Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wyplosz: Růžový a méně růžový scénář eurozóny a co k nim povede

Wyplosz: Růžový a méně růžový scénář eurozóny a co k nim povede

06.01.2011 18:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Skutečným překvapením minulého roku v Evropě byl špatný krizový management. Doposud nemyslitelný rozpad eurozóny se stává důvěryhodným scénářem, i když ne tím nejpravděpodobnějším. Krize však svým způsobem poukazuje na trhliny v systému, které politici ignorovali. Celou dobu jsme přitom věděli o nezodpovědnosti národních vlád v oblasti fiskální disciplíny, či o národních regulátorech bank, které nejvíce zajímalo budování domácích šampiónů.

Pak jsme zjistili, že krizový management bude založený na jednotlivých vládách, které nemají potřebné analytické zázemí. A že nezávislost ECB je velmi křehká. Pesimisté čekají, že v roce 2011 se domino sesype, optimisté čekají na změnu směru, která napraví chyby minulosti – z doby vzniku eurozóny i ty vzniklé v roce 2010. Situace je o to horší, že ekonomové mezi sebou jako obvykle nesouhlasí ani na diagnóze, ani na řešení.

Fiskální disciplína a restrukturalizace

Jsou tu dvě možnosti. Buď bude suverenita explicitně omezena v případech, kdy je ohrožena fiskální disciplína. Nebo převáží názor, že tuto disciplínu lze dosáhnout jen na národní úrovni. V prvním případě je nutno změnit Pakt stability a růstu, není ovšem jasné, jak by měla nová smlouva vypadat a ani její schválení zdaleka není jisté. Druhá možnost znamená, že každá země v eurozóně přijme formální pravidla a postupy, díky kterým se docílí fiskální disciplíny. Evidentní příklad představuje pravidlo vyrovnaného rozpočtu v německém stylu.

I zde čelíme rozporu mezi kolektivním zájmem a národní suverenitou. Restrukturalizace může kvůli znervóznění trhů negativně ovlivnit i další země. Důvodem však není jednotná měna, protože například v případě restrukturalizace u Kalifornie by nedošlo automaticky k nákaze celé dolarové oblasti. Nicméně by mohla nastat situace, kdy by trhy očekávaly kolektivní pomoc od ostatních zemí, či by se obávaly velkých ztrát evropských bank. Řešením je ex ante vyjasnění podmínek případné pomoci a adekvátní rekapitalizace bank spolu s ochranou vkladů. Trhy také mohou zpanikařit jen proto, že pochopí, že evropské dluhopisy jsou rizikovější, než se domnívaly. Pokud se však podíváme na spready, není to přesvědčivý argument. Nejlepší řešení každopádně představuje plán stabilizace.

Je také smysluplné, aby v případě pomoci od ostatních zemí nesli náklady i její věřitelé. Je to logický argument a skutečně překvapí, že tento princip doposud nebyl aplikován. Říká se, že MMF preferoval restrukturalizaci dluhů, ale země eurozóny takový krok vetovaly. Dalším znakem posledního vývoje bylo odsunutí Evropské komise na vedlejší kolej. Zatímco bychom čekali, že bude přicházet s návrhy řešení, zdá se, že není ochotná k odporu proti silným evropským vládám. Musí samozřejmě postupovat obezřetně, je však nezávislá. Pomohlo by, kdyby používala své intelektuální zdroje k originálním analýzám, zejména proto, že jednotlivé vlády jsou motivovány domácími faktory.


Je to vše o konkurenceschopnosti?

Často zaznívá názor, že krize pramení z evropských nerovnováh běžných účtů. Podobně jako u nerovnováh globálního typu se mnozí domnívají, že přicházejí v důsledku špatného nastavení reálných kurzů. V rámci společné měny k němu došlo během let nízké inflace v jedněch zemích a vysoké v druhých, které ztratily svou konkurenceschopnost. Řešením by pak byla vyšší inflace v těch prvních, či roky bolestivých restriktivních politik v těch druhých. Což se vždy považovalo za noční můru celé unie. Jaké jsou ale důkazy? Graf ukazuje reálné efektivní kurzy – poměr domácích a zahraničních jednotkových nákladů práce. Je snadné si všimnout postupného oslabování v Německu a posilování v Řecku a Itálii. Důležitý je ovšem i rozsah. Pokud přihlédneme k přesnosti uvedených čísel a k elasticitě obchodu, vývoj není tak hrozivý. Výjimku představuje pouze Irsko, kde však již probíhá korekce. Jednoduše řečeno, toto problém není.


wyplosz



Růžový a méně růžový scénář

Růžovým scénářem by bylo přeměnění Evropského fondu finanční stability na Evropský měnový fond. Ten by měl vlastní zdroje a schopnost půjčovat vládám za podmínek omezení jejich suverenity v krizových časech. Vydával by evropské dluhopisy, které by garantovaly členské země unie. Horší by bylo, pokud by diskuse o dalších krocích jednotlivé země rozdělila a trhy získaly pocit, že neexistuje plán na řešení tíživé situace. Následný požadavek na navýšení zdrojů Evropského fondu finanční stability by pak vyvolal silnou negativní reakci u německých daňových poplatníků a podporu by mohla poskytnout jen ECB. To by ale vedlo k masivním prodejům eura a jeho konec by se rychle přiblížil.

Uvedené je výtahem z Happy 2011?, autorem je Charles Wyplosz.

Zdroj: VOX


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university