Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Budoucnost Ruska: Přijde mráz do Kremlu?

Budoucnost Ruska: Přijde mráz do Kremlu?

20.12.2010 11:27
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Když ruský prezident Dmitrij Medvěděv v září minulého roku v článku nazvaném „Rusko, vpřed!“ označil korupci za všudypřítomný a největší problém státu, jenž vidí jako hlavní téma svého funkčního období, mnoho lidí mu dalo za pravdu a zároveň doufalo v nápravu. Po více než roce jsou známky zlepšení mizivé, země se stále drží na chvostu mezinárodních žebříčků (podle Transparency International na úrovni Haiti nebo třeba Lybie) a sny o prezidentu-reformátorovi se začínají rozplývat.

Dobře to vystihl úvodník předního ruského ekonomického listu Vedomosti: Medvěděv je silný ne kvůli tomu, co vykonal, ale protože se veze na vlně iluze“. Tomu odpovídá i prezidentova popularita, jež se stále drží kolem solidních 70 %. Rostoucí počet představitelů ruské elity ale začíná docházet k závěru, že současný systém se vyčerpal a země rychle míří do slepé uličky. „Problém není v tom, že jde o autoritativní režim, problém je v tom, že tenhle režim je nespravedlivý, zkorumpovaný a neefektivní,“ tvrdí jeden z vedoucích ruských byznysmenů s tím, že „korupce systém nakonec rozruší natolik, že se zhroutí.“ Mnozí vládní činitelé paradoxně souhlasí.

Prostředí úplatkářství, přátelských „protislužbiček“ a všerozhodujících personálních kontaktů panovalo v Rusku vždy. V předchozích deseti letech ho však zčásti maskoval a mírnil silný hospodářský růst a rychle rostoucí mzdy, které spolu s patřičnou dávkou televizní propagandy vytvářely zdání stability.

Globální finanční krize však zemi zasáhla více (minulý rok utrpěla 8% pokles HDP) než jakoukoli jinou velkou na průmysl zaměřenou ekonomiku (snad s výjimkou Ukrajiny) a odhalila strukturální slabiny. Jak poznamenává ekonom Vladimir Inozemtsev, zlepšení životní úrovně bylo dosaženo na úkor absolutně nedostatečných investic do průmyslové základny a infrastruktury. Ke konci 80. let činily sovětské kapitálové investice 31 % HDP, za posledních deset se v Rusku proinvestovalo v průměru 21,3 % HDP. V Číně to ve stejném období bylo 41 % HDP.

Navzdory rostoucím cenám ropy a stavebnímu boomu byla za posledních 18 let postavena pouhopouhá jedna cementárna a ani jedna ropná rafinerie. V Sovětském svazu se stavělo 700 km železnic ročně, minulý rok to bylo 60 km, což neodpovídá ani s odečtením 1/6 území, kterou Rusko rozpadem SSSR ztratilo. „Žili jsme z konzumu na úkor naší vlastní budoucnosti,“ komentuje vývoj posledních let Inozemtsev. Podle Petra Avena, šéfa největší ruské soukromé banky Alfa Bank, se hlavním zdrojem bohatství už zase staly ropa a plyn, které jsou jednoduše směňovány za dovezené zboží. „Stát dnes není o nic lepší než Gosplan za Sovětského svazu,“ říká suše Aven.

Známky úpadku lze spatřovat i ve ztenčujícím se přebytku obchodní bilance, klesajícím kurzu rublu, na který doléhají rostoucí importy, a zhoršujícím se stavu veřejných financí. Podle Avena se nyní rozpočet ruského státu vyrovná při 123 dolarech za barel ropy. Před třemi lety byl vyrovnaný na 30 dolarech za barel. Politici mluví od rána do večera o stabilitě, ale jen 6 % populace si dovede představit svoji budoucnost za víc než pět let, což možná vysvětluje, proč mají jen 2 % Rusů soukromé penzijní připojištění.

Udržení popularity, obzvlášť mezi penzisty a státními zaměstnanci, něco stojí, a tak musel premiér Vladimir Putin zvýšit státní výdaje na 40 % HDP (oproti 30 % z roku 2006). Kvůli pokrytí těchto nákladů byly zvýšeny korporátní daně podnikům, které již tak dusí všudypřítomná korupce (dokonce i vždy hýčkaný Gazprom musí od příštího roku platit o 61 % vyšší daň z těžby plynu). Zatímco kolegové ze skupiny BRIC (Brazílie, Indie, Čína) se musí bránit přílivu kapitálu, uteklo z Ruska v prvních deseti měsících letošního roku 21 mld. USD. Na rozdíl od globálních gigantů typu Pepsi nebo E[.]ON se ruské soukromé firmy investic do vlastní ekonomiky bojí.

