Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Moody's varuje Belgii před snížením ratingu, země přebírá část banky Dexia za 4 miliardy eur

Moody's varuje Belgii před snížením ratingu, země přebírá část banky Dexia za 4 miliardy eur

10.10.2011 9:32, aktualizováno: 10.10. 9:37
Autor: mediafax

Aktualizováno

Ratingová agentura Moody's varuje Belgii před snížením ratingu ze stupně Aa1. Podle agentury Moody's je důvodem zatíženost Belgie při záchraně francouzsko-belgické finanční skupiny Dexia, a také vyhlídky na vyšší náklady na financování a slabý hospodářský růst.

Moody's se tak připojuje k ratingovým agenturám Standard & Poor's a Fitch, které Belgii ohodnotily stupněm AA plus právě kvůli negativním výhlídkám v minulém roce.

Obě agentury tvrdí, že belgická neplnohodnotná vláda podkopala úsilí eurozóny o záchranu Řecka, které se dlouhodobě potýká s dluhovou krizí.

Agentura Moody's uvedla tři důvody pro vyhodnocení. Jde o podstatně zvýšené finanční náklady na panovníky a banky země s vysokými dluhy, rizika pro růst otevřené belgické ekonomiky a váha veřejných financí na podporu bankovního sektoru.

Belgie rozhodla, že koupí belgickou část banky Dexia za čtyři miliardy eur (zhruba 100 miliard korun). Dnes nad ránem to oznámil belgický premiér Yves Leterme, podle kterého je cílem operace zachránit úspory belgických domácností. Na rozdělení banky, která má v portfoliu potenciálně nebezpečné dluhopisy za zhruba 700 miliard dolarů (12,9 bilionu korun), se dohodly v neděli Francie, Belgie a Lucembursko.

"Podařilo se nám dnes dosáhnout oddělení belgické části banky Dexia od závazků a rizik, které by mohly přijít z prostředí uvnitř holdingu Dexia," citovala Leterma agentura AFP. "Domácnosti si mohou být jisté, že jejich peníze na účtech jsou v bezpečí," dodal. Belgický ministr financí Didier Reynders označil cenu, za níž Brusel banku pořídil, za "rozumnou".

Dexia je první velkou evropskou bankou, která od finanční krize v roce 2008 potřebuje státní pomoc. Banka se dostala do problémů kvůli vysokému objemu obligací problémových zemí eurozóny, včetně Řecka, Itálie a Španělska, a obcí ve Spojených státech.

Belgie, Francie a Lucembursko se rovněž dohodly, že poskytnout bance finanční záruku 90 miliard eur na deset let. Belgie se na těchto zárukách bude podílet 60,5 procenta, Francie 36,5 procenta a Lucembursko zbývajícími třemi procenty. Záruky se budou týkat tzv. špatné banky, do které má být převeden veškerý potenciálně nebezpečný majetek Dexie.

Správní rada Dexie stále jedná s francouzskými bankami Caisse des Dépôts et Consignations a La Banque Postale. Banky se snaží najít řešení pro financování místních samospráv. Dexia je jedním z největších poskytovatelů úvěrů pro města a obce ve Francii a francouzská vláda by měla tuto část banky znárodnit.

Oznámení o znárodnění belgických operací přišlo po maratonu jednání mezi vládami tří zemí a vedením banky. Úředníci se obávají, že kolaps banky by mohl dále zhoršit obtíže na bankovním trhu v Evropě. Analytici varují, že banky mají nyní sníženou úvěrovou schopnost a situace se začíná podobat té, po které přišel kolaps americké banky Lehman Brothers.

Minulý týden Dexia oznámila, že jedná se skupinou zahraničních investorů o koupi lucemburské divize. Očekává se rovněž, že banka oznámí prodej zdravých aktivit, jako turecké Denizbank, uvedla BBC.

Dexia už za finanční krize v roce 2008 získala od Francie, Belgie, Lucemburska a klíčových akcionářů 6,4 miliardy eur (158 miliard Kč). Poté byla nucena k úsporám a prodejům aktivit včetně slovenské pobočky, kterou koupila česko-slovenská investiční společnost Penta Investments.

(Zdroj: čtk, mediafax, AP, AFP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.