Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
VZP přiznává, že platí nemocnicím za stejnou péči různě

VZP přiznává, že platí nemocnicím za stejnou péči různě

29.04.2011 18:21
Autor: ČTK

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) přiznává, že platí nemocnicím za stejnou péči různě. Umožňuje jí to podle mluvčího Jiřího Roda platná vyhláška. Rozdíly jsou podle něj dány také historicky, dřívějším výkonem nemocnice, který se stal základem pro další výpočty. Rod ČTK řekl, že VZP sjednává rozsah péče a úhradu s každou nemocnicí zvlášť podle dřívějšího výkonu. Zároveň plošně reguluje všechny nemocnice podle toho, jakou péči a kolik jí potřebuje v regionu pro své pojištěnce.

Rod to uvedl v reakci na zprávy Hospodářských novin, že VZP platí dvěma nemocnicím za stejnou péči různě a že od nemocnice, které dávala víc, nyní požaduje vracení peněz. Podle novin jde o soukromou pražskou Nemocnici na Žižkově, která léčila dráž než Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

V žižkovské nemocnici stálo prý před dvěma lety ošetření pacienta s vážnou infekcí žaludku pojišťovnu 27.111 korun, na Vinohradech 22.205. Bulvár psal o Ferrari za milion korun a luxusním BMW, které si majitelé soukromého zařízení koupili, zatímco nemocnice chátrala. Od loňska začala VZP peníze od této nemocnice vybírat zpět, dala jí splátkový kalendář na tři roky. Podobně prý postupuje i v případě jiných nemocnic.

"Ze 190 nemocnic musí vracet přeplatky zhruba polovina, mohou to být tisíce korun i miliony. Zálohování totiž vychází z dřívějšího výkonu nemocnice, realita pak ale může být podle aktuálního výkonu jiná," vysvětlil mluvčí. Zůraznil, že není zájmem VZP dostat nemocnice kvůli přeplatkům do krize. Pokud dluh dosahuje milionových hodnot, nabízí splátkový kalendář.

K regulacím Rod uvedl, že při plošné regulaci mají všechny nemocnice stejné mechanismy úhrad. Platba vychází z dřívějších výkonů. Jako příklad uvedl dvě srovnatelné nemocnice, které dosud měly stejný výkon i úhradu. Smlouva jim zajišťuje navýšení úhrady o pět procent, když provedou 98 procent dosavadní péče. Když jedna nemocnice bude mít výkon 98 až 100 procent, dostane stejnou úhradu jako nemocnice, která se pohybuje ke 105 procentům objemu péče.

Příčinou rozdílů může být podle mluvčího i to, že některé nemocnice nebyly připraveny na přechod na platbu za diagnózu (DRG), kdy se u dané nemoci zohledňuje i složitost péče. Neuměly správně výkony vykázat, což ovlivnilo jejich základní sazbu. Některé nemocnice naopak dokázaly velkou část péče poskytované dříve na lůžkách, třeba ortopedické operace, začít poskytovat v jednodenní chirurgii. V lůžkové péči se pak ocitly jen komplikovanější případy, tím stoupla i základní sazba nemocnice.

Rozdíly v úhradách měly být podle mluvčího postupně omezeny po vzoru USA přibližováním k jedné "národní technické sazbě". Proces byl prý ale narušen pro letošní rok stanovením globální paušální sazby pro všechny nemocnice.


Váš názor
  • Nejen VZP
    29.04.2011 21:03

    Celý ten náš systém zdravotní péče je velmi povedený, pacient má nárok na péči, pojišťovny dostávají peníze a lékař musí léčit. Přitom se lékař (nejen praktický) až zpětně dozví, jaký byl celkový "průměr" a je de fakto sankcionován za to, že léčil. Část peněz za minulý měsíc vůbec nedostatne, protože "překročil" péči, rozuměj léčil více pacientů, nebo předepsal více léků, navíc cca po 3 až 6 měsících (nevím to přesně), musí "vrátit" část již přijatých peněz, pokud se odlišuje od "průměru". O dodržování "pravidel", jako např. splatnost faktur 30 dní si do nedávna mohl nechat jenom zdát a leckdy čekal i 3 měsíce. Dovolání nikde žádné, protože má strach se ozvat. Pojišťovna mu totiž nemusí podepsat další smlouvu. To je fakt systém :-( Nejsem lékař, ale když vidím např. Cikrta, Šnajdra, nebo některé další "zasloužilé šmejdy" z ministerstva, je mi špatně.
    oh171
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m