Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obama: Dohoda na navýšení dluhového limitu dosažena, ještě ji musí schválit Kongres

Obama: Dohoda na navýšení dluhového limitu dosažena, ještě ji musí schválit Kongres

01.08.2011 8:27, aktualizováno: 1.8. 8:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Američtí politici po několika týdnech dosáhli dohody o navýšení státního dluhu ze současných 14,29 bilionu dolarů, a odvrátili tak zřejmě hrozící bankrot země. Dohodu, o níž v neděli večer informoval v televizním projevu prezident Barack Obama, ještě musí schválit Kongres. Podporu jí už vyjádřil republikánský šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner i předák demokratické většiny v Senátu Harry Reid. Bez dohody by Spojené státy po 2. srpnu byly bez peněz.

"Chci oznámit, že šéfové obou stran dosáhli dohody, která sníží deficit a odvrátí bankrot," uvedl Obama.

Dodal, že dohoda má dvě části. První podle něj obsahuje úspory jednoho bilionu dolarů během příštích deseti let. Druhá pak zřizuje komisi v Kongresu, která bude hledat další škrty. Své návrhy představí v listopadu, pak o nich rozhodnou zákonodárci. Celkem by úspory měly představovat nejméně 2,5 bilionu dolarů.

Kongres zřejmě o navýšení stropu pro státní dluh začne jednat dnes. Přestože k dohodě z obou stran lze očekávat výhrady, díky podpoře všech špiček Kongresu je pravděpodobné, že projde. "Chci vyzvat zákonodárce z obou stran, aby udělali správnou věc a v následujících několika dnech podpořili tuto dohodu svými hlasy," uvedl Obama.

Američtí politici o navýšení stropu pro státní dluh jednali několik týdnů. Opoziční republikáni svůj souhlas s dalším zadlužováním země podmínili dohodou o rozsáhlých rozpočtových úsporách. Obě strany pak dlouho nebyly schopné najít společnou řeč. K řešení se začaly blížit až krátce před hrozícím bankrotem země, jež by bez navýšení dluhu po 2. srpnu neměla peníze na úhradu všech svých účtů.

Šéf sněmovny Boehner označil dohodu za velké vítězství republikánů. Plán totiž podle něj neobsahuje nové daně, které původně Obama prosazoval a republikáni kategoricky odmítali. Šéf Bílého domu také ve svém projevu naznačil, že dohoda není blízká jeho srdci, ale že více v tuto chvíli nešlo dělat. Republikáni kontrolují sněmovnu, Obamovi demokraté zároveň v Senátu nemají dostatečnou většinu na to, aby mohli blokovat jejich obstrukce.

Bílý dům nicméně v prohlášení pro tisk označil dohodu za svou výhru. Vyzdvihl například to, že se strop pro státní dluh zvýší nejméně o 2,1 bilionu dolarů. Až do roku 2013 jej tak nebude nutné zvyšovat, a zmizí tak "oblak nejistoty" v americké ekonomice. Většina škrtů pak začne vstupovat do praxe v roce 2013, aby neohrozila oživení americké ekonomiky.

Bílý dům zveřejnil i podrobnosti o chystaných škrtech. Celkem 900 miliard dolarů úspor během deseti let by například měly podle dohody přinést škrty v nemandatorních výdajích. Počítá se i se škrty ve výdajích na obranu, podle Bílého domu prvními od 90. let. Půjde o 350 miliard dolarů. Úspory mimo jiné čekají i zdravotní program Medicare pro seniory.

Agentura Reuters ale ve své analýze uvedla, že američtí politici zahodili příležitost odstranit příčiny současných rozpočtových potíží USA. Vzdali možnost dosáhnout takzvané "velké dohody" prosazované Obamou, jež by během příštích deseti let snížila deficit kombinací úspor a nových daní o čtyři biliony dolarů. "Okamžik (pro tuto dohodu) je pryč a někteří zákonodárci a analytici pochybují, jestli ve Washingtonu vzhledem k volební kampani v příštím roce bude politická vůle zabývat se fiskálními nedostatky země," uvedla agentura Reuters.

Na zprávy o dohodě již nicméně kladně reagovaly trhy. Tokijská burza zaznamenala růst. Termínované obchody pak naznačily posilování amerických akcií i dolaru. Zároveň začalo oslabovat zlato, k němuž se investoři uchylují v dobách nejistoty. Minulý týden politický pat ve Washingtonu přinesl na Wall Streetu nejhorší výsledky v letošním roce. Podle odhadů ztratily firmy na burze na tržní kapitalizaci během týdne 600 miliard dolarů.

Ratingová agentura Moody's pravděpodobně potvrdí známku Aaa závazkům Spojených států, a to s negativním výhledem, uvedla o víkendu, ještě před dosažením dohody. Naznačila, že nemá v bezprostředních plánech známku spolehlivosti USA snížit, varovala ale, že potvrzení známky "Aaa" bude zřejmě doprovázet negativní výhled. Znamená to, že je riziko snížení ratingu ve střednědobém výhledu. Rozhodnutí bude záviset na výkonu americké ekonomiky v příštím roce a vyhlídkách budoucího snižování rozpočtového deficitu, dodal analytik Moody's Steven Hess.

"Pokud se dlužní limit nezvýší do 2. srpna, věříme, že ministerstvo financí dá přednost platbám obsluhy dluhu a může tak posunout potenciální moment jeho nesplácení o několik dnů," uvedla Moody's ve zprávě. Podotkla, že příjmy USA by po nějakou dobu mohly být více než dostatečné. Moody's ale také varovala, že nesplácení dluhopisů by pravděpodobně vedlo k horším ratingům USA, přestože by je země ošetřila rychle a investoři by neměli trvalé ztráty.

Americká politická scéna podobné drama kolem zvyšování stropu pro státní dluh zažila poprvé. Dosud šlo vždy o spíše rutinní hlasování. Jde o důsledek současného rozložení sil ve Washingtonu, kde po loňských volbách každá ze stran ovládá jednu komoru Kongresu. V republikánské straně mají navíc silný hlas konzervativci, kteří odmítají nové daně a další zadlužování země. Hlasování související s rozpočtem jsou tak v současné atmosféře výbušná. Lze přitom očekávat, že tomu tak bude i nadále.

(Zdroj: čtk, AP, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data