Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč tolik rezerv?

Proč tolik rezerv?

10.05.2011 18:08
Autor: Redakce, Patria.cz

Rozvíjející se ekonomiky zvýšily mezi lety 2000 – 2009 své rezervy držené v zahraniční měně téměř o 5 bilionů dolarů. Někteří je z toho důvodu viní z protekcionismu, stejnou míru viny ale nesou rozvinuté ekonomiky a neschopnost dosáhnout mezinárodní spolupráce.

Rezervy držené v zahraniční měně představují významný makroekonomický nástroj – jsou záchrannou sítí v dobách finančních krizí a pro většinu rozvíjejících se ekonomik i způsobem, jak navázat domácí měnu na měnu zahraniční. Vedle toho se využívají k vyhlazení toku kapitálu či k překlenutí období, kdy klesnou komoditní exporty dané země. Tradičním měřítkem toho, zda jsou rezervy dostatečné, je to, zda pokrývají šest měsíců importů; někdy se posuzuje, zda dosahují velikosti krátkodobého zahraničního dluhu. Poslední dobou bývá doporučována velikost odpovídající 20 % M2, protože v dnešním vysoce propojeném světě může v době krize velká část monetární báze prosáknout do zahraničí. MMF navrhuje kombinaci ukazatelů, které v principu odpovídají výše uvedenému. Každý z ukazatelů ale generuje velmi rozdílný odhad adekvátních rezerv.

Více než 90 % rezerv držených v rozvíjejících se ekonomikách je soustředěno v 20 největších zemích. Jejich rezervy nyní pokrývají více než rok importů a krátkodobé externí závazky více než pětkrát. I podle přísnějších kritérií jsou jejich rezervy příliš vysoké. Situaci shrnuje následující graf – modře jsou vyznačeny adekvátní rezervy, odvozené na základě průměru různých ukazatelů, červeně jsou rezervy nadbytečné. První sloupec ukazuje situaci v Asii, následuje Blízký východ a severní Afrika, východní Evropa, Jižní Amerika a země vyvážející ropu.

rezervy1

Ke zrychlení v akumulaci rezerv přispěla vysoká míra úspor v Asii a velké přebytky běžného účtu. Svou roli hrály i rostoucí ceny ropy a komodit. To ale není vše. Ekonomická politika zemí, jejichž měna slouží jako měna rezervní, vytvořila ve světové ekonomice nadbytek likvidity, který vedl k růstu rezerv rozvíjejících se ekonomik, které nechtěly připustit posílení své měny a snížení přebytku běžného účtu. Jak ale ukazuje následující graf, dlouhodobá intervenční politika je často neúspěšná a reálný kurz neovlivní; vliv má jen na kurz nominální. Graf ukazuje na ose Y výši rezerv v roce 2007 jako procento na rezervách v roce 2000, jednotkou jsou měsíce kryté rezervami, na ose X leží procentuální změna reálného kurzu:

rezervy2

Rozhodující na další vývoj bude politika zemí, jejichž měna slouží jako rezervní – USA, Evropa a Japonsko. Dokud jejich ekonomiky neposílí, neklesnou jejich fiskální deficity a nezvýší se sazby, rozvíjející se ekonomiky budou stále zápasit s přílivem peněz ze zahraničí. Stejně tak se budou snažit pojistit se proti globální recesi. Přesto by se ale měly nad výší svých rezerv vážně zamyslet. Pokud jsou příliš velké, nesou sebou přímé náklady, ale mohou také přispět k inflaci a přehřátí ekonomiky a trhů s aktivy.

Uvedené je výtahem z „Why are reserves so big? Autory jsou Uri Dadush a Benett Stancil.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:34Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba