Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ExxonMobil zvýšil zisk nejprudčeji od roku 2003, také Shell těžil z růstu cen ropy a marží, v ČR získá kompenzaci od ÚOHS

ExxonMobil zvýšil zisk nejprudčeji od roku 2003, také Shell těžil z růstu cen ropy a marží, v ČR získá kompenzaci od ÚOHS

29.07.2010 16:23
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Americká ropná jednička Exxon Mobil a evropská ropná jednička Royal Dutch Shell ve druhém čtvrtletí roku těžily z růstu cen ropy a zlepšených marží. Růst produkce pomohl ke zvýšení tržeb a dosažení meziročního růstu zisku u Exxonu o 91 procent a Shell o 15 procent.

Čistý zisk ExxonMobil ve 2Q10 poskočil meziročně o 91 procent na 7,56 mld. USD či 1,60 USD/akcie z 3,95 mld. USD či 81 centů na akcii ve druhém čtvrtletí loni a o 15 centů na akcii překonal očekávání trhu vyjádření konsensem Bloomberg. Čistý zisk Shell vzrostl meziročně na 4,39 mld. USD z 3,5 mld. USD a také překonal tržní očekávání, při očištění o jednorázové položky dosáhl 4,21 mld. USD nad konsensem 4,08 mld. USD. Exxon zvýšil produkci o 8,4 procenta na ropný ekvivalent 4 milionů barelů denně, Shell zaznamenal 5% růst na ekvivalent 3,11 milionu barelů denně z 2,949 mil. b/d ekvivalentu před rokem. Podle vyjádření Shellu je denní produkce o 100 tisíc barelů nižší z důvodu udržovacích prací na projektu Athabasca v Kanadě, v Mexickém zálivu v USA a v EA v Nigérii.

Exxon na počátku července uvedl, že plánuje odkup akcií v rozsahu 3 miliard dolarů poté, co dokončil akvizici producenta zemního plynu XTO Energy a tato transakce zvýšila objem vydaných akcií Exxon o přibližně 9 procent. Splatit či refinancovat také hodlá 11 miliard dolarů dluhu. Exxon uvedl, že investice XTO je dlouhodobá a především s dlouhodobou návratností s tím, že nekonvenční zdroje ve vlastnictví XTO by měly být schopny naplňovat americkou poptávku při klesajícím poklesu konvenčních zdrojů nejméně do roku 2030.

Shell pokračuje v restrukturalizaci společnosti, která zahrnuje nákladové úspory v rozsahu 3,5 miliardy dolarů a omezení zaměstnanosti v koncernu o 7 tisíc lidí a také prodeje aktiv v rozsahu 8 miliard dolarů do konce roku 2011. CEO firmy Voser se dnes nechal slyšet, že výhled zůstává nejistý kvůli smíšeným signálům o vývoji ekonomiky. „Ceny ropy zůstaly stabilní, avšak rafinanční marže, poptávka po ropných produktech i po plynu nadále zůstávají pod tlakem,“ uvedl šéf Shellu. Firma stále vyjednává o odprodeji zhruba 15 procent nadbytečné rafinérské kapacity a prodeji retailových aktiv v Africe a Latinské Americe. V rozvoji je naopak 35 projektů, které mají vést k posílení produkce do roku 2020 o 8 mil. barelů ropného ekvivalentu. Dále roste podíl plynu na celkové výstupu při cíli 52 % do konce roku 2012. Rafinérské marže Shellu se zvýšily na průměru na 5,49 USD z 3,08 USD ve 2Q09 při meziročním růstu ceny ropy o 31 % na průměrných ve 2Q 78,05 USD/barel.

Ropný koncern BP tento týden ohlásil rekordní čtvrtletní ztrátu přes 17 mld. USD kvůli nákladům souvisejícím s havárii ropné plošiny Deepwater Horizon v Mexickém zálivu, když jinak by výsledky firmy byly meziročně lepší. Šéf Shellu Voser označil tuto havárii "za tragédii pro všechny dotčené". Upozornil však, že hlubinná těžba ropy hraje významnou roli při zajišťování dostatečných dodávek energie. V telekonferenci k výsledkům Voser uvedl, že Shell bude zkoumat prodeje aktiv BP a možná odkup. Opatření spojená s omezením hlubinné těžby ropy v USA po havárii plošiny BP dolehly také na Shell, která musela omezit dvě pevná a pět plovoucích těžebních míst. Omezení produkce spojené s americkým moratoriem se Shell snaží kompenzovat odkladem nasmlouvaných služeb a naplánovaním údržbových prací.

V ČR Shell zvítězil v precedenčním sporu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže ÚOHS. Ten jí bude muset zaplatit více než deset milionů korun za to, že jí před šesti lety neoprávněně uložil pokutu 65 mil. a za dobu jejího zadržování nezaplatit úroky. Vítězství společnosti Shell otevírá cestu k odškodnění i pro další firmy. „Je to definitivní rozhodnutí, není proti němu žádný opravný prostředek," řekl deníku soudce Krajského soudu v Brně David Raus. Úřad podal sice dovolání i v případě dvou dalších společností, které se odvolaly - Lukoil a ÖMV. Protože jde ale o totožný případ, je téměř jisté, že i zde kasační stížnost skončí zamítnutím. Podle HN je to vítězství i desítek dalších firem, které jako Shell zaplatily pokutu, jíž jim pak úřad musel vrátit. Zaplatit úroky ze zadržovaných peněz chce sedm firem. Kromě benzínek je to i Telefónica, Českomoravská stavební spořitelna a dvojice strojírenských gigantů Mitsubishi a Hitachi.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled
10:46Evropa zvedá hlavu, poté co se to Wall Street nepodařilo  
9:25Rozbřesk: Americká ekonomika odmítá zahájit přistávací manévr
8:51Evropské indexy zahájí smíšeně, Mercedes snížil odhad ziskové marže  
6:24Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
25.07.2024
17:54Ekonomům predikce recesí moc nejdou. Co k ní nyní říkají trhy vládních a korporátních dluhopisů?
17:06Evropa v červeném, Amerika bojuje za zlepšení. Data tlumí dopad výsledků  
16:11IBM se vzepřela výprodeji technologií a po výsledcích roste  
15:31Tomáš Vlk: Ekonomika USA rostla v 2Q překvapivě rychle díky spotřebitelům  
15:12Tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 2,8 procenta
14:07Zisk Harley-Davidson díky poptávce po dražších motocyklech vzrostl o 23 pct.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data