Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Euro je mimořádně odolné, dolar směřuje k 1,50 a USA k dalšímu downgradu, říká Danske Bank

Euro je mimořádně odolné, dolar směřuje k 1,50 a USA k dalšímu downgradu, říká Danske Bank

17.08.2011 17:24

Eurozóně se navzdory dluhové krizi, která ji zasáhla, podaří vyhnout krizi měnové a poptávka po euru zůstane solidní především díky nákupům asijských centrálních bank. Uvedli to analytici Danske Bank, kteří zároveň zvýšili svůj výhled kurzu eurodolaru na 1,50 z 1,36 USD/EUR.

„Zdá se to jako výrazný posun, ovšem v poslední době se na finančních trzích udály velké změny,“ dodává k úpravě prognózy hlavní analytik Danske John Hydeskov. „Spojené státy se v příštím roce pravděpodobně dočkají dalšího downgradu o jeden až dva stupně,“ říká Hydeskov, zatímco poukazuje na to, že řady dolar poptávajících investorů z Asie vzhledem k dnešním pochybám o síle americké ekonomiky řídnou. „Vývoj je patrný u Číny, která snižuje nákupy amerických aktiv. Převážně centrální banky asijských zemí přitom navyšují eurové rezervy,“ podotýká.

Prognóza pro vývoj eura se odráží mimo jiné od měnové politiky – analytici Danske neočekávají růst sazeb v eurozóně v letošním roce, nevylučují přitom, že by první utažení měnových podmínek mohlo přijít až v roce 2013. Podle Hydeskova je třeba odlišovat dluhovou krizi v Evropě od vývoje na devizových trzích, kde se euro ukazuje jako „mimořádně odolné“. „Před začátkem dluhové krize lidé z hlediska fundamentu byli v krátkých pozicích na euru a v dlouhých na dolaru, a to po dost dlouhou dobu. Spojené státy však nyní čelí výzvám, které nikdo nemohl předvídat,“ dodává analytik.

Ani obavy z fiskální situace zemí na evropském kontinentu však nepolevují a události z posledních dní naznačují, že evropští politici hledají spíše dlouhodobé řešení směřující k užší integraci členů eurozóny, než účinné kroky k zastavení bezprostředních hrozeb. Tématem číslo jedna je zvažovaná dohoda o emitování společných dluhopisů (euro-bonds), které jsou mnohými považovány za jediné, ač pro Německo bolestivé, řešení. Spolková země by podle čerstvých výpočtů institutu Ifo tratila letos na takovém kroku zhruba 47 miliard eur.

A nejen to. Pro fiskálně spořádanou zemi, zakládající si na nejvyšším ratingu AAA, by vydání společných dluhopisů znamenalo smířit se s určitou ztrátou prestiže. Podle Mohita Kumara z Deutsche Bank by společné bondy nezískaly vyšší známku úvěrové spolehlivosti než AA+. „Transferová unie, v níž by Německo platilo dluhy ostatních zemí, ale zároveň mělo přístup k jejím daňovým výnosům, by byla pravděpodobně nejhorším řešením z hlediska německého ratingu, domnívá se Kornelius Purps z mnichovské UniCredit. Duo Angela Merkelová – Nicolas Sarkozy zatím řešení v této podobě odmítají a především německá kancléřka si zřejmě dobře uvědomuje jeho rizika. Jak varuje profesor ekonomie Wilhelm Hankel, dodatečné náklady Německu plynoucí z potenciální emise euro-bondů by byly dostatečně velké na to, aby zemi uvrhly do recese.

Anton Boerner z čela německé asociace vývozců a velkoobchodníků BGA naopak uvažuje v kontextu celé eurozóny. „Snížení ratingu USA bylo signálem změny. Německo a celá Evropa potřebují euro, a proto musí Evropa fungovat také politicky a zasadit se o to,“ říká s tím, že jakákoli alternativa ke společným dluhopisům by nakonec byla pro členy eurozóny ještě nákladnější. „Bez určité dávky sdíleného fiskálního rizika to nepůjde,“ přidává se Kumar z Deutsche Bank. Variantu emise společného evropského dluhu označuje za „špatnou pro Německo v krátkém období, nicméně hrozící alternativou je podle něj rozpad eurozóny.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.