Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozlučte se s DJIA nad 10.000, za dva roky jej budete hledat na 3.000, varuje autor ekonomických bestsellerů a mluví o krizi spotřeby

Rozlučte se s DJIA nad 10.000, za dva roky jej budete hledat na 3.000, varuje autor ekonomických bestsellerů a mluví o krizi spotřeby

12.09.2011 18:06

Pád akciových trhů začal na konci dubna a tohle je pouze jeho první vlna, která je předzvěstí velkého propadu na začátku příštího roku, jehož celkové důvody hledejte ve změně spotřebitelských návyků světového spotřebitele. Zapomeňte na zlato a stříbro a radši věřte v sílu dolaru. Uvedl dnes investor, ekonom a spisovatel Harry Dent, který již v roce 2006 upozorňoval na blížící se prasknutí bubliny na finančních trzích. Následně mezi říjnem 2007 a začátkem roku 2009 širší americký index Dow Jones Industrial Average (DJIA) ztratil asi 8 tisíc bodů. Nyní lze Dentovu představu o dalším vývoji na finančních trzích shrnout názvem jeho připravované knihy "The Great Crash Ahead" (Velký propad na obzoru).

Odkud se bere medvědí přesvědčení zakladatele americké investiční společnosti HS Dent Investment Management a autora několika dobře prodávaných knih? Základy lze hledat v demografii a chování spotřebitelů. „Děti baby-boomů v celém světě, a hlavně ve všech rozvinutých zemích – v Evropě, Severní Americe a Austrálii – dosáhly vrcholu svého výdajového cyklu. Ti, kteří táhli vzhůru ceny nemovitostí a akcií po několik desetiletí, tak již nyní nebudou tahta dále, ale začnou spořit,“ shrnuje základní myšlenku Harry Dent.

Zatímco na úrovni jednotlivých států je nyní tendence snižovat veřejný dluh brána jako jeden z prioritních úkolu, podle tohoto ekonoma s MBA z Harvard Business School přehlížíme problém v podobě snižování zadlužování obyvatelstva. "Dochází tu k oddlužování a to způsobuje deflační tlaky. Nezáleží tak na tom, kolik stimulace vláda ještě přihodí do systému, protože děti baby-boomů se svými již tak obrovskými dluhy si už nebudou chtít půjčovat další peníze a nebudou chtít dále utrácet,“ varuje Dent. Za posledních osm let přitom podle jeho informací došlo k nárůstu dluhu soukromé sféry z 20 na 42 bilionů dolarů, tedy na hodnotu třikrát převyšující objem veřejného dluhu Spojených států.

Nyní lze tedy spolu se stárnutím populace počítat s obratem v chování dětí z období s nadprůměrnou porodností, což povede k poklesu cenových hladin, který vyústí až v další Velkou depresi, upozorňuje dlouholetý ekonomický komentátor. Domnívá se přitom, že bubliny, které děti baby-boomů v uplynulých dekádách nafoukly například na trhu realit či úvěrů začnou nyní praskat, což se podle něho nejhůře projeví v Kanadě, Austrálii nebo Číně.

„Bubliny čeká návrat na začátek“, řekl dnes Dent a odhadl, že například pro americký trh bydlení, který ze svých maxim umazal již 34 procent, to bude znamenat dalších 30 procent ztrát. Autora prognózy přitom nelze usvědčit z toho, že by se neřídil podle svých doporučení. Svůj dům v Miami prodal Dent již v říjnu 2005 a dnes se nechal slyšet, že nehodlá do realit investovat „dalších pár let, dokud trh nedosáhne dna“.

Další výprodeje s ohledem na očekávaný vývoj ekonomiky očekává i na akciových trzích. Harry Dent současné chování burz považuje pouze za začátek dalších poklesů a očekává, že DJIA klesne z dnešních hodnot pod 11 tisíci body v krátkodobém časovém horizontu ("někdy na začátku roku 2012) pod hladinu 10 tisíc bodů, aby do konce roku 2013 následně propadl až na úroveň 3 tisíc bodů.

Jedinou šancí, jak ze současné krize vyváznout je podle Denta politická intervence, která seškrtá dluhy. „S touto krizí se nemůžete vyrovnat bez toho, abyste nejdříve vyřešili problém dluhu, protože demografické trendy nejsou na vaší straně. Jediné co nyní můžete udělat je odepsat dluh a uvolnit tak kapitál pro spotřebitele i podniky“ vzkazuje politikům.

A jak se k současné krizi postavit v pozici investora? Na rozdíl od doporučení většiny analytiků Dent radí opatrnost vůči zlatu a stříbru. „Myslím si, že zlato i stříbro jsou bublinou. Je to to nejnebezpečnější místo, kde můžete být,“ říká ekonom a investor s tím, že zlato na 2 000 za unci podle něho volá k prodeji a stříbro už svůj vrchol zažilo na 50 dolarech za unci a historická zkušenost dává indicii k poklesu o 4 dolary do dvou let.

Za nákup ale podle Denta stojí americký dolar, kterému věští zářnou budoucnost. „Až dojde k odpisům dluhů, zničí to hodně dolarů. Měna se tak stane vzácnější a obnoví se její hodnota,“ zakončuje optimisticky.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
  • PŘEDPOVĚDI NEBO FÁMY...FÁMY ?
    14.09.2011 11:46

    Riziko netktví v neschopnosti vyrábět zvyšovat zisky, ale ve vládách států, kde u moci jsou populisté lháři, podvodníci,a klientelismus. Zkreslování hospodářských výsledků je nutností udržet se v politice a být úspěšní. Vyvedení ze stále se opakujicích ekonomických krizí mohou jen opravdoví ekonomové. V čele EU jsou političtí zkracovanci vlastně trafikanti, kteří mají zájem o viagru a prachy. Bez schopných ekonomů jde EU od deseti k pěti.Velká seskupení se bez plánovaného hospodářství neobejdou a bez ekonomů už vůbec. Ze stávajicího stavu bez podstatných změn není možné východisko. Řada těch co píší zasvědcené" prognozy ( zlato a jeho cena je bublina a pod..) jso daleko od podstaty problému, nebo klamou úmyslně..Reformy tolik opěvované jako spása jsou ohlupováním lidí, aby se nechali do nekonečna okrádat, majíc za to že jsou východiskem z daného stavu propadajicí se krachujicí ekonomiky. Reformy v rukách politiků mě připomínají vtip o předsedovi JZD, kdy za ním příjde zootecnik a říká : "Předsedo dneska nám chcípla poslední slepice" ..To je škoda", říká předseda "a já měl ještě tolika nápadů jak tomu zabránit.."
    seul
  • musim se priznaz
    13.09.2011 14:32

    ze poslednimu odst. vubec nerozumim
    Bob
  • Souhlasim
    12.09.2011 20:00

    Ale jen jestli devalvujou dolar, jinak spis 30 tisic.
    Cedr
    • Copak už neexistují normální kupecké počty?
      13.09.2011 8:03

      Copak už neexistují normální kupecké počty? Copak cena čtverečního metru zastavěné plochy nemá svou nejnižší možnou cenu?
  • to je prognoza
    12.09.2011 19:28

    tak to jsem s těmi mojimi6000 body úplný břidil
    Deny:-)
  • DJIA na 3000
    12.09.2011 19:07

    pokud to takhle pujde dal, videl bych to na ty 3000 uz pristi rok a ne az konec 2013 ...
    Ticino
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university