Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Řecko bude muset restukturalizovat dluh. Pomoc by měla jít ze zdrojů eurozóny, bez účasti ČR

Nečas: Řecko bude muset restukturalizovat dluh. Pomoc by měla jít ze zdrojů eurozóny, bez účasti ČR

22.06.2011 9:21, aktualizováno: 22.6. 10:39
Autor: ČTK

Aktualizováno

Česká republika preferuje finanční pomoc zadluženému Řecku ze záchranného fondu eurozóny EFSF, tedy bez české účasti. Na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti to dnes řekl premiér Petr Nečas. Až druhou možností je použití Evropského mechanismu finanční stability (EFSM), do kterého je zapojena celá Evropská unie. Podle názoru premiéra se Řecko nedokáže vyhnout restrukturalizaci svého dluhu.

„Jsem přesvědčen, že dříve či později se otázka restrukturalizace nebo reprofilace dluhu dostane na jednací stůl. Je to ekonomicky nevyhnutelné,“ sdělil Nečas před klíčovým zasedáním Evropské rady, která se sejde v Bruselu ve dnech 23. a 24. června. „Jedinou otázkou je, kolik peněz zmizí, jak náročná operace to bude a jak politicky a ekonomicky nákladné to bude,“ dodal premiér.

Nečas současně vysvětlil, že nutit soukromé držitele řeckých dluhopisů, aby se zapojili do restrukturalizace, je nejlepší prevencí před morálním hazardem, tedy situací, kdy věřitelé nebo dlužníci nedostávají dostatečně silné signály od úřadů, které by je odradily před opakováním stejných chyb.

Oohledně pomoci Řecku preferuje zdroje eurozóny, kterých zbývá více, než v záchranném fondu celé EU. "My preferujeme použití prostředků primárně z EFSF, to znamená z nástroje eurozóny. Mimo jiné proto, že je tam k dispozici ještě 90 procent objemů prostředků, které tento mechanismus má," řekl premiér. Naopak ve fondu EFSM je podle Nečase nyní jen 15 procent finančních prostředků. "Zhruba 85 procent prostředků již bylo čerpáno a my jsme přesvědčeni, že by tady měla být nechána nějaká rezerva, protože tento druhý nástroj EFSM se týká i nečlenských zemí eurozóny. A protože těch je pořád dost i v EU, tak jsme přesvědčeni, že primárně by měly být čerpány prostředky z EFSF," dodal Nečas.

ČR by se v případě svého možného zapojení nepodílela přímo na půjčkách Aténám, nýbrž na garancích z mechanismu EFSM. ČR sice eurem neplatí, ale EFSM se účastní stejně jako všech zbývajících 26 členských států EU. Případný podíl ČR na pomoci Řecku by měl podle ministra financí Miroslava Kalouska formu záruk za půjčky z fondu EFSM a činil by zhruba 3,5 miliardy korun. Češi by je ale museli do unijního rozpočtu dát jen za předpokladu, že by Řekové své závazky nezaplatili.

"Domnívám se, že pokud by se mělo rozhodnout o mezinárodní pomoci, mělo by to jít výlučně ze záchranného fondu eurozóny, nikoli ze záchranného fondu celé Evropské unie," řekl v pondělí Kalousek, podle kterého je Praha vůči možnému zapojení do zvažovaného druhého záchranného balíku pro Řecko zdrženlivá.

Česko už poskytlo garance za 7,7 miliardy korun pro Portugalsko a 6,7 miliardy korun pro Irsko. U nich je nicméně pravděpodobnost, že by půjčky nesplatily, zřejmě o poznání menší než u Řecka.

Ministři financí eurozóny se na začátku týdne v Lucemburku shodli, že Řecko bude potřebovat další záchranný padák a že by se do něj měli zapojit na dobrovolné bázi i soukromí investoři. Objem druhého záchranného balíku, který by měl doplnit současnou slíbenou pomoc 110 miliard eur a o němž se v současné době jedná, by se mohl podle neoficiálních odhadů pohybovat kolem 120 miliard eur (zhruba 2,9 bilionu Kč).

Členové řeckého parlamentu ve středu vyslovili důvěru vládě. Vláda má nyní volné ruce pro prosazování fiskálních a strukturálních reforem. Euro před počáteční oslabení vystoupalo přes 1,44 USD/EUR až na 1,4432 USD/EUR, aktuálně obchoduje na hladině 1,4415. Výsledek přišel po závěru trhů v Evropě i ve Spojených státech.

(Zdroj: čtk, mediafax, Bloomberg)

Váš názor
  •  
    22.06.2011 10:01

    Druhý záchranný balík, který by měl doplnit současnou slíbenou pomoc, čítá 110 miliard eur (zhruba 2,7 milionu Kč). : tak nám kačka pěkně posílila.Tímto způsobem se asi načekáme až bude Erste za tisíc ! : D ))))
    duben
    •  
      22.06.2011 10:05

      To vzal kurz z příštího roku po krachu Řecka, Portugalka, Španělska, Itálie a Belgie. Pak už budeme velmoc, to je myslím každýmu jasný ne?
      tk69
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data