Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Makléři připravili klienty o stamiliony. Hlavní viník si vzal život, další dostal 7 let

Makléři připravili klienty o stamiliony. Hlavní viník si vzal život, další dostal 7 let

27.07.2011 13:39
Autor: IHNED.cz

Městský soud v Praze uzavřel případ makléřů a současně členů představenstva zkrachovalé společnosti SATI, která několik desítek svých klientů připravila o stovky milionů korun. Jiřího Juklíčka poslal soudce Alexandr Sotolář na sedm let do vězení, Roman Pospíšil pak dostal tříletou podmínku.

Případ má ještě jednu rovinu: Nakolik za krádež může Středisko cenných papírů (nyní změněné na Centrální depozitář), které dovolilo makléřům, aby bez vědomí klientů nakládali s jejich akciemi. Jeden z okradených klientů jej již za to žaluje o více než sto milionů korun.

Makléři bez vědomí klientů vybrali jejich akcie z účtů. A od dalších zase získali peníze na nákup akcií, které ale nikdy nekoupili. Největším poškozeným byl OPBH Prahy 2, jehož likvidátor makléřům svěřil ke zhodnocení více než 115 milionů korun – peníze však z účtů společnosti zmizely.

Klienti to však netušili - makléři jim totiž posílali falešné výpisy z účtů. "Vedli dvojí evidenci cenných papírů. Výpisy z té falešné, které neodpovídaly skutečnosti, chodily klientům. Druhá, skutečná, pak byla propojena s burzou," uvedl soudce, podle něhož se dvojice makléřů dopustila kromě zkreslování údajů o hospodaření i krádeže, porušení povinností při správě cizího majetku a pokusu o podvod.

Před procesem se oběsil

Žalobce přitom původně poslal před soud trojici makléřů. Jenže třetí z nich, Pavel Svoboda, tlak vyšetřování a toho, že stane před soudem, nevydržel. Loni v říjnu, týden před zahájením procesu, se oběsil. "Byl ten, kdo v největším objemu obchodoval a vedl i dvojí evidenci cenných papírů," potvrdil Sotolář.

Řada obchodů, které makléři prováděli byla přitom nelogických: Často jeden den nakoupili klientům akcie, které však ještě tentýž den prodali i s více než dvacetiprocentí ztrátou. Šlo přitom o likvidní cenné papíry především Unipetrolu, ČEZu a Českého Telecomu.

Policie sice obstavila jejich majetek, ale byl jen v jednotkách milionů. Kde peníze klientů skončily, se nepodařilo dohledat.

Soud nakonec neuložil propadnutí majetku ani peněžitý trest. "Odsouzení budou muset splácet škody. Propadnutí majetku či peněžitý trest by bylo ve prospěch státu a nezbylo by nic na poškozené. Uškodili bychom jim tak podruhé," vysvětlil Sotolář. Klienti se ovšem musí nejdříve obrátit na civílní soud s žalobou o náhradu škody. 

Nehlídané akcie

A někteří to už udělali. A je dost možné, že hlavní díl odškodného bude muset zaplatit tehdejší středisko cenných papírů. Jeden z podvedených klientů Ivan Gregorovič jej totiž zažaloval za to, že jeho akcie neohlídal a makléři mu naněkolikrát během let 2004 a 2005 ukradli celkem 140 tisíc kusů akcií ČEZu.

„Kdyby mě Středisko po prvním výběru informovalo, jak má ve smlouvě, mohl jsem ho ještě zastavit a zabránit i těm ostatním,“ říká. Středisko má totiž v podmínkách vedení účtu jednoznačnou podmínku: O každé změně účtu neprodleně informovat jeho majitele. Jenže oznámení poslalo místo klientovi makléřům a dokonce jim sdělilo, kolik akcií ještě na účtu má a oni vybrali i zbytek.

Případ má ještě jeden rozměr. A to ten, jaké odškodnění může poškozený klient od Střediska cenných papírů získat.

Policie škodu v případě Ivana Gregoroviče vypočítala na třicet milionů korun. Takovou měly jeho akcie cenu v době jejich ztráty. Jenže v době, kdy zmizení zjistil, se už na burze prodávaly skoro za dvojnásobek a postupně vystoupaly až na 1400 korun za akcii - celkem téměř dvě stě milionů.

„Já je bral jako dlouhodobou investici, rozhodně bych je hned neprodával,“ říká Gregorovič, který drtivou většinu akcií nakoupil v době, kdy se prodávaly po 80 korunách za kus. Dnešní hodnota na burze je 860 korun, tedy více než desetinásobek.

 

iHNed

Související články na IHNED.cz

Makléř připravil klienty o stamiliony. Těsně před procesem se oběsil

Klient žaluje Středisko. Přišel o akcie za stamiliony

Kauza Private Investors: Makléři, kteří zpronevěřili téměř 800 milionů, půjdou do vězení na 3,5 roku


Váš názor
  • Jak se zabezpečit na stáří?
    28.07.2011 16:44

    Ti okradeni nesverili sve penize jakesi maklerske firme, kterymi se to jen hemzi, jiste take s vidinou nadprumerneho teoreticky mozneho zisku. Kdyby se chteli spokojit jen s udrzovanim hodnoty s teoretickou moznosti mensiho zisku, jiste by pozadali o financni poradenstvi nekterou z renomovanych bank (napr. jednu nejmenovanou renomovanou ceskoslovenskou banku), na jejichz seriozni poradenstvi se mohou udajne spolehnout prave lide, kteri nemaji zadne zkusenosti s investovanim, takze za par let poradenstvi by neprisli o vsechno, ale jen o polovinu. Proto povazuji penzijni fondy za skvelou variantu, pokud nechcete mit penize doma. Jistejsi je ale zasit penize do matrace. Riziko ztraty matrace je totiz nizsi, nez riziko ztraty v dusledku investicniho poradenstvi renomovane banky. To je moje osobni zkusenost.
    hm
  •  
    27.07.2011 17:01

    To, že okradení asi žádné peníze neuvidí je jasné. Horší je, pokud při současné (a dlouhá léta trvající) přesvědčovací akci: Jak se zabezpečit na stáří? Kupte akcie, nemáte-li zkušenosti, svěřte je do správy...atd., tomu čím dál tím méně lidí věří. A ochota vyvést něco na soukromé penzijní fondy? To by udělal snad jen blázen.
    Pinkkk
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university