Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Krugman v boji se zombie teoriemi

Krugman v boji se zombie teoriemi

12.12.2011 7:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Paul Krugman se v několika posledních příspěvcích na svém blogu věnuje německému pohledu na řešení problémů zemí na periferii eurozóny a zombie mýtům o tom, co způsobilo problémy v Evropě.

Řešení „po německu“?

Ezra Klein píše ohledně své konverzace s Němci následující: Německé chápání úsporných opatření vyvolává evidentní otázku: Pokud má jih Evropy snížit výdaje a zvýšit daně, jak má růst? Němci jednoduše řečeno odpovídají stylem: „Tak, jako jsme rostli my.“ Před deseti lety byla totiž nezaměstnanost v této zemi 10 % a strukturální deficity byly vysoké. Úspěch Němci připisují bolestivým reformám v oblasti podpory v nezaměstnanosti, zdravotnictví a dalších oblastech sociálního systému. Mnozí se domnívají, že pokud se to podařilo jim, jihu Evropy se to může podařit také. Popravdě řečeno to ale tak lehké není: Jih nemá takovou průmyslovou sílu a nemá ani kontrolu nad vlastní měnou. Běžným lidem ale tyto argumenty dávají smysl.

Pravda je však ještě horší, než Ezra uvádí. Klíč k německému oživení je patrný z toho, jak se vyvíjela bilance běžného účtu této země:

z1

Německo se posunulo od malého deficitu běžného účtu k masivním, a tím myslím opravdu masivním, přebytkům. To, co nyní tvrdí, pak v podstatě znamená, že by všichni měli dosahovat přebytků. Mohu skromně naznačit, že to je ale oříšek? A nejde o něco triviálního. Pokud má jižní Evropa zmenšit své deficity, někdo jiný se musí posunout opačným směrem.

Stát blahobytu za krizi nemůže

Je lehké ověřit si, zda je pravdivé neustále se opakující tvrzení, že problémy v Evropě způsobil stát blahobytu. Stačí se podívat na vládní výdaje jako podíl na HDP a výnosy desetiletých vládních dluhopisů. Dostaneme následující obrázek:

z2

Žádný vztah neexistuje. Některé ze zemí, kde výdaje představují velký podíl na HDP, mají sazby nízko. Jako příklad lze uvést Švédsko a Dánsko. Naopak španělské výdaje jsou relativně malé. Ale samozřejmě, že jako všechny další zombie teorie, nepůjde zabít ani tuto.

A dluhy za krizi také nemohou

Následující graf ukazuje vývoj poměru veřejného dluhu k HDP ve Velké Británii od roku 1830, data pocházejí z MMF:

z3


Pokud zaostříte na konec, uvidíte malý nárůst. A ten vede Cameronovu vládu k tomu, že chce v pasti likvidity snižovat vládní výdaje. Povšimněme si také, že v době, kdy Keynes prosazoval fiskální stimulaci, bylo zadlužení Británie mnohem vyšší, než je tomu u této země či u Spojených států dnes.

Tvrzení, že nadměrné dluhy způsobily krizi, je jen dalším ze zombie nápadů, které nyní vidíme všude kolem. Ať je důkazů o jejich nepravdivosti sebevíce, média je budou dále omílat dokola, jako by šlo o fakta. Podívejme se znovu na data - graf ukazuje poměr dluhu k HDP u Itálie a Španělska:

z4


Ve Španělsku byl dluh před krizí nízko a klesal. Itálie ho z minulosti zdědila více, ale postupně ho snižovala. Ani jedna z těchto zemí se nechovala nezodpovědně. Od krize jejich dluh k HDP roste, ale to se obyčejně stává. Ano, Řecko je jiné. Jeho význam je ale minimální. Hlavní roli hrají Itálie se Španělskem a tyto země rozhazovačné nebyly.

(Zdroj: Blog Paula Krugmana)


Váš názor
  •  
    12.12.2011 11:07

    Nechte už toho Krugmana být; nejde mu o nic jiného než ukázat, že to zdaleka není tak primitivní, jak tady diskutující tvrdí, totiž, že státu stačí se nezadlužovat a vše bude OK. Amerika i Japonsko jsou zadluženější než Evropa a nějak se nesypou... Dobrým příkladem pro trochu racionálnější přístup jsou právě Irsko nebo Island, milovaná dítka tržních ultraliberálů...Vy (vláda) se nemusíte zadlužovat, stačí když to udělá někdo za vás (soukromé banky) a pak vám šoupne takový účet, že kdyř je necháte jen tak krachnout, tak se celý domeček zbortí... Česko na tom není dobře jenom proto, že se vláda nezadlužovala, ale i z mnoha jíných důvodů (např. na rozdíl od Maďarska a Poblatí nedovolili lidem brát si půjčky v cizích měnách apod., apod.)
    pebo
    •  
      12.12.2011 11:51

      Naprostý souhlas. A koho učil nebo ještě učí ultrakonzervativec (a dříve loajální svazák) Miroslav Ševčík, tak toho argumenty stejně nepřesvědčí... Mimochodem, za své zásluhy na poli šíření ideologie je Ševčík šéfem dozorčí rady ČSA...
      sgt.Mike
  •  
    12.12.2011 9:55

    Z Krugmana čiší každým coulem jednoduchý recept,že růst se dá zajistit kdykoliv na počkání na dluh,stačí když centrální banky začnou skupovat obligace ve velkém a vlády nasekají pořádné dluhy a je to. Co svět světem stojí,to ale nikdy tak nefungovalo.Všechny jeho postřehy jsou mimo realitu.Španělsko se chovalo odpovědně? Pokud by bank.regulátor fungoval,tak tam nemají takovou nemov.bublinu na dluh,jen ta jim pomohla dočasně snížit nezaměstnanost a trochu snížit státní dluh,jak bublina praskla,všechny problémy se jim vrátily jako bumerang. Kdyby Keynes žil v dnešní době,spíše si myslím,že by nakopal Krugmana a spol. do ... ,jak zplundrovali jeho teorie.
    AMOLADOS
  • struktura
    12.12.2011 9:43

    Krugmanuv nad-makro pohled je super tak do učebnice, pro reálné řešení problémů se musí člověk podívat na strukturu dluhu, změny struktury dluhu v čase a potenciální dynamiku. Tyhle grafy jsou fajn,ale to je jak vidět pokličku hrnce zdálky, bez toho co je pod ní. Mne víc děsí to, kdo to jídlo vaří...na to doporučuji blog eda yardeniho, den november 21. vyborný přispevek, ktery se v ceske mutaci asi neobjevi.
    nicknamed
  • Taky mi to místy nesedí
    12.12.2011 8:37

    Je to podivné, p. Krugman je velmi vzdělaný a chytrý, ale tento výčet mi nesedí. Určitě lze souhlasit s tím že když někdo hodně vyváží, druhý musí dovážet. Pokud má Německo obchodní přebytky, jiné země musí mít zákonitě obchodní schodky. Pokud by Řecko, Itálie, Španělsko vyrovnaly své bilance, Německo by mělo potíže - nemělo by komu vyvážet. Ale potíže začínají se sociálním blahobytem. Pokud stát dlouhodobě dosahuje vyrovnaného obchodního, fiskálního a kdoví jakého ještě rozpočtu, blahobyt nevadí. Znamená to totiž, že si na blahobyt stát vydělá. Pokud ale je sociální blahobyt placen schodky obchodu nebo státního rozpočtu, je sociální blahobyt cestou do pekel. Bohužel argumentace o dluzích mi nesedí od A do Z. Pokud by dluhy nebyly problémem, byly by výnosy dluhopisů ohrožených států velmi nízké a nebylo by problém na trhu prodat libovolné objem jejich dluhu. A tomu tak není. Zde se P. Krugman asi mýlí. Mimochodem, dluhy zatěžují stát a ničí jeho strukturu od velikosti asi 30% HDP, nikoliv od 90% jak se všude traduje.
  • Krugman-NE
    12.12.2011 8:08

    Bože muj. Teď už se neudržím. To je ekonomický hovado.:-(
    VSE LIMITED
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university