Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozevírající se nůžky na ropě: Analytici čekají 100 USD, obchodníci se zajištují proti kolapsu na 50 USD

Rozevírající se nůžky na ropě: Analytici čekají 100 USD, obchodníci se zajištují proti kolapsu na 50 USD

08.09.2011 18:47, aktualizováno: 8.9. 19:02

Aktualizováno

Data z komoditních trhů v poslední době ukazují překvapivý zájem velkých investorů o opce spekulující na pokles ceny ropy WTI na 50 dolarů za barel do prosince letošního roku. Ropu by tak podle těchto sázek mohl čekat 45% propad srovnatelný s tím z roku 2008. O síle strachu vypovídá fakt, že za srpen byla tato prosincová put opce druhou nejžádanější na burze NYMEX. Analytici ale podobné obavy nesdílejí a v průměru očekávají, že do konce roku vzroste cena jednoho barelu americké lehké ropy z dnešních 90 dolarů ještě o osm dolarů výše a v prvních třech měsících 2012 (podle průzkumu agentury Bloomberg mezi 32 analytiky) má dokonce opět překonat psychologickou hranici 100 USD/barel.

Cena kontraktu umožňujícího prosincový nákup ropy za 50 dolarů za barel se jen za měsíc srpen zdvojnásobila na 19 centů. Motivací pro nákup těchto put opcí ale nemusí být jen čirá víra propad ceny ropy na polovinu úrovní očekávaných ke konci roku analytiky. Podle rozhovoru deníku Financial Times s jedním manažerem komoditního hedge fondu by „pouhý“ pokles cen ropy na 75 dolarů – tedy na úrovně nevídané od poloviny roku 2009 – by přinesl zmiňovanému opčnímu kontraktu zhodnocení na 80 centů, tedy více než 400% zhodnocení. „Je to velmi levná sázka, pokud věříte pád,“ vysvětluje dotyčný manažer komoditního hedge fondu.

Vývoj ceny ropy WTI za posledních 5 let

ropa_d.jpg

Mark Benigno stojící v čele obchodníka s opcemi HCEnergy k současným očekáváním ohledně vývoje černého zlata uvedl následující: „Nemyslím, že si lidé říkají „proboha, za pár měsíců budeme na 50 dolarech“. Je to ochranná strategie.“ Mezi kupci jsou podle statistik také banky z Wall Street, které se snaží omezit rizika ztrát plynoucích z dříve prodaných put opcí.

Nicméně pro pokles cen ropy hovoří i na fundamentech založené odhady vládních agentur. O možném negativním obratu na trhu s ropou mluví v poslední zprávě například americké ministerstvo energetiky (DOE) a Mezinárodní agentura pro energii (IEA). DOE nově očekává, že letos poptávka po ropě ve Spojených státech místo dosud odhadovaného růstu poklesne. Stejně jako IEA a kartel Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) navíc snížila očekávaný celosvětový růst poptávky po ropě pro letošní rok. IEA s ohledem na nynější nepříznivé signály ekonomického vývoje začala zvažovat alternativní scénář, kdy by globální ekonomika v příštím roce zpomalila růst na 3 % ve srovnání s tempem 4,5 %. V takovém případě by se růst globální poptávky po ropě v roce 2012 zpomalil až na téměř třetinu aktuálně předpokládaného tempa - na pouhých 600.000 barelů denně, což by bylo nejméně za dlouhou řadu let.

Deník Wall Street Journal však dnes upozornil, že tu nejde pouze o debaty ohledně míry oživení globální ekonomiky a z toho vyplývající poptávky a objemu produkce ropného kartelu OPEC, ale do cenové rovnice pro ropu je třeba zahrnout i třetí proměnou. Tou má být rychle rostoucí těžba v zemích mimo OPEC. Sledovat přitom radí například „ropné tygry“ jako je Brazílie či Rusko.

Pro lepší obrázek: Těžba ropy v Rusku v srpnu stoupla na 10,28 milionu barelů denně a ocitla se na novém maximu od rozpadu Sovětského svazu. Rusko se tak těší z pozice největšího těžaře ropy na světě a udržuje si náskok například před Saúdskou Arábií, která vytěžila minulý měsíc 9,9 milionu barelů ropy denně. Výhodou těchto zemí je, že se nemusejí zodpovídat pravidlům kartelu OPEC, který stanovuje limity pro těžbu ropy, ale řídí se pouze vlastními ekonomickými zájmy. Brazilská ropná společnost Petrobras, která těží ropu z hlubokých vrtů v oceánu, se nechala slyšet, že i tato nákladně vytěžitelná komodita by se jí při propadu ceny ropy na 40 dolarů za barel stále vyplatila prodávat.

(Zdroj: Financial Times, Wall Street Journal, AP, Bloomberg)


Váš názor
  •  
    08.09.2011 22:52

    A proc by to delali? Nejvetsi cast z ceny benzinu jde statu... Cena benzinu je vysledek z ceny benzinu, spotrebni dane a DPH a prave dane jsou tvori vic jak 50% vysledne ceny. Viz treba: http://www.finance.cz/zpravy/finance/124190-dane-tvori-vice-nez-polovinu-ceny-benzinu/
    michelup
  • Cena benzínu v ČR
    08.09.2011 19:36

    Jenom by mě zajímalo, co u nás dělají odpovědné úřady (zejména ten antimonopolní), když cena benzínu 95 je téměř 36 Kč/litr. Jako kdyby ropa jenom zdražovala :-( Ať mi nikdo nevykládá, že nejde o kartelovou dohodu. Stačilo by se možná podívat, za kolik nakupují a za kolik prodávají, nenažranci.
    oh171
    • Re: Cena benzínu v ČR
      09.09.2011 9:28

      jsem majitel, řekl bych průměrné ČS a můžu vás ujistit, že o kartel určitě nejde. Je to věc nabídky a poptávky. Momentálně je marže(Severní Morava) na benzínu N95 1.75Kč a na naftě 2.2Kč , na N98 je 1.3Kč a přitom je nejdražší z nabízených paliv. Na každé faktuře je zvlášť vyčíslena spotřební daň a DPH a to jsou pálky, že se mi protáčejí panenky, protože ty tvoří především tu vysokou cenu. A to vše bez pohnutí prstem stát inkasuje okamžitě!!!Pumpař když by slevnil o 1Kč tak je v pr.....,samozřejmě záleží na prodaném množství, ale v procentech kolik to je si určitě umíte spočítat sám. O režiích pumpy se rozepisovat nebudu, protože to by byla dlouhá kapitola, ale můžu vás ujistit že placení různých zbytečných revizí atd.není taky legrace. Takže při cca 12mil. investici nemůžete mít marži 0.8 Kč, návratnost by byla !!!!!!nikdy!!!! A ještě taková "maličkost"- když mi zaplatíte bankovní kartou, tak si banka strhává cca 0.5Kč za každý litr, takže to je taky zásadní položka v marži která je např. 1.8Kč v procentech přímo strašidelná, nemyslíte? Takže jestli chcete mít lepší cenu paliv, tak musíte především tlačit na Kalouska, ten si ovšem myslí o pumpařích to co vy, což je pro mě nepochopitelné, nebo neví která bije, nebo lže!!! Tak taková je realita!!!Zdravím.
      erko1
      • Kartel
        09.09.2011 13:44

        Nebylo řečeno, že jde o kartel pumpařů. (Kdysi jsem viděl oficiální vyjádření z antimonopolního - jednalo se o tzv.následování - kdy pumpaři regionálně blízko vedle sebe mají tendenci prodávat za stejnou cenu.) Jednoznačně jde o vertikální dohody na úrovni produkce a distribuce, za těch několik let je dohadování o cenové hladině sofistikované, ale vlastně ani nemusí být. Jak bylo zmíněno, stát má prioritní zájem, aby ceny byly vysoko, zejména teď. Pokud je však pravdou, že marže na naftě je 2.2, potom je ta marže jen u čerpadláře, ale ne u sítě jako přishell... Protože to by pumpy asi 30km od sebe nemohly mít rozdíl 2.0Kč/litr. No a když vidíte stejnou cenovou politiku u několika takových sítí těch 30 km od sebe, tak je to evidentní dohoda, jejímž cílem může být vytěsňování malých pupm z trhu. To vše za společného potlesku vládní garnitury, nadnárodních firem i antimonopolního úřadu. S plynem a elektřinou je to tentýž příběh, ale pro fyzické osoby bez možnosti dostat se do první linie inkasa tržeb. Hotovost je nade vše, než ji nahradí chytrý telefon nebo inteligentní kreditka, pak bude každý s kešeňou označen za teroristu.
        Mudrc
      •  
        09.09.2011 9:35

        Podnikání v tomto knedlolandu je opravdu s oprátkou v ruce a exekutorem za dveřmi.Taky vím o čem mluvím 20 let jsem se snažil, nakonec s čistým štítem podnikání vzdal.
        Homo
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university