Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mobius: Žádný další propad ekonomiky nebude

Mobius: Žádný další propad ekonomiky nebude

29.08.2011 12:31, aktualizováno: 29.8. 16:47

Aktualizováno

Pád Spojených států do recese již nečekejte, Ben Bernanke to za své vlády nedopustí, prohlásil dnes pod vlivem pátečního projevu šéfa Fedu Mark Mobius. Šéf 50miliardového investičního fondu Templeton Asset Management je podle rozhovoru pro Bloomberg News s ohledem na zrychlující tempo inflaci nadále pozitivně naladěn vůči investicím do komodit a emerging markets.

Ben Bernanke udělá vše, co bude v možnostech Fedu, pro to, aby nedopustil návrat ekonomického poklesu do největší ekonomiky světa, je přesvědčen Mobius. „Žádnou recesi již neuvidíme, stále má k dispozici celou řadu možných opatření v rámci měnové politiky,“ řekl.

Fed podle pátečních slov svého předsedy při projevu v Jackson Hole nyní nechystá žádné konkrétní kroky pro podporu ekonomického růstu. Bernanke sice přiznal, že "oživení z krize bylo mnohem slabší, než jsme doufali", zároveň ovšem ujistil trhy, že dopady poslední finanční krize nejsou trvalého rázu a ve druhé polovině roku již může růst USA opět zrychlit. Nadějí pro investory je také fakt, že zářijové prodloužené jednání Fedu pod vlivem aktuálních údajů z ekonomiky opět zváží případnou stimulaci.

Zajímavá byla páteční reakce Wall Street. Ta pět minut po zveřejnění obsahu očekávaného projevu propadla o 2 procenta, aby nakonec zavřela skoro s 2% zisky. Od prvotního zklamání z absence QE3 zřejmě došlo k posunu vnímání investorů směrem k dílčím podpůrným slovům o odolnosti americké ekonomiky a pozitivních vyhlídkách. Mark Mobius dnes ve zkratce zhodnotil celý projev Bena Bernankeho jako „celkem bullish“.

Mobius již před týdnem v rozhovoru pro Bloomberg TV prohlásil, že Fed nevzdává podporu ekonomiky dalším tisknutím peněz a nákupem vládních dluhopis, což se skrze vyšší peněžní zásobu promítne do růstu cenové hladiny. Akcelerující inflace potom investory donutí vzít akcie zpět na milost. Akciové trhy proto podle šéfa Templeton Asset Management již další dramatické pády nečekají a přijde obrat vzhůru.

Z konkrétních tipů Mobius před týdnem vyjádřil víru v růst základních surovin s tím, že již nakupuje komodity, kam opět doteče zvýšená likvidita v globální ekonomice. Mobius dnes uvedl, že stále věří v dlouhodobý růstový trend cen komodit. „Jak už jsme říkali, bude tu hodně volatility. Očekáváme, že ceny ropy budou oscilovat mezi 130 a 80 dolary za barel. Vzestupný trend tu ale je, a to nejen pro ropu, ale i ostatní minerály.“

Dále se stále zajímá o tituly na emerging markets, jmenovitě v Brazílii, Číně, Thajsku, Indonésii, ale i v Rusku. „Debakl světových akciových trhů vytvořil nákupní příležitosti,“ shrnul dnes Mobius a dodal, že smýšlí „velmi pozitivně“ o jihovýchodní Asii – zvláště o Thajsku a Indonésii. „Jsou to žhavá místa, kde můžeme najít dobré příležitosti a byli jsme zde i svědky zhodnocení měny. Díky poslednímu propadu jsme si v Thajsku přikoupili,“ prozradil.

Rostoucí expozice Templeton Asset Management vůči Thajsku rezonuje se zprávou americké investiční banky Morgan Stanley, která dnes zvýšila investiční doporučení pro Thajsko na “equal-weight” z “underweight”. Ke kroku uvedla, že v rámci modelu stratégů banky pro rychle rostoucí ekonomiky sleduje zlepšení vyhlídek vyhlídky ziskovosti tamního korporátního sektoru.

Rozhovor se dostal i na téma devizových trhů. „Čínská vláda, podle mého názoru, pravděpodobně zrychlí své snahy o internacionalizaci jüanu,“ uvedl dnes Mobius aniž by naznačil přímé ohrožení dolaru jakožto globální rezervní měny. Kurz čínského jüanu vzrostl dnes vůči dolaru na nový rekord 6,3810 CNY za dolar a čínská centrální banka také stanovila jeho dnešní střední kurz na úrovni 6,3883 CNY/USD, což bylo nad rekordní úrovni 6,3896 CNY z minulé středy. Od fixingu se může tržní kurz odchylovat do 0,5 procenta v obou směrech. Trh čeká, že centrální banka nechá měnu dál mírně zpevňovat, ale s pauzami, aby bránila útokům spekulantů.

(Zdroj: Bloomberg, MSCI, Morgan Stanley, The Economic Times)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m