Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
5 klasických investičních chyb…

5 klasických investičních chyb…

04.08.2011 12:37
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Letní prázdninová sezóna je v plném proudu, britská královna odjíždí na své letní sídlo a ve Francii začíná celozávodní dovolená v továrnách Renault a Peugeot (kromě mnoha jiných). Pro investory to znamená, že mnoho z nich vymění obleky a kravaty za kraťasy a tílka, vypnou monitory a odjedou k moři. Nabízí se tak ideální čas na teoretickou úvahu, mapující nejčastější chyby jak profesionálních, tak amatérských investorů.

Ta první se nabízí úplně sama a nazývá se „přehnané sebevědomí“. Mnoho výzkumů spolehlivě potvrdilo, že člověk je za obvyklých podmínek sebevědomý nad rámec svých skutečných schopností. Stačí se zeptat, jaký je kdo řidič – jen málokdo odpoví, že se za volantem projevuje jako zmatkář se špatně potlačovanými sklony k agresivitě. To samé platí pro svět investic. Pokud uděláme úspěšnou investici a vyděláme na ní peníze, zaměňujeme štěstí za schopnosti. Ilustrativním příkladem budiž tenis. Hráč, který trpělivě a bez větších výkyvů vrací údery, také obvykle vyhraje. To samé platí ve světě investic – hřbitovy jsou plné nadějných spekulantů, kteří na základě jednoho dobrého obchodu usoudili, že jsou geniální.

Druhá chyba se nazývá „efekt stáda“. Lidé se ve (větší) skupině instinktivně cítí bezpečněji, dokonce se jim zde zlepšuje nálada a berou na sebe větší a větší rizika. To je hlavním důvodem, proč spekulativní bubliny do značné míry živí sebe sama. Jakákoliv investice doširoka přetřásaná mezi kamarády a publikovaná veřejně dostupnými médii je průšvih a pro většinu investorů neskončí dobře.

Třetí přešlap lze nazvat „časování trhu“. Lze dovodit, že snaha „vychytávat“ lokální dna a lokální maxima trhu není optimální strategií? Nepochybně ano. Akciové trhy na dlouhém horizontu obecně vydělávají po započtení dividend v průměru přibližně 9,6 % p.a. - za předpokladu, že jste trpělivý investor a peníze na trhu „necháte“. Budete-li se snažit trh obalamutit a pokusíte-li se indexy „časovat“, vaše výnosy budou oproti průměru o plné dva procentní body nižší. Je to empiricky dokázáno, věřte mi.

Čtvrtá chyba má návaznost na inherentní problém lidského mozku – člověk má tendenci usuzovat, že kontroluje jevy a události, nad nimiž má ve skutečnosti nulovou šanci vyhrát. Projevem tohoto jevu je a) snaha vidět cenové trendy i tam, kde nejsou a b) potřeba usuzovat na budoucí vývoj na základě vývoje v minulosti. Je smutným faktem, že předchozí chování ceny jakéhokoliv finančního aktiva rozhodně není spolehlivým vodítkem pro vývoj budoucí. Nikdo na světě neví, co bude a pokud vám někdo tvrdí opak, berte jeho slova s velikou rezervou.

Poslední v pořadí není ani tak chyba, jako spíše rada – pokud máte upřímný zájem zvýšit výnosy svých aktiv, hledejte „nízkonákladové“ produkty. Bude se to možná zdát nelogické, ale ve financích ne vždy platí, že vysoká cena také znamená nadprůměrnou kvalitu. Jak říká John Bogle, zakladatel skupiny Vanguard Group – „Dostáváte to, za co nezaplatíte“…

A teď upřímně ruku na srdce…kolik z těch chyb jste udělali i Vy?


Váš názor
  • ZABUDNITE NA TIETO RADY
    08.08.2011 14:42

    - ak môžem, jedna rada : zabudnite na tieto rady od brokera. Oni sami ich nedodržiavajú. Sú to také zbierky slabých čajových doporučení londýnskych babičiek pri čaji o 17.00 =================================== ako príklad: 1. rada - Sebavedomie treba mať, ale musí vedieť, čo je za ním. inak sú to iba emocie, no aj tie sa dajú využiť - Buď lakomí, ked akcie rastú a buďte opatrní, keď akcie klesajú. Nechatajte low, lebo low chytí vás, ale správne časujte trh. nech sa darí.
  • pravda
    05.08.2011 19:55

    Hezky sepsane. S timto nelze nez souhlasit. Staci se jen podivat na fora plna zoufalcu, kteri se snazi vlnkovat a zarucene to uz zitra pujde dolu, protoze to je prece pata sedmivlna....a pak jen skuci, jak prodelavaji boty.
    Demostenes
  •  
    04.08.2011 15:47

    ... hlavne neposlouchat bromidy brokeru jako p. Zabza. "Buy and Hope", good luck. "You cannot time markets":-) ... www.iasg.com. Co ze to rek pan Boogle? Ja myslel ze je to 200 let stare US prislovi, ktere rika kazdy zubar. Jeste nejake rady?
    stepan
    • Pátá rada
      04.08.2011 16:03

      Poněkud nevhodná rada je pátá: hledejte „nízkonákladové“ produkty. Zrovna Patria patří mezi ty spíše vysokonákladové brokery :-) viz http://tomikov.blogspot.com/2011/07/fio-broker-patria-direct-lehke.html
      tomáš
  •  
    04.08.2011 12:43

    VŠECHNY !! A ještě několik navíc :- )
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university