Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Goldman Sachs „ztratila“ libyjskému státnímu fondu 1,3 miliardy dolarů. Ten se výměnou měl stát klíčovým akcionářem

Goldman Sachs „ztratila“ libyjskému státnímu fondu 1,3 miliardy dolarů. Ten se výměnou měl stát klíčovým akcionářem

31.05.2011 13:51
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Psal se rok 2008 a libyjský vládní investiční fond svěřil investiční bance Goldman Sachs celkem 1,3 miliardy dolarů, které banka použila na akciové a forexové obchody. V událostech následujících investice ztratila 98 procent své hodnoty a fond obdržel „výměnou“ nabídku Goldman Sachs na to, stát se jedním z největších akcionářů banky, uvádí s odkazem na interní dokumenty banky WSJ.

Libyjský vládní fond peníze skrze Goldman Sachs a její produkty investoval do celkem 9 akciových obchodů a jednoho měnového. Mezi akciovými byl nákup balíku především finančních institucí, mezi které patřily americká Citigroup, italská Unicredit, španělská Santander, německá Allianz. Dále byla zařazena francouzská energetika EDF a italská energetika Eni.

Krize let 2008 a 2009 na finančních trzích ale vyvolala paniku, když investice byla znehodnocena o bezmála celou její hodnotu. Jak ukazují dokumenty WSJ z banky, až do léta 2009 trvala jednání mezi Goldman Sachs a fondem o způsobu řešení situace. V situaci na globálních trzích a pod tlakem americké vlády na zvyšování kapitálu se zrodil návrh, který byl nakonec libyjskému fondu představen v postupně zpřesňovaných variantách. Jeho podstatou bylo: Investujete do Goldman Sachs 3,7 miliardy dolarů proti vydání preferenčních akcií banky za preferenční akcie 5 miliard dolarů. Rozdíl je znehodnocená investice, obchodem by se fond ovládaný libyjským vůdcem Muamarrem Kaddáfím stal jedním z hlavním akcionářů Goldman Sachs.

Co předcházelo libyjské investici? V roce 2004 americká vláda rozhodla o opuštění dříve uvalených sankcí na investice amerických společností do jakéhokoli podnikání s Libyí, výměnou za Kaddáfího slib o vzdání se zbraní hromadného ničení a vyplacení reparací rodinám obětí útoku v Lockerbie. To spustilo hlad ze strany evropských i amerických bank a dalších finančních institucí po investicích Libye, píše WSJ. Odpověď přišla v červnu 2007. Země založila vládní investiční fond s aktivy 40 mld. USD. Přizvala 25 globálních finančních institucí, každé z nich učinila nabídku na správu nejméně 150 milionu dolarů. Vedle Goldman Sachs to byly Societe Generale (která podle svého vyjádření „naplňuje všechny regulatorní požadavky a spolupracuje s mnoha vládními fondy po celém světě), HSBC či JPMorgan. Goldman Sachs se příležitosti chopila nabídkou, dle dokumentů WSJ, investic dvakrát 350 milionů dolarů. Banka stanovila šéfem svých aktivit pro severní Afriku Youssefa Kabbaje a ten se stal častým hostem libyjského fondu.

Následovalo rozšíření spolupráce a mezi lednem a červnem 2008 investice narostly až na 1,3 miliardy dolarů. V následné finanční krizi padly především opční investice a v únoru 2010 hodnota těchto investic celkem dosáhla 25,1 milionu dolarů (tedy necelá 2 %). Následovala tvrdá jednání, během kterých mělo, dle dokumentů WSJ interní povahy GS, šest návrhů řešit, jakou cestou nahradit Libyi investici. Výsledkem byla ona nabídka na investici „5 za 3,7 miliardy dolarů“, kde Goldman Sachs měla po 40 let splácet 4 až 9,25 % protihodnotou vydaných akcií. Vedlo by to k přeplacení původní škody o miliardy dolarů.

Libye ale chtěla splátky rychleji. V červenci 2009 padla „dohoda“ na splátkách během 10 let, od té pak Goldman Sachs ustoupila k nové dohodě „6 % ročně po 20 let“. Navrhované investice se fondu zdály příliš riskantní, chtěl 3,7 miliardy dolarů investovat do vysoce kvalitních dluhopisů. Posledním jednáním, dle zdrojů WSJ – interních materiálů banky – byl červen 2010. Dohoda nad obchodem dosažena nebyla.

Celková aktiva libyjského vládního fondu přesahují 50 miliard dolarů. Letos, následkem vojenských úderů proti Libyjskému vůdci Kaddáfímu, Spojené státy v rámci sankcí zmrazily lybijská aktiva za 37 miliard dolarů.

(Zdroj: WSJ, CNBC)


Váš názor
  • tak uz je jasne
    31.05.2011 22:17

    proc je valka v libyi. To si plukovnik dovolil hodne chtit spolukontrolovat GS. Rozpoutani radoby povstani stalo tak 1/20 toho co by jinak libyi museli zaplatit...
    sdk
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m