Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Na MPO příchází Jihočech Kuba, rival Doktor opouští ODS

Na MPO příchází Jihočech Kuba, rival Doktor opouští ODS

16.11.2011 12:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Prezident Václav Klaus jmenoval ve středu na Pražském hradě do funkce ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu (ODS). Ten na postu vystřídá Martina Kocourka, který minulý týden rezignoval, když neuměl objasnit původ 16 milionů korun na účtu své matky.

"Pane ministře, dovolte mi vám pogratulovat a popřát vám, ať se vám ve funkci daří. Potřebujeme nyní funkční vládu a funkční ministerstvo průmyslu a obchodu. Ekonomika není ve stavu, abychom si mysleli, že poběží sama," uvítal ministra do funkce prezident Klaus.

Dodal, že ministr by měl být cestovatelem po světě, který za sebou potáhne české firmy a otevře jim cestu na trhy, které jsou naší republice prozatím vzdálené. Oficiální ceremoniál na Pražském hradě trval jen několik minut, ministr s premiérem se totiž přesouvali do sídla ministerstva průmyslu a obchodu, kde bude vládní nováček oficiálně uveden do funkce.

Ve hře o post šéfa ministerstva průmyslu a obchodu bylo hned několik jmen. Nejčastěji se skloňovala jména poslance ODS Michala Doktora, šéfa poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyňka Stanjury a právě šéfa jihočeské ODS Martina Kuby. Že právě on povede rezort průmyslu a obchodu, potvrdil premiér Petr Nečas (ODS) až v úterý večer, předvečer ministrova jmenování. 

Martin Doktor končí se svým členstvím v ODS, stane se tak na tiskové konference ve 13:30, uvedl. Jako důvod vyřkl právě jmenování předsedy jihočeské ODS Martina Kuby ministrem průmyslu a obchodu.

"Dnes ve 13.30 končím se svým členstvím v ODS. Důvod je ten, že předseda vlády jmenoval ministrem průmyslu a obchodu Martina Kubu. Jakkoliv premiérovo rozhodnutí respektuji, doteď jsem toto jméno od pana premiéra v souvislosti s kandidaturou neslyšel," řekl Mediafaxu Doktor.

Slíbil, že bude nadále hlasovat v souladu s volebním programem, tedy pro vládní reformy. "Nehodlám do budoucna bortit vládu, proto budu ve sněmovně jednat v souladu s programovým prohlášením vlády a s volebním programem, se kterým jsme do voleb šli," dodal.

Ve sněmovně pak prý bude pracovat jako nezařazený poslanec. "O přestupu do jiné politické strany neuvažuji," dodal Doktor.

Na pozadí jeho rozhodnutí může být to, že Doktor se snažil očistit svou mateřskou stranu od špatné pověsti, známý je zejména svým tažením proti "kmotrům" strany. S nimi je však spojován právě Martin Kuba. Jihočeskou ODS, které Kuba od roku 2008 předsedá, provází pověst organizace, kterou ze zákulisí řídí vlivný podnikatel a člen výkonné rady ODS Pavel Dlouhý.

Kuba se loni ucházel o post místopředsedy strany. Nečas mu ale vyčítal, že je spoluarchitektem velké koalice v Jihočeském kraji a nedoporučoval jeho zvolení do vedení ODS. Podle Kuby rozhodlo v jeho prospěch nyní i to, že vláda v "jeho" regionu plánuje dostavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín.

Pod sociálnědemokratickým hejtmanem Jiřím Zimolou měl dosud Kuba na starost mimo jiné regionální rozvoj, čerpání peněz z evropských fondů, územní plánování a investice v dopravě.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vedl do minulé středy ministr Kocourek. Demisi podal po stoupajícím nátlaku, aby vysvětlil původ 16 milionů, které před třemi lety prošly účtem jeho matky.

(Zdroj: čtk, mediafax, ČT)


Váš názor
  • VM pomoc !!!
    16.11.2011 13:28

    medvěde pomoc, si snad dělají prču narcisové, já pravičák snad budu nakonec muset volit komouše, protože Kalous mi přes sliby jen zvyšuje daně a ti debílci z ODS už žijí ve virtuální realitě
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: VM pomoc !!!
      16.11.2011 13:34

      http://www.youtube.com/watch?v=zwOT5h6OeP8
      Velkamedvědice
      •  
        16.11.2011 14:06

        no tak to je pravda ale nevím zda to pomůže :o)) možná když k tomu přidám lahvinku Curvoasiera tak dobrý
        Mike -Green D. is killing Europe
        •  
          16.11.2011 14:12

          hele, co pomuze driv zrusit volby, voleni komunistu nebo neucast ve volbach?
          Azb
  • VM pomoc !!!
    16.11.2011 13:28

    medvěde pomoc, si snad dělají prču narcisové, já pravičák snad budu nakonec muset volit komouše, protože Kalous mi přes sliby jen zvyšuje daně a ti debílci z ODS už žijí ve virtuální realitě
    Mike -Green D. is killing Europe
  • zoufalství, nic víc
    16.11.2011 12:46

    Kam to naši kariérní svazáci dotáhli, když už se stane ministrantem kdejakej Kuba z Budějic, který o ekonomice nemá ánung? Nejsou lidi? Ale jsou. Jenže nejsou v mafii, která si rozparcelovala republiku. My máme Moravce, he he :-))) Už se mi navaluje z otázek, které slyším: "a jak to budete řešit"... "je třeba řešit"... "nastavujeme zrdcadlo"?... A co váš ústřední výbor strany"?:-)))))
    Jesse
  •  
    16.11.2011 12:32

    Já chci Kocourka. Ten byl předvídatelně , ale to nemůžu napsat. Naopak pokud znám pány doktory, ti jsou schopni si napočítat kapitační pladby i z KW vyrobené v Temelíně. Pominu li vysokou kvalifikaci na ministra průmyslu mám vážné obavy o soudruha Nečase, že mu zanedlouho dojdou náhradní kádry na různé fleky.
    Homo
    •  
      16.11.2011 12:37

      jasně peťulko,jen víc lékařů do průmyslu....to už si z nás opravdu dělá...
      palo
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data