Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU rozšiřuje sankce vůči Sýrii - uvaluje embargo na dovoz ropy

EU rozšiřuje sankce vůči Sýrii - uvaluje embargo na dovoz ropy

02.09.2011 16:12
Autor: ČTK

Členské země Evropské unie se dohodly na rozšíření sankcí vůči Sýrii. Nová opatření kromě jiného zavedou embargo na dovoz ropy ze Sýrie. Důvodem jsou pokračující krvavé represe syrského režimu vůči opozici.

"Zákaz se týká nákupu, dovozu a transportu ropy a dalších ropných produktů ze Sýrie," uvedla EU v prohlášení rozeslaném novinářům. Banky či pojišťovny zase nesmějí pro takové transakce poskytovat peníze či pojištění.

Cílem opatření je vyvinout silnější ekonomický tlak na syrský režim. OSN odhaduje, že při zátazích na členy syrské opozice bylo v Sýrii od poloviny března usmrceno už na 2200 lidí.

O uvalení ropných sankcí se v EU v posledních dnech velmi intenzivně jednalo. Ropné embargo začne podle agenturních zpráv platit v půlce listopadu.

Právě otázka data zahájení zákazu byla klíčovým bodem posledních diskusí v EU. Zatímco řada zemí chtěla, aby toto opatření začalo platit co nejdříve či zhruba v půlce října, Itálie se snažila prosadit, aby se tak stalo až na konci listopadu. Podle Itálie by se to nedotklo režimu prezidenta Bašára Asada, neboť evropští dovozci až do té doby dodávky ropy měli stejně předplacené. Do italských přístavů míří podle některých zdrojů až kolem 50 procent syrské ropy směřující do EU.

Výsledný kompromis nicméně počítá s tím, že embargo začne platit bezodkladně, ovšem již dohodnuté dodávky budou moci být realizovány až do 15. listopadu.

Embargo by mělo mít na režim a hlavně na jeho prostředky určitý dopad. Evropská unie totiž kupovala kolem 95 procent ropy vyvážené ze Sýrie, což odpovídá zhruba jedné čtvrtině či jedné třetině všech příjmů této blízkovýchodní země.

EU už dříve kvůli represím vůči opozici uvalila na desítky představitelů tamního režimu či s ním spjatých firem jiné sankce - zmrazila jim finanční aktiva v EU a zakázala jim cestovat na území unijních států. Na tento seznam by měly být na základě dnešního rozhodnutí přidány další čtyři osoby a tři společnosti.

Navíc je možné, že unie v budoucnu ještě sankce rozšíří. Už nyní se uvažovalo i o možnosti zakázat zcela evropské investice do syrského ropného průmyslu. To zatím nicméně přijato nebylo.

K podobnému kroku zakazujícímu dovoz ropy ze Sýrie, o jakém dnes unie rozhodla, přistoupily i Spojené státy. U nich ale jde spíše o symbolický krok, neboť USA prakticky žádnou ropu ze Sýrie nedovážejí.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data