Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trhy se bojí rozšířené insolvence bank. Nutná je restrukturalizace, možná znárodnění

Trhy se bojí rozšířené insolvence bank. Nutná je restrukturalizace, možná znárodnění

26.08.2011 7:58, aktualizováno: 26.8. 8:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Po červencových zátěžových testech evropských bank přišel propad jejich akcií. Výsledky testů byly ale pozitivní, zejména co se týče dostatečného kapitálu bank. Pouze 8 z nich nedosáhlo na 5% hranici Tier 1 kapitálu v horizontu dvou let, 16 bank se dostalo do poměrně bezpečného rozmezí mezi 5 – 6 %. Částečně jsou tyto dobré výsledky odrazem navyšování kapitálu, které proběhlo v posledních měsících hlavně díky tlaku regulátorů a celkem dosáhlo více než 50 miliard eur. Zátěžové testy z tohoto roku také spočívají na přísnějších předpokladech než testy z minulého roku. Někteří se ale domnívají, že zátěžové testy stále nebyly dostatečně zátěžové. Nově dostupná data pak využili analytici k vlastním testům:

Podle Goldman Sachs by v případě restrukturalizace řeckého, irského a portugalského dluhu bankám scházelo k dosažení 5% hranice kapitálu Tier 1 25,9 miliard eur. Pokud se k tomu přidá 10% snížení hodnoty dluhopisů Itálie a Španělska, suma by se zvýšila na 29,8 miliard eur. Podle Barclays by na 5% hranici kapitálu nedosáhly jen čtyři banky z největších třiceti. I na základě těchto odhadů lze negativní reakci trhů jen těžko vysvětlit.


Situace se ale mění, pokud se podíváme na čistou úrokovou marži bank. Negativní scénář roku 2012 totiž znamená, že 12 z 30 nejdůležitějších bank se dostane do ztráty, dalších 5 bude dosahovat pouze malých zisků. Přitom v roce 2010 dosáhlo ztráty jen velmi málo bank. Významné ztráty by realizovaly banky v Itálii a Německu (s výjimkou Deutsche Bank) či RBS. Zisky francouzských bank by klesly k nule. Významných zisků by nadále dosahovaly jen španělské banky a Barclays. Graf ukazuje čistý zisk po zdanění a Tier 1 kapitál v roce 2012 při negativním scénáři:

banky
Zdroj: European Banking Authority

V odvětví s vysokými fixními náklady, které je těžké snižovat, představuje snížení hodnoty zisků hrozbu, která může znamenat nižší atraktivitu pro kapitál i v dlouhém období. Za případným poklesem čistých úrokových marží by přitom stály zejména vyšší náklady financování.

Na základě toho je již snadné chápat rozšíření nákazy. Dluh zemí na periferii by se mohl restrukturalizovat bez velkých ztrát bankovního sektoru. Pokud se ale obavy rozšíří na země jako Itálie a Španělsko, bude nejistota týkající se hodnoty aktiv bank násobena nejistotou ohledně ziskovosti jádra jejich podnikání. Je tedy třeba restrukturalizovat dluh Řecka, Portugalska a Irska na dlouhodobě udržitelnou úroveň. Itálii a Španělsku by se měla poskytnout ochrana, protože je tíží jen pomalý růst. Věřitelé musí nést ztráty, zároveň je ale nutné chránit základní funkce bank. Restrukturalizaci stojí za to provést, i kdyby to znamenalo (doufejme že přechodné) znárodnění bankovního systému na periferii eurozóny. Musíme se vrátit do stavu, kdy trhy připisují závazkům bank a států jen velmi malé či žádné riziko.

Uvedené je výtahem z „European stress tests: Good or bad news?“ od Marca Onanda.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • Glass-Steagal
    26.08.2011 10:16

    Nutné je především znovuzavedení Glass-Steagal zákona, který odděluje klasické banky a investiční banky, pro jednoduché: který nedovoluje klasickým bankám, které provádějí platby a přijímají vklady hrát hry s nulovým součtem (kasino/gambling). Toho se však Luciferiáni, Satanisté a [nesmí být jmenováni, ale poznáte je tak, že ve své agendě mají písemně uvedeno, že my Gojímové NEJSME LIDSKÉ BYTOSTI] strašně bojí a proto i za cenu vražd a politické likvidace nedovolí reálnou změnu stavu.
    Detective
    • Re: Glass-Steagal
      26.08.2011 10:32

      Nelze než souhlasit.
      Peté13
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data