Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
PwC: Nejméně optimističtí jsou šéfové firem v západní Evropě

PwC: Nejméně optimističtí jsou šéfové firem v západní Evropě

26.01.2011 11:25
Autor: ČTK

Návrat důvěry vedoucích představitelů světových firem v jejich růst je sice patrný na všech kontinentech, ale nejméně optimističtí jsou ředitelé v západní Evropě s výjimkou Německa a Rakouska. Vyplývá to z globálního průzkumu názorů generálních ředitelů prováděného společnosti PwC.

"Obavy generálních ředitelů v západní Evropě z dalšího ekonomického vývoje tohoto regionu se zřejmě projeví v jejich nižší ochotě investovat, což pravděpodobně pocítí jejich dodavatelé ve střední a východní Evropě. Dobrou zprávou pro české podnikatele je však optimismus představitelů rakouských a zejména německých firem, neboť tuzemské podniky působí často jako jejich subdodavatelé," uvedl řídící partner PwC v ČR Jiří Moser.

Z celkem 1201 dotazovaných ředitelů jich 48 procent uvedlo, že jsou velmi přesvědčeni o tom, že v následujících 12 měsících jejich firma poroste. To je výrazný posun oproti loňsku, kdy takto odpovědělo jen 31 procent respondentů, a blíží se výsledku z počátku roku 2008. Tehdy, ještě před náporem krize, byl o růstu své firmy přesvědčený každý druhý generální ředitel.

Téměř tři čtvrtiny generálních ředitelů uvedly nestabilní či rozkolísaný hospodářský růst jako největší hrozbu pro jejich podnikání. Loni toto riziko zmínily dvě třetiny ředitelů. Zcela nově se na seznamu hrozeb objevily obavy z narůstajících rozpočtových deficitů vlád (61 procent) a zvyšujícího se daňového zatížení. Více než polovinu šéfů firem nadále znepokojují rozkolísané kapitálové trhy a nevyzpytatelné měnové kurzy. Obavy z inflace má jen třetina dotázaných.

Nestabilní ekonomický výhled vyplývá zejména z očekávaných dopadů rozpočtových škrtů vlád a z vývoje na periferii eurozóny. "Jak ukazuje i příklad Česka, obavy neplynou ani tak z dopadů samotných úsporných opatření na podnikatele, ale ze schopnosti celé EU ozdravit své veřejné finance, kdy většina států musí splnit maastrichtské tříprocentní deficitní kritérium do roku 2013. Pro české podnikatele ale významným rizikem zůstává spíše kolísání měnových kurzů," řekl Moser.

Optimismus generálních ředitelů se odráží i v jejich plánech nabírat nové zaměstnance. Více než polovina šéfů firem po celém světě plánuje letos vytvářet nová pracovní místa. Loni to bylo 39 procent. Nabírat plánují zejména firmy ve střední Evropě, Asii a v Africe. Pouze 16 procent firem plánuje letos propouštět, loni to byla celá čtvrtina. Více než polovina dotázaných, 56 procent, se obává nedostatku talentů, zejména v Asii, střední a východní Evropě, na Blízkém východě a v Africe.

Pokrizová globální ekonomika zažívá dvourychlostní oživení. Rozvíjející se ekonomiky jako Čína, Indie a Brazílie rostou tempem, které zdaleka převyšuje vyspělý svět. "Rovnováha sil se posouvá a generální ředitelé stojí před novými rozhodnutími, kam a jak investovat prostředky, lidi a inovace. Společnosti, které pochopí tento dvoukolejní vývoj a dokážou z něj těžit, budou letošními vítězi," upozornil generální ředitel mezinárodní sítě poradenských společností PwC Dennis Nally.

Pouze třetina generálních ředitelů vidí dostatečný růstový potenciál svého podniku v zemi svého sídla. Největší potenciál spatřují v Číně, jíž uvedlo 39 procent dotázaných. Následují USA, Brazílie a Indie. Celkem devět z deseti generálních ředitelů plánuje v následujícím roce rozšířit své působení v Asii. Následují Latinská Amerika s 84 procenty, Afrika se 75 procenty, Blízký východ se 72 procenty a východní Evropa, kde plánuje expanzi 70 procent firem.

"Z geografického hlediska budou posilovat regiony Asie a Latinské Ameriky a Austrálie. Pro české podnikatele, kteří jsou globálně spíše malými hráči, jde o poměrně vzdálené trhy. Úspěšné podnikání na nich tak přináší vyšší dodatečné náklady. Mohou tam však navázat na starší kontakty a využít dobrého jména tradičních českých produktů. Branou do Asie se může stát zejména rychle se rozvíjející Vietnam, v Latinské Americe pak Brazílie," dodal Moser.

V rámci 14. ročníku průzkumu názorů generálních ředitelů se uskutečnilo v loňském posledním čtvrtletí celkem 1201 interview v 69 zemích světa. Z toho 420 bylo v západní Evropě, 257 v Asii a oblasti Pacifiku, 221 v Latinské Americe, 148 v Severní Americe, 98 ve východní Evropě a 57 na Blízkém východě a v Africe. PwC poskytuje auditorské, daňové a poradenské služby veřejným i soukromým organizacím v různých průmyslových odvětvích.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m