Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Banky budou zadržovat zisky a omezí bonusy a dividendy, říká šéf basilejského výboru po schválení návrhu Basel III

Banky budou zadržovat zisky a omezí bonusy a dividendy, říká šéf basilejského výboru po schválení návrhu Basel III

13.09.2010 10:03
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno (11:35) "Banky budou potřebovat stovky miliard eur dodatečného kapitálu při své adaptaci na nová pravidla kapitálové vybavenosti, na nichž přineslo shodu Víkendové setkání Basilejského výboru pro bankovní dohled," uvedl člen řídícího výboru ECB a šéf basilejského výboru Nout Wellink. "Z části to budou zadržené zisky, které omezí zdroje vyplácené akcionářům v podobě dividend a zaměstnancům a vedení banky v podobě bonusů. Z části zdroje, pro které si banky budou muset dojít na trhu, až už ve formě akcií, nebo dluhopisů," uvedl mimo jiné Wellink. U celkového ukazatele kapitálové přiměřenosti Tier 1 se regulátoři shodli na zvýšení stávající 4% požadované úrovně na nových 6 procent. Vedle tohoto požadavku byla dosažena shoda na vyžadování 7% poměru kapitálu vůči rizikově váženým aktivům proto, aby banky byly schopny odolat budoucím šokům. Požadavek znamená více než ztrojnásobení. Pravidla dle návrhu regulátorů mají být zaváděna postupně od roku 2013. Do 1. ledna 2013 musí jednotlivé země začlenit pravidla do své legislativy.

Podle vyjádření guvernéra ECB Jean Claude Tricheta po bankách bude dále požadován minimální jádrový Tier 1 ukazatel v podobě zadrženého zisku či akcií na úrovni 4,5 % (postupně přes 3,5 % k 1.1.2013 a 4,0 % k 1.1.2014) proti dosud platnému 2% požadavku. U Tier 1 je naplánován postupný nárůst požadavku přes 4,5 % k 1.1.2013 a 5,5 % k 1.1.2014 na 6,0 % k 1.1.2015. Podle dohody regulátorů by tedy zavádění nových pravidel mělo být dokončeno u základních parametrů k lednu roku 2015. "Jsem šťastný, že se podařilo dospět k mezinárodně konzistentnímu a ambicióznímu rámcovému mechanismu pro nové minimální požadavky na bankovní kapitál," řekl šéf německé centrální banky Bundesbank Axel Weber.

Vedle základního 6% požadavku na celkový Tier 1 ukazatel v návrhu zůstal také dodatečný 2,5% kapitálový polštář “pro špatné časy” nad rámec Tier 1, tvořený běžným kapitálem banky. Ten by dle návrhu měl být zaveden postupně po 0,625 % v každém ze čtyř let k 1.1. od ledna roku 2016 do platnosti od ledna roku 2019. Rovněž druhý dodatečný anticyklický polštář v rozsahu nula až 2,5 % zůstal v návrhu a bude možné jej uplatňovat v dobách vysokého růstu úvěrů, jeho konkrétní navrhovaná podoba ale odhlasována nebyla. Použití bude v pravomoci národního regulátoru podle konkrétních podmínek úvěrové expanze v zemi. 

O víkendu dohodnutá pravidla tedy zahrnují 4,5% požadavek na jádrový Tier 1, což znamená, že se Německu v souladu s předchozími spekulacemi podařilo prohlasovat jeho snížení proti výchozímu 5% požadavku. Neuspělo naopak ve snaze rozložit postupné zavádění až na 10leté období, což také bylo očekáváno.


Podle návrhu nových basilejských pravidel by pokles kapitálové vybavenosti banky pod limit jádra plus polštáře, tedy 7 % (4,5+2,5) znamenal, že banka do jeho opětovného dosažení nebude moci vyplácet dividendy či realizovat zpětné odkupy akcií. „To dopadne na ceny akcií v sektoru,“ uvádějí zdroje z jednání, zvláště, pokud by stav přetrvával několik let. Podle zářijové analýzy Morgan Stanley klesnou pod požadovanou úroveň kapitálové vybavenosti banky tři z 18 velkých amerických bank, mezi které však patří i Bank of America. JPMorgan dříve uvedla, že naplnění nových pravidel by pro ni znamenalo pokles Tier 1 o 2 %, kvůli omezení spektra nástrojů, které lze do Tier 1 zahrnout. V Evropě způsobila rozruch klíčová německá banka Deutsche Bank, která ohlásila úmysl emise akcií v rozsahu 8-9 miliard eur, což zvýší její tržní kapitalizaci až o třetinu. Důvodem je podle banky Basel III, ale také navýšení podílu v Deutsche Postbank a zlepšení její kapitalizace (v zátěžových testech CEBS byla mezi německými bankami na konci seznamu úspěšných). Německá asociace bank uvedla, že největší banky v zemi mohou pro naplnění Basel III potřebovat až 105 miliard eur dodatečného kapitálu. Naopak ihned po schválení víkendového návrhu uvedla banka Credit Suisse, že adaptace na nový pravidla pro ni dle očekávání "nebude znamenat významnou změnu růstových predikcí banky, ani změnu současné úrovně kapitálu a dividendové politiky".

Finální návrh pravidel Basel III bude postoupen na listopadovou schůzku lídrů G20. skupina si návrh nových pravidel vyžádala v reakci na finanční krizi.

Výše kapitálového požadavku a doba zavádění byly dva klíčové body, které zbývalo ohledně návrhu dohodnout na proběhlé zářijové schůzce regulátorů. Již v červenci bylo odsouhlasenou mnoho jiných ustanovení ohledně vykazování různých druhů aktiv v bilanci banky či ohledně pravidel likvidity. Zároveň již v červenci došlo ke značným ústupkům (viz související články).

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Fox News, AP, The Telepgraph, BIS)


Váš názor
  • Není to jen vějička?
    13.09.2010 18:57

    Basel III začne plně platit v roce 2018. Jaká bude situace za 8 let? Nebudou náhodou dnes stanovená pravidla za 8 let bezpředmětná?
    Jan Dvořák
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university