Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Náš ústav se vám mými ústy co nejsrdečněji omlouvá za toto politováníhodné nedopatření ...

Náš ústav se vám mými ústy co nejsrdečněji omlouvá za toto politováníhodné nedopatření ...

24.09.2010 18:23

Z rádia zní, že na to, aby mohlo být provedeno nějaké bezpečnostní cvičení v JE Temelín, musí být „namodelována situace, která má pravděpodobnost vzniku ne jednou za deset milionů let, ale jednou za sto milionů let“ (omlouvám se za případně nepřesnosti). V mozku denně sledujícím dění na finančních trzích to (opět) vyvolává určitý údiv nad tím, jak široce a nekriticky je naší společností protkáno posuzování toho, co se může a nemůže stát, na základě, mírně řečeno, pochybných konceptů. Na stejném principu jako o ztrátách investičních portfolií tak uvažujeme o tom, že z nebe budou padat žáby, o haváriích v chemičkách, pravděpodobnosti příchodu povodní (ony staleté a tisícileté povodně), atd. Jinak řečeno – o všech těchto jevech uvažujeme stále jako o v podstatě neexistujících černých labutích.

Podívejme se krátce a snad jednoduše na to, na čem je v principu založen management rizika finančních institucí a jak napovídá výše uvedené, i management mnoha rizik dalších. Graf ukazuje rozložení denní návratnosti náhodně vybraného indexu – z celkového počtu 1.387 dní bylo něco přes 250, kdy posílil o 1 %, 200, kdy posílil o procenta dvě, atd.:


returns distribution


Nyní si z nějakého důvodu chci odhadnout, s jakou pravděpodobností při investici do tohoto aktiva ztratím za jeden den více jak 4 %. Udělám rychlý, „logický“ a přitom absolutně nepodložený předpoklad, že budoucnost bude cca stejná jako minulost. Takto „uvažovat“ bude ale pravděpodobně i prase večer před zabíjačkou. Také z toho, co doposud vidělo, nemá jediný důvod k obavám (pokud nemělo ve chlívku staršího kolegu). Pohlédnu tedy na graf, krásně připomínající ono bájné zvonu se podobající pravděpodobnostní rozdělení. A vidím, že ztráty 4 % byly realizovány asi ve 40 případech, ztráty větší dohromady asi v dalších 40 případech. To je dohromady 5 % všech obchodních dní. Sofistikovaně odvozený a znějící závěr – ztrátu větší než 4 % bude realizovat jen v 5 % všech obchodních dní. To je krásné, potěšen tím, jak jsem chytrý, titul kupuji (nejlépe na margin), následující den padá Lehman Brothers. Mě ale oslabení akcie o desítky procent nevadí, protože vím, že se právě stalo něco, co se stává pětkrát za sto let. Za pár měsíců se sypou trhy kvůli Dubaji. Jsem klidný, protože vím, že mám smůlu vybranou na několik století dopředu. Přichází Řecko ...

Samozřejmě, že lze najít kupu případů, kdy uvedený postup cca funguje. Dovolím si ale tvrdit, že to je většinou v době, kdy nám to je celkem jedno, Ve vlnité době, kdy potřebujeme, aby fungovaly všechny předpokládané VaR, korelace aktiv v portfoliích, citlivosti, apod., se se železnou pravidelností sesypou. Je to jako mít brzdy, které perfektně fungují na rovinách, při pohybu volantem se ale vypínají. V grafu neznatelný „ocas“ na levé straně zvonu se pak stává dominantou celého obrázku.

Používání podobných měřítek má v podstatě jediný základ - nic lepšího nemáme a rádi si hrajeme na chytré. Za našimi modely je ale někdy schována nemohoucnost, respektive neochota si ji přiznat. Důvod je jednoduchý, ale pro mnohé nepřijatelný – lidská mysl neumí nic jiného, než extrapolovat minulost do budoucnosti (či spíše na základě představy minulosti tvořit představu budoucnosti, i naopak; to už je ale pro většinu naprosto nepřijatelná teze). Oblíbené vysvětlení našeho následného překvapení je pak to, že za to mohl jakýsi záhadný a nepredikovatelný „lidský faktor“. Pak se ale i přes námi uznanou a evidentní nepredikovatelnost této lidské neřízené střely opět vesele vrátíme k našim modelům a děláme, že se na ně dá bezmezně spoléhat.

Pan Taleb, který svou tezí o černých labutích tento vzorec chování nabourává, asi nikdy neviděl film Jáchyme hoď ho do stroje. Myslím ale, že by při pohledu na Dr. Chocholouška a jeho odhady pravděpodobnosti ve formě „maximálně jednou za deset let“, rychle se zvyšující na „maximálně třikrát za deset let“, pookřál. Alespoň na úrovni humoru totiž asi chápeme, že hrát si s pravděpodobnostmi, či se na ně spoléhat, je dosti ošemetné. Pak nezbývá než sdělit: „Náš ústav se vám mými ústy co nejsrdečněji omlouvá za toto politováníhodné nedopatření.“ Dívat se na Chocholouška s bazukou je zábavné, pohled na hroutící se trhy méně, černým labutím nad Černobylem se asi nesmál nikdo.


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    26.09.2010 14:44

    Díky!
    Kalka.
  • statistika
    24.09.2010 22:13

    K te statistice asi tolik - vsichni o ni mluvi, spousta lidi ji "pouziva", ale zatracene malo lidi vi co to je a jak to funguje. Aneb 'zkuste u zkousky ze statistiky mluvit o dvou pravdepodobnostech kdyz jsou zavisle' ;-) Asi vyletite rychle, ale skutecnost je zakernejsi a "vyletite" pomalu. Ale clanek super - diky, spousta nametu na premysleni o statistice!
    (rz)
Aktuální komentáře
25.04.2024
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.