokusy o zvýšení poptávky v jedné zemi se tak přelijí do zahraničí; generování růstu proto nyní stojí více a takto vytvořený růst není udržitelný. Tento trend vysvětluje i nedávný vývoj, kdy se slabost západních ekonomik spojuje se sílícím obchodem rozvíjejících se ekonomik. Během poklesu v roce 2008 mnohé mezinárodní společnosti přesunuly výrobu do nízkonákladových ekonomik a další stimulace na západě tak bude mít jen omezený domácí efekt, zatímco bude zvyšovat inflační tlaky v rozvíjejících se ekonomikách.

Mohli bychom argumentovat, že rostoucí náklady rozvíjejících se ekonomik nakonec učiní západ opět konkurenceschopným. Bude to ale dlouhé čekání, protože průměrné mzdové náklady na západě jsou desetkrát vyšší a v rozvíjejících se ekonomikách je pětkrát více obyvatel. Globalizace tak pro západ vytváří nepřekonatelnou překážku; v důsledku toho je pravděpodobné, že jeho růst se po desetiletí bude podobat tomu japonskému.

Je také možné, že západní akciové trhy se odtrhnou od tamních ekonomik a povedou si dobře, protože mezinárodní firmy budou produkovat daleko více, než tomu bylo v minulosti. Pro západní společnost by to byla spása, protože zápasí s náklady spojenými se stárnoucí populací. S rostoucí nezaměstnaností budou růst požadavky na zvýšení protekcionismu. Řešení to ale není, zejména proto, že by vedlo k poklesu hodnoty západního korporátního sektoru právě v době, kdy by měl přijít jeho růst.

Možné je i to, že západní životní standard v následujících deseti letech poklesne. Ti, kteří se dívají z Asie, by ale upozornili, že záleží na úrovni, ne na růstu. Lidé v Asii by mnohem radši stagnovali na 40.000 dolarech příjmu na hlavu, než prožívali boom při 4.000 dolarech příjmu na obyvatele. Západ si užíval vysoký životní standard, protože rozvíjející se ekonomiky nebyly připraveny na konkurenci. Nyní ale toto období, kdy mu přálo štěstí, končí. A žádný stimul ho nevrátí.

Autorem je nezávislý ekonom Andy Xie.

(Zdroj: Financial Times)


Váš názor
  • Autor se mýlí
    27.07.2010 9:58

    Autor se (částečně) mýlí. Uvažuje příliš tradičně - v rovině stimulů. Propserita západu opět nastane a nebude to fiskální stimul, kdo vše opět nastartuje. Autor velmi podcenil moc a význam technických (vědeckých) inovací. Ještě během našeho života budeme svědky naprosto neuvěřitelných objevů, vynálezů, inovací. Pokud jsem použil slovo "neuvěřitelných" mám tím skutečně na mysli neuvěřitelné. The Economist již nějaký čas jede nenápadnou propagandu Nulového růstu. V koho zájmu?
    Detective
    • Re: Autor se mýlí
      31.07.2010 19:48

      A tím se myslí, že vědecký výzkum v Číně se nekoná? Čína měla prostě ve svém vývoji takovou stopadesátitletou přestávku, kdy na ni šel západ proradně opiem. Teď se jen vrací na své místo. Otázkou ovšem je, jestli nynější zbraň západu - konzum - nebude stejně proradná ;-)
      Kalka.
  •  
    26.07.2010 17:19

    Článek byl tak pěkně pravdivý, až ho Parta stáhla ze stránky...
    Skeptik
  •  
    26.07.2010 15:21

    Kolega tady nastínil možnou expanzi směrem do sluneční soustavy. Je to logický krok, když si představíme že virus také hledá nové světy, kde by mohl prosperovat. Když pominu tento fakt a budu tuto problematiku posuzovat čistě z egohumanoidního pohledu, myslím si, že na Zemi je ještě spousty míst, kterým se dají vyexportovat výdobytky kapitalistické postdemokracie. Taková Afrika nabízí v tomto ohledu neomezené možnosti. Spousta bídy a nemocí na straně jedné a spousta nerostných surovin a pracovní síly na straně druhé. Geograficky nemá chybu a je za rohem. Místo posílání tun pytlů dotované pšenice nalejme miliardy do infrastruktury a vzdělání...on takový lehký neokolonismus s lidskou tváří by nebyl vůbec od věci. Bez nějaké koncepční vize ostatně Afrika zůstane pouze inkubátorem nemocí a smetištěm bohatých. Jinak článek bohužel pravdivý až moc.
    DeGuise
  •  
    26.07.2010 14:51

    Konečně něco co vyšlo z mozku. Je to tak. Akorát, že ona ani ta stagnace není udržitelná. Je to velice triviální a přesto to dělá takový problém mnoha lidem, to pochopit. Ono pokud máme v rozvíjejích ekonomikách desetkrát nižší náklady na práci a vyrábět se tam bude to co u nás, tak nám to asi moc práce nedá. Naopak hlad po aspoň minimálních možnostech konzumu, který v případě rozvíjejících se ekonomik při množství jejich obyvatel, bude spíše spočívát v uspokojování základních potřeb než kdoví jakého luxusu na úrovni Západu, bude stupňovat tlak na cenu základních komodit a cenu našich měn, které budou navíc odolávat zhoršené konkurenceschopnosti a stárnoucímu obyvatelstvu. Stagnace je halucinace. Pokles je nevyhnutelný. Reálná hodnota práce se tomu bude muset přizpůsobit. Máme jisté výhody v zavedném know - how a dobrou infrastrukturu ale to na dosud zažité rozdíly nebude stačit.
    ignác
  • anebo
    26.07.2010 14:36

    vymyslet něco jiného než peníze..Já bych byla ochotná začít platit tělem...jen nevím, co bych musela udělat, kdžbch chtěla někomu prodat akcie čezu, když nebudou peníze
    ZUZKA
  •  
    26.07.2010 14:30

    tento článek jasně ukazuje na jedinou věc, kterou zatím nepojmenoval nikdo. Země je jen jedna planeta a lidstvo ji už stačilo celou zciviilizovat. Není kam dál růst, skorovše je postaveno, zglobalizováno, kam chce na kouli dál expandovat? Jediná možnost jak zahájit další růst je znovuobnovit vesmírný program a začít kolonizaci prvně Měsíce a pak Sluneční soustavy. To je to co nás dostane dál- nové technologie, suroviny, životní prostor. Vždyť si jen vzpomeňte na 60.léta a americký vesmírný program ... je to tak prosté...
  •  
    26.07.2010 14:25

    K tomu lze doplnit jen "amen".
    Skeptik
    •  
      26.07.2010 15:08

      .. a nebo vypustit nějakého zlého džina z láhve, nebo začít nějakou efektivní válku (moje rodina musí být ale na té správné straně), nebo nějaký nový vir, nebo....nebo. Když se kobylky přemnoží, tak taky nejdřív spasou vše jedlé... no a pak pochcípají......a nebo tu třeba vznikne tlačenice jako na loveparade....se ušlapem......je nás moc a v každé zapadlé vesnici v Asii, Africe atd. ví každý, a nejen díky Tv, jak vypadá blahobyt......jj...dobře už bylo! Vždy jsem říkával, že my už dnes ani nepotřebujem války, naše hamižnost už se o mnohé postará.
      jado
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data