Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Naleštěná bída

Naleštěná bída

24.08.2011 15:41

Pomalu klesá prach zvířený nedávnými turbulencemi na finančních trzích a z emocemi nabité atmosféry se počínají rýsovat obrysy situace, ve které se trhy v dnešní době nacházejí. Potvrzují se správné a neotřesitelné trendy, které byly doposud tak trochu skryty mezi „mediálním smetím“, naopak v pravém světle se ukazuje zoufalý stav jiných trendů. Využijme této vzácné příležitosti a zapamatujme si je pro budoucnost, která je opět učiní neviditelnými, až se po období strachu a paniky opět vrátí na trh chamtivost.

Nedávnými akciovými výprodeji byly postiženy zejména bankovní tituly. Jeví se mi to jako velmi logická reakce zejména z toho důvodu, že vzestupy jejich cen v letech 2009 a 2010 byly ne-li absurdní, tak alespoň překvapivé. Banky, jejichž portfolia, přes nezpochybnitelnou snahu je očistit, ukrývala a stále ukrývají značnou část problematických aktiv vyrobených v letech předcházejících největší pohromě od velké deprese, měly být tím posledním, co začne růst. Zde se pravděpodobně projevila síla levných peněz, kterými je trh zaplaven a dokazuje to často opomíjený fakt, že investiční stratégové jsou jenom lidé a jejich doporučení jsou často mylná a příliš levný kapitál, který si zoufale hledá místo, kde by se nějakým způsobem zhodnotil, často zapluje na místa, kde nemá co dělat. Výsledkem je zoufalá situace v momentě, kdy se pravda ukáže v celé své nahotě. Bankovní sektor je podkapitalizovaný, hrnou se na něj nejrůznější regulace, které jsou zčásti potřebné a zčásti zbytečné, navíc v době křehkého oživení-neoživení, kdy je zdravé a fungující bankovnictví klíčovým faktorem. Růst bankovních akcií záhy po krizi oddálil tolik potřebnou restrukturalizaci a zeštíhlení bank, ke kterému dochází až nyní, dva roky po krizi. Zaplať pánbůh za to.

Když pominu některé nejvíce exponované jedince z košíku komodit, nepoškodily nedávné výprodeje komoditní sektor až tak hrozně. Ukazuje se, že tlak na jejich růst má v sobě pravděpodobně velmi silný fundamentální prvek a jejich směřování jen tak něco nezničí. Stejně tak trend k znehodnocování amerického dolaru: na nejsledovanějším páru vůči jednotné měně se téměř ani nepohnul.

Otázkou zůstává, co se stane dále. Otřepou se ekonomiky ze současného šoku a budou pokračovat směrem vzhůru, třebaže klopýtavě a pomalu, nebo nás čeká ještě hlubší a bolestnější pokles? Osobně si myslím, že to prvé, ale uznávám, že pro to nemám žádné racionální zdůvodnění a jedná se spíše o přání.

Jen bláhový člověk mohl čekat, že se ekonomiky začnou po finanční krizi zotavovat velmi rychle a bezbolestně, přesto je tak trochu překvapivé, že poslední tři léta byla více než úspěšným startem ke světlým zítřkům něčím, pro co v lidové mluvě existuje velmi hezké pojmenování: „naleštěná bída“.


Váš názor
  •  
    25.08.2011 15:06

    Moná Lisa je levá, Leonardo byl levák jak poleno.
    tk69
  • Již jenom 27 dalších kvartálů
    25.08.2011 9:22

    Před pár měsíci zde proběhlo několik skrytě propagandistických článků na téma, jak banksteři skvěle jedou a jak je budoucnost zářná a stejně jako před pár měsíci i nyní se přidávám: Ano, je to nadějné, když sumou všech opravdu vynikajících kvartálních zisků U.S. aj. bank vydělíme 4.000 miliard dollarů jejich ztrát, lze snadno zjistit, že stačí již pouhých dalších 27 kvartálů vynikajících výsledků a banky budou breakeven.
    Detective
  • Naleštěná bída
    24.08.2011 16:23

    Bravo! Absolutní souhlas s výjimkou možného otřepání ekonomiky ze současného šoku. Prestože správně popisujete momentální situaci na bankovním trhu, je potřeba ještě dodat, že bankovní sektor je na hraně velmi příkrého srázu. Expozice vůči jedovatým státním dluhopisům je stále vysoká, banky si opět začínají nedůvěřovat (již některé asijské banky přestaly půjčovat) a kondice italských, britských a hlavně španělských bank bych přirovnal k domečku z karet. Stačí fouknout. V takové situaci bych na brzké otřepání ekonomiky mnoho nesázel. Je ovšem možné, že ECB začne nalévat živou vodu, ve stylu : Kdo maže, ten jede! Otázkou ovšem zůstává, jestli to bude stačit.
    DeGuise
    • Re: Naleštěná bída
      25.08.2011 14:28

      Bankovní sektor je "nad propastí" od samého začátku, 200-300 let. Vynález fiktivních peněz - ač to zní jako těžká bouda - odstartoval boom lidstva. Dnes je 99,99% všech obchodních transakcí fiktivních. Dopadne to špatně? Já myslím, že ne. Naopak - splacení dluhů (které jsou také fiktivní) by způsobilo katastrofu. Takže - půjčujte si, podnikejte a ono to nakonec dobře dopadne. Hlavně, aby se ty peníze (které jsou také fiktivní) točily, že jo. Námitky proti tomu mají spíše morální charakter než ekonomický. A ty dvě věci by se neměly míchat. Běžte se podívat do Louvre na Monu Lisu. Je pravá nebo je to falsum? A proč stojí megachechták? Je to otázka víry. (A je úplně jedno, jestli je pravá nebo ne. To nikdo nikdy určitě vědět nebude.)
      Dan
      • Mona Lisa
        25.08.2011 15:24

        Právě minulý týden jsem se na ni díval, musím ale přiznat, že víc se mi líbila ta zrzka napravo od ní. :-)
        /eye/
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data