Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hypersupermegainflace

Hypersupermegainflace

22.08.2011 18:38

Tak se zdá, že vážné hovory o hypersupermegainflaci se už naplno zabydlely i u nás doma. Proti gustu žádný dišputát, ale možná stojí za to upozornit, že dávat rovnítko mezi monetární uvolňování a vysokou inflaci je jako dávat rovnítko mezi zvyšováním rychlosti při jízdě autem a bouračkou. Toto rovnítko platí, pouze pokud jsme ztratili soudnost, nemáme brzdy, nebo je nechceme/nemůžeme použít.

Podívejme se nejdříve na prostou řeč historie. Dva grafy v prvním sloupci ukazují vztah mezi inflací a růstem monetární báze u rozvinutých ekonomik v období vysoké inflace 1970 – 1989 (první graf) a v období inflace nižší (1990 – 2010). Další dva grafy ukazují vztah mezi inflací a růstem agregátu M2* u rozvinutých ekonomik - opět v období vysoké inflace 1970 – 1989 (první graf) a v období inflace nižší 1990 – 2010 (kliknutím obrázek zvětšíte):


inflace
Zdroj: Natixis

Z výše uvedeného je patrné, že u širších peněz M2 existoval pozitivní vtah mezi jejich růstem a inflací v obou obdobích – vysoké i nízké inflace. To bychom čekali, nějaké železné pravidlo ale zdaleka neplatí. Zajímavostí ale jsou hlavně první dva grafy. U monetární báze uvedený vztah jakž takž fungoval jen v prvním období. V těch letech růst báze korespondoval s růstem inflace. Chtělo by se říci „způsobil“, ale opatrně s tím. Druhý graf totiž ukazuje vztah mizerný, či dokonce negativní. Říkat, že v tomto období růst monetární báze „způsoboval“ pokles inflace by asi bylo ošidné.

Řečeno zjednodušeně – na to, aby centrální banka způsobila inflaci, musí být báze dost velká na to, aby se z ní vytvořilo více peněz, než ekonomika při daných cenách poptává. Řečeno složitěji, rovnítko mezi uvolněnou politikou a vysokou inflací může efektivně rozbít klesající peněžní multiplikátor („výroba“ peněz z báze) a klesající obrat peněz v ekonomice (rostoucí poptávka po penězích)**. A náhodou se zrovna toto nyní děje v USA i mnohde jinde, ať již tomu říkáme past likvidity, či jinak.

Ale abych udělal spravedlnosti za dost – stále je možné, že ztratíme soudnost, brzdy se rozbijí, až jich bude třeba, či je nebudeme ochotni/schopni použít. Za posledních pár let jsme toho, co bylo dříve nemyslitelné, viděli nakonec dost. Paradoxně se tak inflačníci nakonec ze svých věštících koulí radovat mohou, i když kvůli jiné rovnici, než jakou se oháněli.


*Monetární báze představuje oběživo a rezervy bank (povinné a nadbytečné). Úzké peníze, či M1 zahrnuje oběživo, tj. bankovky a mince, a také zůstatky účtů, které lze okamžitě převést na oběživo nebo použít k bezhotovostní platbě, např. jednodenní vklady. Tzv. "střední" peníze M2 zahrnují úzké peníze (M1) a navíc vklady se splatností do dvou let a vklady s výpovědní lhůtou do tří měsíců. V závislosti na likvidnosti lze tyto vklady převést na složky úzkých peněz, ale v některých případech se mohou objevit určitá omezení, jako např. nutnost dát výpověď, prodlení, penále nebo poplatky. Tato definice pro výše uvedenou úvahu dostatečně odpovídá i alternativním definicím používaným jinde.

**Vedle tohoto poptávkového kanálu je tu samozřejmě i kanál nabídkový, kdy uvolněná politika může zvednout ceny komodit a zvýšit tak inflaci. Pokud se ale na tuto verzi rovnice uvolněná politika = vysoká inflace podíváme s otevřenou myslí, najdeme asi tak stejný počet otazníků, jako u té v textu.


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Dluhopisy vlád
    24.08.2011 16:03

    Nemá cenu debatovat o možnosti nebo nemožnosti vlád zaplatit své dluhy.Žádná země nebo 99% z nich nikdy nemůže splatit své závazky, je to i technicky nemožné (z podstaty tvorby peněz). Takže otázka spíše zní -jak nejlépe rolovat stávající dluhy dál a dál tak, aby to co nejméně poškodilo reálnou ekonomiku a udržel se sociální smír? Bez tisku nových a nových peněz to samozřejmě nejde , ale tisknout přehnaně vede také k rychlému konci .Současný peněžní systém je defacto pyramidová hra, kdy se čas od času musí znovu začít od začátku (měna , válka, nové peníze nebo revoluce , dluhová reforma, hyperinflace a následná stabilizace nebo já nevím jak se to v minulosti ještě řešilo).
    Nero
  • Co nás v budoucnosti potká
    23.08.2011 14:08

    K tomu viz i tento text: http://www.evropsky-rozhled.eu/3-chaoticke-poznamky-finna-engela/ Z úvodu: Pan Soustružník je jeden z nejlepších autorů, jejichž české texty se mi dostaly k přečtení. Argumentuje seriózně, ale bohužel pouze pohledem do minulosti. Součástí všech minulých grafů je nezobrazitelná víra v relativně solidní trvalost kupní síly vybraných tvrdých měn, de facto USD. Dokud bude tato víra makroekonomicky výrazně fungovat, do té doby bude možné nalézat různě zajímavé a statisticky prokazatelné závislosti. Myslím, že je očividné, jak se pohybujeme ve spirále směrem dolů. Současně náš peněžní systém zatěžujeme více a více dluhem a současně nedokážeme nalézt východisko, takže jej provozujeme do další otočky. Tím se ale nepoměr mezi možnostmi a povinnostmi zhoršuje a odkládá se do mírně vzdálené budoucnosti nepříjemná skutečnost, jejíž vyzrazení nikdo nechce formulovat – natož aby je vyzradila současná vláda. Ať už by byl u vlády kdokoliv, tak toto odnese. Pana Kalouska považuji za velmi bystrého, a proto se mu nebudu divit, když využije nejbližší příležitost vystoupit z vlaku, přestože cestující budou mít ještě chvíli pocit, že vlak nějak rozumně pojede. Tím se dostáváme k otázce, co nás v brzké budoucnosti potká. (dále viz odkaz nahoře)
    Michal Rusek
    • Re: Co nás v budoucnosti potká
      23.08.2011 15:11

      Tím nás teď myslím lidstvo a v reakci na nadpis Vašeho názoru (byť řečnického) bych si dovolil expresivní odpověď : drtivou většinu sr.čky a ten zbytek ostrovy či na pevnině laserové zábrany a ostnaté dráty. Politicky bych to nepodbarvoval, ale uznávám, že generace pana Kalouska to politicky bere ze zvyku. Další generace budou brát za normální, co dnes považujeme za sci-fi a dnešní pluralitní demokracii s volebním právem budou vykládat jako epochu pokusů o setrvání sociálního smíru. Problém pouličních gangů známe u nás pouze ze zpráv, když zaplápolá auto, někde však starostové svých měst tento boj mají jako svou prioritu. Bohužel nás, všechny co máme pravidelně plná břicha, čekají obavy o vlastní bezpečí.
      Mudrc
  •  
    23.08.2011 13:07

    No, nevím nevím, ty malá písmenka v grafu jsou kódy zemí, takže když se podíváte např. na Řecko, tak (jestli správně rozumím prvnímu grafu) při průměrném růstu monetární báze o 24 % byl růst CPI v daném období někde kolem 17 % (hrůza). No a v dalším období 1990 - 2010 pak i přesto, že průměrný růst monetární báze byl záporný - 2 %, tak se inflace snížila jen na "velmi pěkných" 7 %. I přes pokles monetární báze v období 1990 - 2010 agregát M2 v daném období rostl v průměru o 11 % (poslední graf). Nepovažuji proto toto zrovna za příklad schopnosti včas neutralizovat dopady monetární expanze pomocí resrikce monetární báze, ale třeba se pletu. (Dále asi záleží i na charakteristice dané země, což zní banálně, ale bez toho pak to mezinárodní srovnání trochu ztrácí smysl :-)
    Topi
    •  
      24.08.2011 9:20

      http://research.stlouisfed.org/fred2/series/BASE :)
      Topi
      •  
        24.08.2011 15:02

