Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Economist: Česká politika je skutečně zahnívající partitokracií

Economist: Česká politika je skutečně zahnívající partitokracií

04.11.2011 10:24
Autor: ČTK

Někteří kritici označují českou politiku za "zahnívající partitokracii", tedy zahnívající vládu politických stran, které se brzy po listopadu 1989 zmocnily demokratického procesu. Mnoho jejich čelných představitelů systém od té doby zneužívá ve svůj prospěch, stali se z nich arogantní a zkorumpovaní lidé. Píše to list The Economist a uvádí, že pro toto tvrzení existuje mnoho důkazů.

Podle britského týdeníku to dokazuje například neslavný pád středopravé vlády Mirka Topolánka během předsednictví České republiky v Radě EU v roce 2009, které bylo znamením nevyspělosti české demokracie. Anna Grzymalová-Busseová, uznávaná odbornice na postkomunistický politický systém, tuto skutečnost označila za "uchvácení státu", což podle ní znamená nadměrné využívání veřejných prostředků vládnoucí elitou.

Je těžké odhadnout, jak hluboko je tento problém zakořeněn, píše dále list. Na pomoc si bere nezávislou studii tří studentů doktorandského programu na Institutu ekonomických studií na Univerzitě Karlově Jany Chvalkovské, Petra Janského a Jiřího Skuhrovce, jejíž závěry jsou podle Economistu alarmující. Takzvaný index zadávání veřejných zakázek ukázal, že 67 procent z 343 miliard korun vydaných v letech 2006 až 2010 není uvedeno v oficiální databázi zakázek. Ve 14 procentech vypsaných nabídkových řízení v této době měla soutěž pouze jednoho zájemce, který ještě navíc neodpovídal kritériím ministerstva pro místní rozvoj a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Čeští politici mají špatné renomé nejen v Česku, ale i v zahraničí, soudí The Economist. Podle statistik Transparency International se Česká republika na žebříčku zkorumpovanosti států pohybuje na stejné úrovni jako Saudská Arábie a Jihoafrická republika. List však připouští, že sousedé ČR na tom nejsou o mnoho lépe.

Čeští občané tradičně z tohoto stavu viní ČSSD a ODS, přezdívané jako političtí dinosauři. Právě proto získaly tyto strany v posledních volbách každá pouhých zhruba 20 procent hlasů, soudí list, a občané dali důvěru nováčkům: TOP 09 a Věcem veřejným.

Jak se ale zdá, nováčci se rychle učí, uvedl The Economist. Příkladem je podle něj kauza okolo neoficiálního šéfa strany Víta Bárty, který se dostal do podezření, že zneužil ministerstvo vnitra pro své zájmy v bezpečnostní firmě ABL. TOP 09 musela řešit kauzu Miroslava Kalouska, který je vyšetřován protikorupční policií kvůli údajnému přijetí úplatku od investičního fondu Penta výměnou za povolení pro herní společnost Fortuna k sázkám online.

The Economist ale připouští, že současná vláda premiéra Petra Nečase se snaží proti korupci bojovat. Kromě změn v kabinetu vytvořila vyšetřovací komisi pro monitorování a boj s korupcí. Za odvážný čin list označil také propuštění Martina Romana, šéfa společnosti ČEZ, a jeho vyšetřování protikorupční policií kvůli jeho roli při privatizaci společnosti Škoda Holding.

Stále však platí, že vláda používá dvojí standardy. Jako příklad list uvádí případ ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), podezřelého z uzavření nevýhodných smluv v době českého předsednictví EU, který stále setrvává na svém postu a nyní je členem komise pro vyšetřování korupce.

V době raného Československa vládla v zemi skupina stran nazývaná pětka. Když se ale podíváte na současnou českou politiku, musíte si říkat, že se zde opravdu mnoho nezměnilo, soudí The Economist.


Váš názor
  • Dobro a zlo chodí často pospolu...
    04.11.2011 11:57

    Obzvlášť peprná je ovšem skutečnost, že kdo v ČR z uskutečněných příjmů záměrně neplatí daně (ať už z jakéhokoli motivu) je vlastně novodobý disident a svým 'sobectvím' pomáhá rozložit systém :)))
    First Knight
    • Re: Dobro a zlo chodí často pospolu...
      04.11.2011 12:08

      Velmi zajímavé,pravdou ovšem je,že kdybychom neplatili daně nebylo by vlastně z čeho krást,čímž bychom nepotřebovali stejně již nepotřebnou policii,a doktoři by konečně pochopili,že přidáno již nedostanou neb není z čeho a začali by makat a ne vydírat.
      bob
  • DRZOST A LEŽ
    04.11.2011 11:52

    Nechápu, jak o zemi, která vyprodukovala Mrázky, Pitry, Koláčky, Kocourky, Grose, Bašty, Dalíky,Košťály,Krejčíře, Palase, Bendy, Drobily, Bartáky, Starky, Langry, Kalousky, Topolánky, Bémy, Blažky, (z té ODSky už je jich nějak moc) a další může tenhle plátek psát takové věci.
    PROKROK
    • Re: DRZOST A LEŽ
      04.11.2011 11:56

      je to tak,kamaráde,lidská závist nezná mezí a jak se ukazuje ani hranic.Kdo by nám takové perly,které zde uvádíš, nezáviděl????
      bob
  •  
    04.11.2011 11:50

    Kdo to řekl v románu J.Haška: der brave soldat Schweik:???? "Všichni jsou dobytek a hnůj"!!!!! Musel to byt velkej futurista!!Kdo nekrade je vůl!!!Tak bych to upravil pro naše politiky,kteří v tomto duchu,chráněni mravním kodexem této společnosti,vesele proplouvají českým močálem!!
    BOB
  •  
    04.11.2011 11:06

    Tak to jsem zvědavý, která potrefená husa naší politické scény začne rozhořčeně vyvracet tyto "nepravdy".
    mgp
    •  
      04.11.2011 11:12

      no uplne echt kor ti jmenovani nejsou...to je jiste i bez studii
      OPTIMISTA
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m