Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko by mohlo mít dohodu s věřiteli do konce příštího týdne, tlak roste doma i ve světě

Řecko by mohlo mít dohodu s věřiteli do konce příštího týdne, tlak roste doma i ve světě

13.01.2012 10:21, aktualizováno: 13.1. 14:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Řecko by mohlo dokončit návrh dohody se soukromými věřiteli o výměně obligací do konce příštího týdne. Formální nabídka by pak byla hotová do začátku února. Uvedla to agentura AP s odvoláním na vyššího úředníka řeckého ministerstva financí, který si nepřál být jmenován. Tři zdroje agentuře včera řekly, že navrhovaná legislativa by v případě schválení učinila restrukturalizaci závaznou pro všechny investory, jakmile by se dohodlo konkrétní procento výměny. Posuny v jednání hlásí i tamní tisk. Uvnitř Řecka i na mezinárodní politické scéně se ale dále stupňuje tlak na politiky, aby problémy zadlužené země vyřešili.

"Ministerstvo financí dnes nebo v pondělí předloží parlamentu nejnovější návrh, který donutí zapsané minoritní věřitele Řecka přijmout podmínky, na nichž se dohodli velcí věřitelé," píše deník Ta Nea. Řecká koaliční vláda má v parlamentu přesvědčivou většinu. Znamená to, že pokud návrh předloží, jeho schválení by nemělo nic stát v cestě.

Na dotaz agentury Reuters však dnes jeden z činitelů řecké vlády, který chtěl zůstat v anonymitě řekl: "Řeči o bezprostředním zavedení takové legislativy jsou absolutně nepodložené."

Dohoda s věřiteli o dobrovolném odpisu 50 procent hodnoty obligací, které mají v držení, výměnou za hotovost a další obligace je důležitou součástí druhého balíku pomoci pro Řecko v celkovém objemu 130 miliard eur (3,3 bilionu Kč). Dohoda s věřiteli má snížit podíl dluhu na hrubém domácím produktu do roku 2020 na 120 procent ze současných 160 procent.

 

Premiér Lukas Papademos a ministr financí Evangelos Venizelos měli včera a dnes důležité jednání o výměně dluhopisů s Charlesem Dallarou a Jeanem Lemierrem z Ústavu pro mezinárodní finance (IIF), konečné řešení ale zatím nenašli. Ten zastupuje soukromé majitele řeckých dluhopisů. IIF v prohlášení zveřejněném po setkání uvedl, že strany jednaly o řadě problémů a některé důležité oblasti zůstávají nevyřešené. Zdůraznil také, že čas pro dokončení dohody se krátí.

Převážnou část řeckých dluhopisů drží řecké banky, větší objemy ale mají i některé významné banky z eurozóny, převážně ve Francii a Německu. Ředitel francouzské banky Société Générale Frédéric Oudéa v dnešním vydání listu Les Echos uvedl, že odpis poloviny řeckého dluhu bude s věřiteli dohodnut velmi brzy, nejspíše už v nadcházejících dnech.

Banky souhlasily s odpisem poloviny řeckého dluhu, jednání však komplikují požadavky dalších ústupků. Někteří investoři, jako hedgeové fondy, také nemají zájem na tom, aby dohoda prošla. Některé fondy v současnosti levně kupují řecké obligace a doufají, že buď Řecko zkrachuje, a oni získají peníze z pojištění, nebo jim nakonec země splatí celou dlužnou částku.

Členové největší řecké politické strany PASOK, která podporuje vládu premiéra Lukase Papademose, byli včera v Aténách napadeni skupinou 70 demonstrantů. Informuje o tom řecký deník Proto Thema s tím že demonstranti na politiky házeli kamení a sklo ve chvíli, kdy do centra metropole dorazili na společnou večeři. Zda byl někdo zraněn, deník neuvádí. V Řecku již delší dobu bují nepokoje kvůli škrtům, kterými se vláda snaží zmírnit rostoucí zadlužení.

Nátlak však roste také na politické scéně. Včera jeden ze zákonodárců vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) před jednání špiček strany uvedl, že odchod Řecka z eurozóny by byl „zvládnutelný“.

(Zdroj: Bloomberg, Proto Thema, ČTK, Ta Nea)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university