        Daný graf Federal Reserve Bank of St. Louis (pokud je tedy pravdivý :) ) tak alespoň v období 1985-2005 docela pěkně koresponduje s daty v grafu v článku pana Soustružníka pro první období. Jinými slovy, růst z 200 v roce 1985 na 400 v 1995 a 800 v 2005 (zdvojnásobení každých 10 let) odpovídá ročnímu nárůstu monetární báze o 7 %, což je zhruba uvedeno v prvním grafu u USA. U druhé sady dat za období 1990-2010 je !PRůMěRNý! růst monetární báze 12 %, nicméně z grafu FREDu je jasné, že se tento průměr dramaticky zvyšuje působením posledních let (křivka je přibližně stejně strmá až do roku 2008/09, kdy nastává prudký růst). Protože inflace nastupuje s nějakým zpožděním po růstu monetární báze, lze předpokládat, že data na horizontální křivce prvního grafu v článku zahrnují růst monetární báze, data na vertikální křivce (inflace) spíše než inflaci generovanou monetární expanzí zohledňují aktuální inflace, generovanou dosavadní monetární politikou (a možná i propad cen související s krizí). Jinými slovy, období 1990-2010 není šťastně zvolené období = vztah expanze - inflace nemusí být až tak mizerný. Každopádně během stimulu vzrostla monetární báze z cca 800 na 2700, což je pěkných 338 %. Možná že to není hypersupermega inflace, ale rozhodně to je hypersupermega stimul. :) Nevím, jestli má nějaká centrální banka zkušenost s restrikcí, která by vrátila monetární bázi na původní "trajektorii" a dost pochybuji o tom, že něco takového lze učUnit :)
        Topi
    •  
      24.08.2011 8:31

      Doplnění: v té první fázi vzrostly ceny v Řecku za 10 let 4,8x, v té druhé je cca 2x.
      Topi
  • kolaps dolaru
    23.08.2011 10:54

    Myslim, ze ohledne dopadu na inflaci je treba vzit v potaz jednu zasadni vec a tou je kolaps americke meny (muze byt pristi tyden nebo za nekolik let). Soucasne zadluzeni USA a budouci zavazky jsou tak ohromne, ze je temer nemozne, ze budou splaceny hodnotnou menou, coz je v podstate default. Vlady se bohuzel v takove situaci uchyluji k tisteni penez a USA jde stejnou cestou.
    Marek
  • Inflace? Deflace?
    23.08.2011 9:03

    Zajímavá otázka, nad kterou si láme hlavu nejeden ekonom. Proč jsou tábory rozděleny zhruba půl na půl? Osobně si myslím, že ta půlka přesvědčená o deflaci je malinko mimo mísu, ale proč nepřichází neustále omílaný strašák inflace, když centrální banky a politici nedělají v podstatě nic jiného, než aby ji vyvolali. (i když se tváří přesně naopak) Mimo zde již řečené důvody mě napadají pouze dva subjektivně spekulativní. 1. Globalizace - poptávka peněz začala na začátku krize převyšovat nabídku a všemi těmi QE se pouze uspokojila. 2. S tím je spojená zde zmíněná obava, či přímo strach z dalšího ekonomického vývoje a hromadné držení této hotovosti na dobu, než se trhy vydají opět vzhůru. Předpokládejme, že toto je realita. Potom máme ovšem zaděláno nejen na progresívní inflaci, ale taky na pěkně nafouklou bublinu na akciových a komoditních trzích. Proto si myslím, že QE3 již nebude. Bublina by dosáhla obřích rozměrů a historie by se opakovala s ještě katastrofálnějšími důsledky, než v roce 2008. Ochraňuj nás Bernake!
    DeGuise
    • Re: Inflace? Deflace?
      23.08.2011 10:15

      Mám trochu jiný názor než Vy. Řeknu to zjednodušeně. Inflace nemůže nastat pokud se nově natisknuté peníze budou sypat do plných pytlů. Nastane jedině tehdy, pokud se plné pytle roztrhnou (na př. vyšší daně pro majitele plných pytlů) nebo pokud se na tyto peníze začnou sypat do pytlů prázdných, ale to plné pytle neumožní.
      starik
      • zajímavé a dost pravdivé
        23.08.2011 11:04

        pokud nejsou plné pytle v oběhu tak neškodí, ale i plné pytle je třeba někde uložit.... třeba v komoditách a pak se postupně inflace sice sekundárně dostaví, ale dosti zadrženě....
        tom
  • částečný nesouhlas.
    23.08.2011 0:59

    Částečně s autorem nesouhlasím, protože vychází z předpokladu, že politici inflaci nechtějí. Pokud jsou ale velké státní dluhy, je inflace pro politiky východiskem předchozího rozhazování. Vysvětlení ve starším článku zde http://tomikov.blogspot.com/2011/07/jak-snadno-vyresit-recky-problem.html
    tomáš
  •  
    22.08.2011 22:13

    Příště bych poprostil ty grafy trochu čitelnější. Jsem už přeci jen věštec v letech a přes křišťálovou kouly se čte blbě. Jinak článek na osvětlení situace dobrej.
    Věštec
    • hm, hm,
      22.08.2011 22:38

      hlavne bacha na tu kouly, aby se neodkuiyla...
      hm
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m