Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
2012

2012

13.12.2011 12:41

Výnosy státních dluhopisů většiny evropských zemí se během několika dní, které zbývají do Silvestra, s největší pravděpodobností již příliš nezmění a do roku 2012 vstoupíme s nebývale vysokými úrokovými sazbami placenými státy na dluhopisech se střednědobou a dlouhodobou splatností. Podstatnou část těchto dluhopisů drží evropské banky, které jsou zároveň poskytovateli dlouhodobého financování pro řadu firem. Připojme k tomu potřebu navyšování kapitálu bank díky novým regulacím a potřeby jejich vlastního dlouhodobého financování a máme zaděláno na poměrně velký problém. Jak dlouho bude asi trvat, než začnou banky po svých klientech, z nichž řada zatím slouží jako bezpečné útočiště, vyžadovat stejně vysoký úrok, jako platí jejich vláda?

Na druhou stranu je jasné, že ECB spolu s jinými centrálními bankami nedopustí, aby se evropský bankovní sektor dostal do větších likviditních problémů. Viděli jsme to před několika týdny na koordinované intervenci při nedostatku krátkodobé dolarové likvidity na evropském mezibankovním trhu. Likvidita je zaplaťpánbůh nedotknutelnou hodnotou. Ať už politici rozehrávají jakékoliv hry, je jim jasné, že dopustit run na jakoukoliv evropskou banku by byla za stávající situace smrtelná chyba. Přidejme navíc vystresovaného investora, který drží většinu svých investic na krátkodobých peněžních instrumentech a vyjde nám opačný problém než v předchozím odstavci. Na krátkých splatnostech budou mít banky tolik prostředků, že nebudou vědět, co s nimi.

Vžijme se do situace klienta, který si bude chtít v následujících letech profinancovat za předkrizových okolností životaschopný projekt. Na první pohled se nabízí varianta využít přebytečné likvidity na mezibankovním trhu a půjčovat si krátkodobě. I kdyby mu to jeho banka dovolila (což je téměř vyloučeno), vyžadovalo by to z jeho strany značnou dávku gamblerství, které není v dnešní době zrovna vítanou ctností. Nezbude mu, než si zčásti zafixovat sazbu na delší dobu, tj. draze.

Výše uvedené předpokládá, že nedojde k tomu nejhoršímu, čímž by byl rozpad eurozóny. Přesto vidíme, že i za podmínek relativně pozitivního vývoje nás čekají v příštím roce velké problémy. Tento typ kreditní nákazy, jehož jsme nyní svědky, se totiž nešíří rychlostí blesku, nýbrž spíše plíživě, podobně jako cunami, kdy trvá nějakou dobu, než vlna doběhne do míst největší zkázy. Budeme si proto muset ještě chvíli počkat, než voda opadne.

S blížícím se rokem 2012 jsem tak trochu naivně očekával, že se začnou objevovat články o konci Mayského kalendáře a jeho vlivu na kapitálové trhy, podobně jako se na přelomu tisíciletí objevila hysterie Y2K. Důvodem, proč tomu tak není, je snad fakt, že realita zdaleka překonává jakékoliv fikce, které si člověk v této souvislosti umí představit a jednoduše není třeba psát o něčem, co aktuálně prožíváme.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data