Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stárneme, akcie tak moc vynášet nebudou

Stárneme, akcie tak moc vynášet nebudou

31.01.2012 12:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Zheng Liu a Mark Spiegel ze San Francisco Fed přišli se zajímavou analýzou vztahu mezi demografickým vývojem a cenami aktiv. Následující graf ukazuje dlouhodobý vývoj poměru populace ve středním věku k těm, kteří překročili hranici stáří (M/O) a poměr ceny akcií k firemním ziskům PE . V 70. letech bylo relativně málo těch, kteří ve středním věku spořili a kupovali akcie, jejich ceny tak byly pod tlakem. Od počátku 80. do konce 90. let úspory rostly, lidé kupovali akcie a jejich ceny rostly. Nyní tato generace stárne, akcie prodává a na ceny akcií to má odpovídající vliv. Výhled je tak dost negativní.

stáří a akcie

Popsaný vývoj je v souladu se závěry studií, které poukazují na to, že po obdobích vysokých valuací (vysokého PE) následují periody nízké návratnosti akcií. Ta bývá vysvětlována i tím, že nízké ceny korespondují s očekáváním nízkého růstu cash flow a vysoké ceny s očekáváním růstu vyššího. Obvykle se ale toto vysvětlení nepotvrzuje, naopak faktor prodejních a nákupních tlaků odpovídá faktům.

Přesto ale můžeme mít několik námitek, které zmiňují i Zheng a Mark. Empirický výzkum ukazuje, že pohyb cen akcií závisí na vývoji jejich rizikové prémie. Tedy na tom, jaká jsou očekávání jejich ziskovosti ve srovnání s dluhopisy. Jinak řečeno, ceny akcií ovlivňuje ochota riskovat, ne ochota spořit či naopak utrácet. Pokud by byly rozhodující úspory, ceny dluhopisů by se pohybovaly stejně jako ceny akcií. Pokud bychom pak chtěli propojit ceny akcií s demografickým vývojem, museli bychom tvrdit následující: Vyšší podíl lidí ve středním věku nepodporuje akcie kvůli vyšším úsporám, ale díky vyšší ochotě riskovat. Možná tomu tak je, ale už jde o úplně jinou možnost.

Trhy jsou navíc mezinárodně propojeny a korelaci s PE vykazuje mnoho dalších proměnných, nejen demografie. Vyšší ceny jsou například patrné, pokud se ekonomice vede dobře a naopak. Akcie přitom v reálném vyjádření dlouhodobě vynášejí 8 % ročně, což je asi o 6 % více než dluhopisy. Mnozí se pak domnívají, že tato vysoká návratnost přijde i v budoucnu a například penzijní fondy ji používají při diskontování svých závazků. Možná tomu tak bude, možná ne. Důvodů, proč by tomu tak nemělo být, se najde dost. Patří mezi ně právě demografický vývoj, či možnost dlouhodobého pomalého růstu. Komu prodáte vy své akcie, až půjdete do důchodu?

(Zdroj: Blog Johna H. Cochraneho z University of Chicago)


Váš názor
  •  
    31.01.2012 16:07

    Co to je stárnutí, kolik to je.
    Homo
  • Prosím vás
    31.01.2012 15:55

    ...kam na to chodíte??? ....já nestárnu
    ZUZKA
  • konečně
    31.01.2012 13:49

    na to někdo upozornil.Svět má dva problemy-první je starnutí západu,pokud bude ze sta 100/90 lidí důchodcu a 10 ze sta pracovat,tak se systém penzí zhroutí.Je třeba urychleně dokud to ještě jde zvedat porodnost nebo povolit a to velmi přistěhovalectví,jinak nám nebude mít ve stáří kdo podat ani čaj. Problém dva-drastický a utajený ubytek kyslíku v atmosféře,z toho pramenící unava lidstva,otupělost a rozmach virových chronických stavů,jelikož kyslík tyto viry pomáhá organismu vydatně likvidovat/nejznámější nedostatek hořčíku,unavový syndrom atd.vše jen chlamydie,e koli atd/ Hloupost ovšem vládne a MAMON je to co je dnes cool.
    prorok
    • Re: konečně
      31.01.2012 14:31

      Mamon je můj osud. Mamon je můj osud. Mamon je všecko, co neznal jsem dosud. Mamon je první a poslední můj hřích, nepoznat Mamon, nemiloval bych. Mamon je motýl, Mamon je včela. Mamon je růže, hozená do kostela. Mamon je všecko, co neztratí nikdy svůj pel. Mamon je rozum, který mi uletěl! Mamon je dítě, Mamon je plavovláska. Mamon je první a poslední má láska. Mamon, ach Mamon, Mamon z Arrasu! Mamon je moje umřít pro krásu...
      Velkamedvědice
      • Mamon je všecko
        31.01.2012 14:48

        Taťka správně odhalil totalitu! ;-)
        Kalka.
  • Všechno se vším
    31.01.2012 12:58

    Takové korelace přece nemají žádnou výpovědní hodnotu, stejně můžeme dělat rozbor kolísání trhu související s hezkým počasím. Navíc, proč by měl důchodce akcie prodávat když dosáhne penzijního věku. Může z nich mít přece pasivní příjem, případně jak už psal Graham, může je držet jako majetek pro své děti a vnuky. Naopak akcie spíš prodá někdo, kdo v nich má dlouhodobě uložené rezervy a náhle je potřebuje z důvodu nečekané životní krize. Problém je, že takové situace nejdou jen tak vykreslit do grafu :-)
    • Re: Všechno se vším
      31.01.2012 13:19

      Jste dle mého na velkém omylu. Existují v USA (ale nejen tam) finančně velmi objemné penzijní programy (fondy) pojišťoven a penzijních fondů, které akumulují úspory lidí, investujících jejich prostřednictvím do akcií - a nejde v součtu o malé částky. Lidé to dělají proto, aby se jim zhodnotily peníze na stáří a aby si v důchodu udrželi pokud možno co nejvyšší životní standart. Píše se to v každé investiční příručce penzijních/investičních fondů a v manuálech každého dealera, který nahání do penzijních programů další a další dušičky. Takže generace jdoucí do důchodu vždy postupně stahuje tento kapitál z akciových trhů. O dědění kapitálového majetku se můžeme bavit tak u boháčů, kterým stačí odsávat jen malou část z investic nebo žijí z výnosů dividend. Jaký majetek by musel mít naakumulovaný normální smrtelník, aby mohl žít jen z dividend ?
      Peté13
      • to je sice
        31.01.2012 13:46

        pravda, na druhou stranu, velká část velkých podniků v USA vykupuje své akcie a pak je ruší a tím neustále snižuje jejich kusový objem, takže bych to zase tak černě neviděl.
        tk69
    • Re: Všechno se vším
      31.01.2012 13:08

      Analýza vlivu počasí na obchodování na akciových trzích je k nalezení zde: http://cfuc.vse.cz/media/2010/cfuc_2010-3_049-062.pdf
      •  
        31.01.2012 14:12

        Jj, nač všechno má Havlíček (ODS) z Nervu čas! ;-))
        Kalka.
        •  
          31.01.2012 14:23

          Ale asi to bude spíš student VŠE stejného jména... aspoň tedy doufám ;-)
          Kalka.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data