Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Drahokamy: Nová třída aktiv dohánějící diamanty a zlato

Drahokamy: Nová třída aktiv dohánějící diamanty a zlato

15.09.2011 18:29
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Honba nervózních investorů za zlatem je poslední dobou vcelku známou záležitostí. Cena vzácného kovu minulý týden dosáhla 1900 USD za trojskou unci. Rostoucí počet hráčů se ale vydává dále, do oblasti drahokamů a polodrahokamů. A i když se v případě rubínů, safírů nebo třeba smaragdů jedná spíše o různorodý mišmaš, než seriózní třídu aktiv, jejich hodnota podle řady indicií roste.

Obchodníci tvrdí, že cena vysoce kvalitních rubínů letos vzrostla o 50 %, přičemž za poslední dva roky došlo k jejímu zdvojnásobení. Prvotřídní safíry, které by se v roce 2009 daly pořídit za 65 až 85 tisíc USD za karát (0,2 gramu), nyní stojí 150 tisíc USD a víc. Na nedávné velkoobchodní aukci se africké smaragdy prodávaly o 63 % dráž než v prosinci minulého roku. I cena kamenů průměrné kvality vzrostla letos o 20-25 %, tvrdí nejmenovaný dealer. Rally se přesunula i na polodrahokamy (turmalíny, spinely), jejichž hodnota začíná v některých případech dosahovat úrovně vzácnějších kamenů.

Zdražování táhne několik faktorů. Nejsilnějším z nich je jako obvykle sílící poptávka rychle expandujících asijských ekonomik, obzvlášť Číny a Indie. Vášeň pro barevný třpyt dokonale řezaných krystalických forem je v obou zemích záležitostí s dlouho tradicí, přičemž některým drahokamům patří výsostné postavení (třeba žlutým safírům považovaným v hinduistické kultuře za talismany štěstí). Na hogofogo banketu v Šanghaji nebo Bombaji dobře poslouží jako symbol nově vydobytého postavení.

Jako druhý faktor vstupuje do hry nejistota na trzích. Stejně jako zlato, i drahokamy jsou považovány za bezpečného hmotného uchovatele hodnoty v neklidných časech. Obchodníci se stále častěji setkávají s požadavky na sestavení kolekcí pro bohaté Američany, kteří nechtějí celé mít celé portfolio zainvestované v „papírových“ nástrojích (akcie, dluhopisy, deriváty apod.). „Lidi z Wall Streetu si čtou výsledky aukcí a pak volají,“ tvrdí Edward Boehm z firmy RareSource, která kupuje kameny od těžařů.

Ceny rostou i kvůli omezením na straně nabídky. Na rozdíl od diamantů, jejichž přísun na trh občas schválně omezují kartely velkých hráčů, se u drahokamů jedná o skutečný nedostatek zdrojů. Najít v zemi kvalitní kámen je velmi obtížné i za dobrých časů. Producenti jsou v porovnání s diamantovými obry typu De Beers malé ryby. Tržní kapitalizace jednoho z největších těžařů smaragdů, společnosti Gemfields, dosahuje pouhých 66 mil. USD. Obchod nezřídka brzdí politika. Před několika lety zakázaly Spojené státy export kamenů z Barmy (Myanmaru), kde se nachází velká ložiska rubínů. Těžbě safírů na Madagaskaru zase brání vnitřní politické neshody a špatná infrastruktura.

Valuaci drahokamů, i když většinou prchavé, se dostává podpory ze strany celebrit. Zásnubní prsten posázený diamanty a safíry, který britský princ William daroval Kate Middletonové, způsobil ve Spojených státech mánii. Poptávka po modrých safírech tam vylétla do závratných výšin.

Je trend udržitelný? Podle optimistů drahokamy teprve dohání diamanty (které v poslední době příliš nezdražují), co se pověsti týče. Jednalo by se o návrat zašlé slávy – barevné drahé kameny byly vysoce ceněné stovky let předtím, než se svět začal zajímat o diamanty. Díky chytrému marketingu ale ve 20. století nastal obrat. Někteří obchodníci nyní věří, že správná technika propagující jejich vzácnost by mohla drahokamy dostat zpět na výsluní.

Kupci by si ale měli dát pozor. Kvalita téhle třídy komodit je velmi, velmi různorodá. Systém hodnocení není tak propracovaný a objektivní jako u diamantů. Na trhu koluje řada historek o nešťastnících (a bankách, které přijímají kameny jako kolaterál), kteří se spálili. Nováček snadno podlehne klamu, že safír ze Srí Lanky je cennější než stejný kámen z Kašmíru. Objevili se vychytralí dealeři, kteří do sbírek pro americké zákazníky občas přihodí bezcenné kamínky.

I s poctivým expertem za zády se investoři pouští do rizika. Ceny drahokamů už v minulosti zažily jízdy jako na horské dráze - směrem nahoru i dolů. Před deseti lety se propadly smaragdy, poté co známého obchodníka zažalovali kvůli vadnému kamenu. Pokud by apetit asijských zákazníku ochabl, současné hodnoty budou těžkou udržitelné. Na druhou stranu, pokud se ceny zřítí, dá se rubín nosit aspoň do divadla. Akciový certifikát nejde dobře použít ani jako toaletní papír.

(Zdroj: The Economist, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university