Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rally na amerických dluhopisech neodolal ani Bill Gross. Je známkou blížící se recese?

Rally na amerických dluhopisech neodolal ani Bill Gross. Je známkou blížící se recese?

15.08.2011 18:28

Dluh USA, zpomalující růst největší světové ekonomiky, ztráta nejvyššího ratingu, pokračující dluhová krize v eurozóně a několikadenní panika na světových akciových trzích – to jsou příčiny růstu amerických dluhopisů, které jako „safe heaven“ investice zažívají v posledních dnech slušnou rally. Jakkoli jde spíše o útěk do nejméně rizikových aktiv spíše než o strategickou investici, k nákupu obligací americké vlády se odhodlává stále více lidí. Vrátil se k němu i šéf největšího dluhopisového fondu na světě Pimco, Bill Gross.

Poté co Pimco z portfolia svého Total Return Fund, která je vlajkovou lodí společnosti, v únoru vyloučila dluh americké vlády jako „bezcenný“ vzhledem k „narůstající dluhové zátěži země a minimálnímu výnosu“, jen o pár měsíců později Gross obrátil a současné rally neodolal. Podle agentury Bloomberg v červenci tvořily investice fondu do amerického dluhu zhruba deset procent všech aktiv v portfoliu.

Výnos dvouletého amerického dluhopisu poklesl na rekordní minimum a přiblížil se na dosah výnosu u japonského dluhu. „Začínáme připomínat Japonsko z hlediska politiky úrokových sazeb, stejně jako se k němu blížíme z pohledu ekonomického růstu,“ podotkl Gross. Investoři jsou podle něj vystrašení pomalým růstem hospodářství a prchají do dluhopisů s co nejnižším rizikem bez ohledu na výnos.

Pevné půdy pod nohama se federálním obligacím dostalo především poté, co Fed minulý týden přislíbil udržet klíčovou úrokovou sazbu na současném minimu až do poloviny roku 2013, bude-li to třeba. Americká vláda tak na trhu získává bez problémů financování a navyšuje svůj deficit, který podle Kongresu i letos, tedy třetím rokem v řadě, překročí jeden bilion dolarů.

Investoři si letos od začátku roku přišli díky nákupu amerických dluhopisů v průměru na 6,73% výnos, který překonal 5,88 procenta za celý loňský rok a je nejvyšší od roku 2008, kdy se za poklesu ekonomiky o 3,5 procenta vyšplhal na 14 %. Výnos u amerických dluhopisů v minulém týdnu propadl na 0,19 procenta u dvouletých splatností a 2,26 procenta u 10letých splatností. Vývoj na dluhopisech tak předbíhá prognózy analytiků; ti v srpnovém průzkumu agentury Bloomberg snížili v průměru odhad na 3,10 procenta z červencových 3,75 %.

A rally bude vzhledem k slabé ekonomice pravděpodobně ještě pokračovat. „Možná se dostaneme až na 1,5 procenta předtím,“ prognózuje pro desetiletý výnos David Rosenberg, hlavní ekonom Gluskin Sheff & Associates, který dříve prohlásil, že očekává testování minim z roku 2008. Finanční model ekonomů americké centrální banky, který bere v úvahu očekávání vývoje úrokových sazeb, ekonomického růstu a inflace, přitom indikuje, že 10letý americký dluhopis je v současnosti nejvíce nadhodnocený v historii. V tržní valuaci se podle analytiků odráží velká dávka strachu na dnes velmi volatilních trzích. Jak uvádí Bank of America Merrill Lynch, když byly naposledy výnosy takto nízko, v prosinci 2008 a listopadu 2010, následoval jejich růst, který vyčíslil ztrátu investice na 3,08 % v prvním čtvrtletí 2009 resp. 2,67 % v posledním kvartálu 2010.

USA jsou od začátku krize připodobňovány k Japonsku v 90. letech, kde po splasknutí realitní bubliny v roce 1990 došlo k propadu akciového trhu, a jehož ekonomika od té doby prakticky stagnuje. Jak uvádí Nomura Research Institute, hlavní rozdíl mezi americkým a japonským dluhopisovým trhem je ten, že naprostou většinu (95 %) dluhu asijské země mají v rukou domácí investoři, zatímco u USA je to zhruba polovina. Uvedený poměr se však v současném nejistém prostředí zvyšuje; v aukci v minulém týdnu bylo prodáno zhruba 32 % desetiletých dluhopisů USA přímým zájemcům ze Spojených států. Ti tak projevili největší zájem od roku 2003.

Podle dluhopisového stratéga Nomury, George Goncalvese, se američtí investoři chovají podobně jako ti japonští před několika lety. „Je to nový fenomén, který přetrvá několik dalších kvartálů. Nezávisle na výši výnosů, lidé chtějí nakupovat více Treasuries,“ dodává.

Vývoj na dluhopisovém trhu je pro některé známkou problémů, kterým bude americká ekonomika čelit. Paul Gambles z poradenské a investiční společnosti MBMG Group považuje růst dluhopisů za vůbec nejspolehlivější indikátor ekonomického zpomalení, přičemž recese je podle něj nevyhnutelná. „Recese je zpravidla spojena s velikostí dluhu, s nímž se musí země vypořádat. Pokud máte dluh 14,5 bilionu dolarů, bude to vážné,“ dodává Gambles.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.