Ruské hospodářství má letos vzrůst o méně než 4 %. To by pro mnohé západní země byl slušný výkon (vzpomeňme na tolik vychvalované Německo), avšak podle ruských pozorovatelů toto tempo na udržení politického státu quo nestačí. Když koláč prosperity jenom kynul, odpor elit nedával smysl. Avšak nyní, když je peněz pomálu, se svět dělí na „přátele pana Putina, a všechny ostatní,“ tvrdí jeden podnikatel. Budoucí konflikty jsou proto nevyhnutelné.

A Kreml se na ně pravděpodobně řádně připravuje, jak o tom svědčí kabelogram, který letos 12. února z Moskvy odeslal americký velvyslanec John Beyrle. V depeši označené stupněm „tajné“ Beyrle s odvoláním na anonymní zdroj píše: „Vertikála moci funguje, protože lidé chodí s úplatky až do nejvyšších pater. Podle našeho zdroje lidé často vidí politické představitele na cestě do Kremlu s velkými kufry a bodyguardy. Prý jsou plné peněz. Takový gubernátor získává příjmy hlavně z úplatků v celé gubernii, téměř se to podobá daňovému systému.“

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
  •  
    20.12.2010 18:38

    Tohle už je víc než směšné. Přípomíná mi to jak ještě nedávno všichni analytikochytráci křičeli, že Rusko zkolabuje, když ropa půjde pod 60 dolarů. A že se Čína rozsype jak domeček z karet, když je postihne výpadek exportů na Západ. Tohle skončí úplně stejně jako výkřik do tmy. A už vůbec směšné je, že takové hlasy jdou ze Západu. Nikdo nežil na úkor budoucnosti jak Západ. Rusko proti nám nemá téměř dluhy a naopak rezervy, o kterých se nám může jen zdát. A slova o ruské korupci? Chvilku jsem měl pocit, když jsem četl o protislužbičkách a korupci, že se tu píše o ČR. Apropó není to tak dávno, kdy si země Západu dávaly úplatky v Africe do daní.
    ignác
    •  
      20.12.2010 18:43

      A to o tom připojištění a těch asociacích s ním, o kterých píše autor. To už je totální nesmysl.¨ 4% růst HDP? A problémy se zvyšujícími se importy? Mám pocit, že autor umí počítat HDP asi tak jako ministr Kalousek. Ten taky neví to, co nás na střední učili v prvním ročníku první hodinu. Řekl bych, že někdo vidí třísku u jiného a přehlíží břevno ve vlastním oku.
      ignác
  • Mráz z Kremlu nikdy neodešel
    20.12.2010 15:17

    To si jen zase západní levicoví intelektuálové dělali falešné iluze o pravém charakteru Ruska (a východní pohrobci komunismu, které iluze nikdy neopustily).
    Dan
  • První potrefená koza ve Windows
    20.12.2010 15:11

    už mektá - nevím co Vás tolik rozhodilo a proč jste hned naštvaný.
    Carl
    • Re: První potrefená koza ve Windows
      20.12.2010 15:32

      Kdybyste "nemektal" a trochu se o to zajímal, tak jste již dávno věděl, že Klaus není velkým obdivovatelem Putina a zarputilým zastáncem Ruska. Váš předchozí "výtvor" není seriózní příspěvek k diskuzi, jen nenávistný štěk. Navíc mimo mísu.
      Peté13
  •  
    20.12.2010 13:48

    A pan prasident Klaus je velkým obdivovatelem pana Putina a zarputilým zastáncem oné země, kde zítra znamená předevčírem.
    Carl
    • Vážený,
      20.12.2010 14:51

      evidentně o uvedené problematice toho víte asi tolik, jako koza o Windows, tak nenechejte očividně cloumat svými antipatiemi, vypadá potom Vaše zaujaté fňukání podobně jako uvedený článek. Články s takovými frázemi opravdu miluji : "tvrdí jeden podnikatel" nebo "prý jsou plné peněz" nebo "podle ruských pozorovatelů" apod.
      Peté13
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university