Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na reformy v Itálii bude dohlížet EU a MMF

Na reformy v Itálii bude dohlížet EU a MMF

04.11.2011 9:51
Autor: ČTK

Itálie souhlasila s návrhem, aby na její postup při zavádění série reformních opatření dohlížela monitorovací mise Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Tvrdí to zdroje agentury Reuters. Oficiální italské zdroje ale formulaci tvrzení popřely a uvedly, že Itálie k ničemu donucena nebyla. Dohled MMF si údajně sama přeje.

"Popíráme, že by existovala nějaká dohoda, podle které by na Itálii měl dohlížet Mezinárodní měnový fond. Týká se to celé eurozóny a její napjaté situace, včetně Itálie a Španělska. Řím chce požádat MMF o radu jen pokud jde o závěry schůzky euroskupiny z 27. října," ohradil se proti původní zprávě oficiální zdroj.

Itálie je tedy podle oficiálního zdroje pouze otevřena tomu, aby měnový fond dohlížel na plnění reformních závazků, které na zmíněném summitu Itálie dala Evropské unii. Itálie prý v žádném případě nebyla vyčleněna jako jedna země, na kterou je třeba dohlížet.

Podle zdroje z EU, na který se předtím odvolala agentura Reuters, by měly EU a MMF v Itálii dohlížet na reformu penzijního systému, reformu pracovního trhu a na strukturální reformy. Měnový fond a Evropská komise budou prý postup hodnotit každý za sebe.

"Musíme se ujistit, že cíle Itálie jsou důvěryhodné a že je Itálie splní. Rozhodli jsme se proto, že do monitoringu zapojíme i MMF, využijeme tedy jeho vlastní metodologii. Italové nám řekli, že se s tím vyrovnají," poznamenal zdroj. Na reformách, na které bude EU a MMF dohlížet, se Itálie minulý týden dohodla s EU.

"Itálie nemá s dohledem vůbec žádný problém, dokonce ani s MMF," podotkl zdroj. Preventivní úvěrová linka prý není pro Itálii důvěryhodnou volbou. Jedním z hlavních problémů v Itálii je totiž slabá důvěra trhu v realizaci plánů.

"Vzhledem k obecnému klimatu a nízké důvěryhodnosti v Itálii se každý malý nezdar znásobí a všechno jen zhorší. Trhy proto nemohou mít důvěru," dodal zdroj. Itálie je po Řecku nejzadluženější zemí eurozóny, zadlužení k hrubému domácímu produktu dosahuje kolem 120 procent.


Váš názor
  • pssst, nerušit nadlidi v Bruselu :-)
    07.11.2011 9:56

    Například po Argentinské krizi v letech 1999-2002 přišli věřitelé až o 75 % půjčených prostředků, což je NICa ve srovnání s dnešní Itálií. Argentina byla k bankrotu dotlačena úmyslně marxisticko židovským MMF, protože tehdejší vláda odmítala další zadlužení, což se lichvářům nelíbilo. V EU současní lichváři o stavu financí Itálie dodržují přísnou cenzůru, aby se lidé nedozvěděli, že dluhy Itálie jsou už 2x větší, než tehdejší Argentiny. Víc než Argentina jsou zadluženy ještě Portugalsko, Španělsko, Řecko a dokonce Francie... a další malé státy raději fixlují data, aby se případná panika nezvětšila do rozměrů, které svět ještě nepoznal. Ale beztak to přijde. Tomu se prostě vyhnout nelze.
    Jesse
  • euronádej & usa & iq & selskochazjastvennyj UM
    07.11.2011 6:10

    po koniec začiatku tejto formácie Asi mi treba začať od konca začiatku konca, ktorý je až príliš vzdialený začiatku i koncu jednej éry v eurozóne nemajúcej konca začiatku začiatku konca v dekáde konca i začiatku konca v jeho počiatočnom štádiu začínajúcim od konca začiatku v jeho priebežnej dekáde konca začiatku -ak nehovorím i komunizme & kapitalizme ale o inej kataklizme eurozóny od jej eurovzniku -ak chcete vedieť viac, a nielen odomňa- tak potom na :janiga.dusan@centrum.sk -diplomatickorektne -odpovedám ZASa dne :GRATIS Turčianske Teplice ?!
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba