Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Vláda z protikrizových opatření NERV využije některé, Nečas vidí

Kalousek: Vláda z protikrizových opatření NERV využije některé, Nečas vidí "dobré i špatné"

13.12.2011 9:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Vláda využije některé návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV) pro koncepční materiál, který bude předložen na základě lednové prognózy vývoje ekonomiky, uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po jednání ministrů s NERV o návrzích rady, které by mohly ČR pomoci překonat ekonomické problémy v Evropě. Které návrhy NERV by vláda mohla využít, Kalousek nespecifikoval.

"Kdybych věděl s naprostou jistotou s jakým skutečným vývojem v roce 2012 můžeme počítat, tak bych některé určitě mohl zmínit," řekl Kalousek. Jak ale dodal, tuto jistotu nemá.

Návrh NERV, který vláda projednávala, podle něj nebyl koncepčním uceleným materiál. "Jednalo se o rejstřík námětů, které jsou v řadě případů dokonce kontradiktorní proti sobě," upozornil Kalousek s tím, že to automaticky znamená, že pokud vláda zvolí některý námět, musí jiný odmítnout. Podle předsedy vlády Petra Nečase (ODS) jsou "některé návrhy dobré, některé špatné". Konkrétní příklady neuvedl.

Protikrizový balíček obsahuje 41 návrhů. V rámci daní dokument NERV obsahuje například sjednocení DPH ve výši 20 procent, vyšší daně na cigarety a alkohol, daň z nemovitostní a převodu nemovitostí, silniční či spotřební. Navrhuje také zdanění pojistného například v podobě daně z objemu přijatých prémií. Ve fiskální oblasti dokument zahrnuje například jasné fiskální pravidlo (místo povinně vyrovnaného rozpočtu), veřejný rozklikávací rozpočet na webech ministerstev s měsíční bilancí cash-flow, limitování výdajů dle výše zadlužení (např. nad 40 % HDP omezit výdaje, nad 50 % pozastavit některé fondy,…). Zůstává bod zvažující snížení pracovní doby v závislosti na snížení platu. Dokument se dále zamýšlí nad opatřeními k zamezení daňových úniků či revizí investičních projektů.

Část výdajových opatření dokumentu NERV zahrnuje optimalizaci regionálního školství či zkrácení délky vysokoškolského studia o 1 semestr u bakalářského i inženýrského stupně. Dle návrhů NERV by mohlo dojít také na snížení počtu policistů o jeden tisíc či transformaci systému řízení a velení armády. Návrh zakotvuje také slučování či rušení ministerstev a zmrazení růstu starobních důchodů či jejich valorizace dle spotřebního koše (dočasně na rok).

Celý dokument NERV k náhledu zde.

NERV počítá se třemi možnými scénáři vývoje. Když HDP neklesne o víc než dvě procenta, experti by žádná "protikrizová" opatření nepřijímali. Pokud bude propad HDP vyšší, měl by přijít na řadu zmíněný balíček opatření. Poslední možností je systémový kolaps - v tom případě NERV navrhuje zavést vybraná opatření v tvrdším režimu.

„Nosnou myšlenkou celé práce skupiny NERV VF je zejména zklidnit finanční trhy a ukázat investorům, ratingovým agenturám i obyvatelům České republiky, že se vláda z minulé krize poučila a že má připraven balíček opatření, který v případě potřeby využije. Tato sada opatření nebude muset být složitě připravována pod tlakem nepříjemných okolností, tak jak některé své kroky provádí evropské instituce či země PIIGS. Tento balíček by měl snížit tlak na zhoršení ratingu ČR a jeho výhledu, stabilizovat úrokové sazby českých státních dluhopisů, stojí v dokumentu.


Váš názor
  • našli rádci, našli?
    13.12.2011 11:33

    Které potraviny jsou nebezpečné a nezdravé? Jsou to masné výrobky, máslo, sádlo, vepřové? Nebo jsou to éčka, konzerváty, ochucovadla, barviva, zvýrazňovače? Vidno, že se vlády nad Evropou ujali pitomci. Dělník se bude místo kalorickým masem cpát barvivy a konzerváty, aby udržel (zvýšil) pracovní výkon? :-(( Tleskám debilitě, zvítězila !! Traktorista si nebude moci namazat chleba se sádlem, protože na něj nebude mít prachy kvůli dani, ale koupí si levnou tyčinku plnou éček a barviv. NEUVĚŘITELNÉ, kam až zajde nenažraný státní úředník....
    Jesse
    • Re: našli rádci, našli?
      13.12.2011 11:37

      Ze sádla a vepřového řízku ještě nikdo rakovinu tlustého střeva nedostal. Určitě ne lidi, kteří pracují manuálně a potřebují dostat do těla přírodní kalorie. Těm se jídlo pěkně zdraží... Ovšem onkologie hlásí, že rakoviny pochytají nejvíce lidé, kteří se cpou konzerváty a barvivy. Tuším, že sódruzi v NERVu chytili nervový záchvat, jinak si jejich debilitu neumím vysvětlit.
      Jesse
  •  
    13.12.2011 11:14

    Připadá mě to jako v té pohadce Sůl nad zlato, jak si rádcové rozdělovali daně. Přál bych si, aby konec byl taky takový. Svadba být nemusí, ale rádcové, chytit za límec a vyhodit.
    Homo
  • To je tedy snůška nesmyslů
    13.12.2011 10:10

    Tak jsem si ten materiál NERVu prošel a jsem z toho docela v šoku. Minimálně 50 % nápadů je naprosto nesmyslných. Připadá mi to, jako by pánové a dámy byly při zpracování tohoto materiálu poněkud pod parou a po vystřízlivění už se nedostali k tomu,aby si to znovu přečetli. Jestli tohle radí premiérovi, tak tedy potěš...
    Karel Havel
    • Re: To je tedy snůška nesmyslů
      13.12.2011 10:29

      Nejvíc mě pobavila zásada „2x řež (sekej výdaje), jednou zvedej daně“, ale první 3 body (ve skutečnosti je jich ale cca 20) se zaměřují výhradně na zvýšení daní a poplatků a obávám se, že dál to Chemik nedočte a hned začne "jednat" :-( PS: hodně mi to připomíná pohádku od Josefa Čapka "JAK SI PEJSEK S KOČIČKOU DĚLALI K SVÁTKU DORT".
      oh171
    • Re: To je tedy snůška nesmyslů
      13.12.2011 10:21

      Radit mohou, což o to, ale lidi na to mít brzo neudou. No a taky se ti rádci a politici nějak rychleji zamotávají do pavučin. Jak se vymotat ze smyčky - na to by sami potřebovali rádce :-)) Páč se starají hlavně o sebe a nikoliv o stát. STÁT UŽ NEFUNGUJE.
      Jesse
      • ..
        13.12.2011 11:03

        Přímá zainteresovanost politiků a bankéřů NERVu na tom, aby této zemi poradili co nejlépe, je tak nízká (v jejich existenčních příjmech jen jako vedlejší produkt - jako divadlo), že se blíží 0...ať se stane jakákoliv katastrofa, tak oni budou ti poslední, kterým se radikálně sníží jejich životní standart (přestože rozhodovali oni)... čím jste výše, tak tím méně nesete přímou odpovědnost(=na svém majetku) za své chyby :-)
        KD
      • to chce klid
        13.12.2011 10:36

        a nohy v teple. Nešil.
        Bo
        • Re: to chce klid
          13.12.2011 10:41

          suše konstatuji, nešílím :-))
          Jesse
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m