Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trichet: ECB učinila maximum, osud Evropy je v rukách politiků

Trichet: ECB učinila maximum, osud Evropy je v rukách politiků

14.10.2011 10:09, aktualizováno: 14.10. 11:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská centrální banka již dosáhla hranice toho, co může udělat pro podporu finančních trhů. Další boj s dluhovou krizí je nyní na vládách. Uvedl to v rozhovoru pro list Financial Times Jean-Claude Trichet, který působí posledních osm let v čele Evropské centrální banky.

V případě, že by bylo Řecko směřováno k bankrotu, ECB již nebude schopna přijímat jeho vládní dluh jako kolaterál od řeckých bank prahnoucích po likviditě. Vlády eurozóny by pak neměly jinou možnost, než podpořit finanční systém a vyhnout se tak ekonomické katastrofě, varoval Trichet, jehož funkční období končí za tři týdny, kdy ho v čele ECB nahradí Ital Mario Draghi.

Evropa se podle Tricheta dostala do začarovaného kruhu, v němž vládní dluhy přiživují nervozitu investorů, která dopadá na banky. Evropští politici tak mají dvojí zodpovědnost – je nutné bezodkladně posílit finanční sílu bankovního sektoru a zároveň učinit kroky na „obnovení důvěryhodnosti vládních závazků v nejvyšší možné míře“, říká Trichet.

Komentář Tricheta přichází poté, co někteří další členové banky naznačili, že se obávají propadu eurozóny zpět do recese. Podle některých analytiků by tak ECB na svém příštím zasedání mohla jednat o snížení úrokových sazeb. Šéf ECB je však přesvědčen, že ECB již udělala vše, co mohla, a závěrečný krok, který má zajistit další růst, je nyní na vládách. "Učinit cokoliv, co by zprostilo vlády jejich zodpovědnosti, by byl recept na prohru," řekl a podotkl, že ECB nebude plnit funkci „věřitele poslední instance“ evropských vlád.
 

V očích Tricheta to byli právě političtí lídři, kteří přispěli k podrývání veřejného vnímání bezpečnosti investic do dluhopisů zemí eurozóny a tím vyhrocení krize. Jako příklad uvedl požadavek Německa, aby s pomocí Řecku byly spojeny ztráty soukromých investorů, před čímž kancléřku Angelu Merkelovou a francouzského prezidenta Sarkozyho varoval již na evropském summitu před rokem. Jeho varování však zůstala nevyslyšena, když se v létě evropští zástupci dohodli na zapojení soukromého sektoru do pomoci Řecku ve formě odpisu 21 procent nominální hodnoty řeckých dluhopisů, a Německo nyní prosazuje navýšení tohoto „haircutu“.

„Jedná se o historický milník, který by mohl vyústit v depresi, pokud nebudou učiněna správná rozhodnutí ve vhodnou dobu,“ komentuje Trichet současnou situaci Evropy. Krizi zároveň hodnotí nikoli jako krizi Evropy, ale krizi Západu – včetně Japonska a Spojených států. Dlouhodobým důsledkem pak bude užší ekonomická integrace, vedoucí k rozšíření evropského „projektu“. „Domnívám se, že žádná země nebo představitel nepřijme odpovědnost za krok zpět. O tom jsem přesvědčen,“ prohlásil šéf ECB, jehož funkční období končí za tři týdny.

Trichet listu řekl, že Řecko, kterému se podařilo úspěšně přesvědčit investory o zásadním snížení hodnoty jejich dluhopisů, je "zvláštní případ". Všechny ostatní země podle něj budou schopné splnit veškeré své finanční závazky. "(Představitelé eurozóny) řekli velmi jasně, že Řecko je zvláštní případ, a že pokud se týká všech ostatních zemí, je jejich cílem zcela dodržet to, co vlády podepsaly," dodal.

Měnový výbor ECB minulý týden nechal úrokové sazby beze změny na 1,5 procenta. Někteří bankéři již vyzvali ke snížení úroků, protože rostou signály dalšího zpomalování ekonomiky regionu a trhy se bojí krachu Řecka.


(Zdroj: FT, čtk)


Váš názor
  • příště to napište celé
    14.10.2011 11:58

    Trichet: ECB učinila maximum, osud Evropy je v rukách politiků. Pokud nás poslechnou a sanují naše skvělé banky, budeme dál financovat jejich politickou kariéru :-))
    Jesse
  • Trichet
    14.10.2011 11:51

    ECB udělá maximum až Tricheta vyhodí z čela a sníží sazby...vždyť která kretenská centrální banka zvyšuje sazby, když rostou ceny komodit a přitom její ekonomika letí do recese? - v té době byla z těch velkých jediná....takže o jiné nevím. ne, prostě pryč s Trichetem. ten člověk tam nemá od roku 2008 kdy udělali tuhel chybu poprvé a tuhle ji zopakovali co dělat. prima víkend.
    nicknamed
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů