Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Die Welt: Václav Klaus chce rozbít Evropskou unii

Die Welt: Václav Klaus chce rozbít Evropskou unii

07.03.2012 11:23, aktualizováno: 7.3. 14:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rok před svým odchodem z pražského hradu si český prezident Václav Klaus začíná plánovat svou další budoucnost. Ta je především antievropská, český prezident Václav Klaus chce rozbít Evropskou unii, uvedl dnes svůj článek německý deník Die Welt. Odvolává se v něm na vyjádření Klausova blízkého spolupracovníka Jiřího Payna.

List připomíná nedávnou slovní kontroverzi mezi prezidentem a pražskou odbočkou Nadace Konrada Adenauera ohledně odvolání účasti Klausova bývalého poradce a rovněž eurokritika Petra Macha na konferenci sponzorované německou nadací. Podle Payna se český prezident sice nikdy veřejně nevyslovil pro odchod Česka z EU, vnitřně je to prý ale pro Klause "příliš malý cíl". "Myslím, že chce Evropskou unii rozbít," cituje Die Welt Payna, který svá slova podle deníku myslí naprosto vážně.

"V každém státě EU existují skupiny evropských skeptiků. Ty v současné krizi přerůstají v proud. Klaus bude cestovat po Evropě a starat se o to, aby tento proud ještě sílil," uvedl podle Die Welt Payne. Dodal zároveň, že Klaus nikdy veřejně nevyslovil přání Českou republiku vyvést z Evropské unie.

Také premiér Petr Nečas má dle listu svůj vlastní názor, kontrastující s řadou věcí, přicházejících z Bruselu. "Ale jeho podpis pod fiskálním paktem je odrazem především strachu z prezidenta Klause. Ten dal jasně najevo, že takové věci z kuchyně Merkozy nikdy nepodepíše," uvádí německý list.
 
Klaus podle komentáře Die Welt vidí Evropskou unii jako hrob českého národního státu a jeho suverenity. List pak uvádí, že ačkoli Klaus již není členem ODS, v té musí premiér Nečas stále bojovat v roli předsedy strany s jeho křídlem.

"Mezitím Klaus zasahuje i jinak," poznamenává k tomu německý deník. "Přimlouvá se například za to, aby bylo konečně do EU přijato Turecko. Ne však proto, aby udělal něco dobrého pro Turecko. Ne, Klaus chce jednoduše zvětšit problémy, které unie už nyní má," tvrdí Die Welt, podle něhož by Češi tuto taktiku nazvali "podtunelování".

"Projekt EU byl od počátku špatně vymyšlen," řekl Payne v rozhovoru, který dnes otiskl český list Právo. Prezidentův poradce poznamenal, že čím dříve bude tento "nepovedený integrační projekt" ukončen, tím lépe pro evropskou ekonomiku. "V Evropě však není svoboda slova a je třeba vyhlásit za ni a skutečnou demokracii boj. A myslím si, že v této věci by Václav Klaus mohl sehrát podstatnou roli," řekl Payne v rozhovoru pro Právo.

Prezident Václav Klaus, který dnes prezentoval svou knihu Rok devátý, chce po skončení svého prezidentského mandátu působit ve svém institutu, který se bude vyjadřovat k politice včetně mezinárodních otázek. O angažmá v Evropském parlamentu prý zatím vůbec neuvažoval, řekl dnes sám novinářům při představení knihy. Na Hradě Václav Klaus skončí za rok po deseti letech prezidentování a více než dvaceti letech ve vrcholné politice.

Podle prezidenta připravovaný Institut Václava Klause nebude jen knihovnou, ale organizací vyjadřující se k politice. Nebude se přitom podle něj rozhodně zabývat jen tématy domácími. "Můj úmysl je jednoznačný, čili práce, činnost, aktivita standardního think-tanku, který se bude zapojovat do veřejné politiky svými analýzami, studiemi, deklaracemi, prohlášeními a podobně," řekl.

V předmluvě ke knize Rok devátý Klaus uvedl, že EU se loni dostala do obrovských problémů. "Je institucí, která Evropě evidentně neprospívá. Evropa by potřebovala jinou integraci. Hlavně by ale potřebovala výkon a výkonnost, nikoli paternalistický stát, který Evropany demotivuje," uvedl Klaus.

Institut Václava Klause už je jako obecně prospěšná společnost zapsán v obchodním rejstříku a jako činnosti uvádí "studijní a výzkumné aktivity, dokumentaci a propagaci díla a myšlenek Václava Klause a také shromažďování literatury související s jeho veřejným působením". Ředitelem institutu je prezidentův kancléř Jiří Weigl.

Podle Klause bude institut i jeho kanceláří a patřit k němu bude také sekretariát, který se bude starat o korespondenci a další agendu bývalé hlavy státu. "Doufám, že ten institut mně dá šanci jako člověku zvyklému ráno přijít do práce, že mi dá kancelář, kde budu sedět a kam hodlám každé ráno přijít," řekl dnes Klaus.

Kniha Rok devátý podobně jako její předchůdkyně shrnuje prezidentova veřejná vyjádření v uplynulém roce. Prezident dává v předmluvě najevo, že ho v uplynulém roce zklamala i domácí politika. Stěžuje si mimo jiné na rozhádanou politickou scénu, mediální agresivitu a odborové a další lobby. Skepticky se Klaus dívá i na další vývoj v EU a domácí politice. "Nevidím, že by došlo k takové změně tendencí a vylepšení situace, které by mohlo naznačovat, že rok 2012 bude lepší, klidnější, stabilnější, spokojenější na naší politické scéně, v Evropě a v ekonomice," řekl dnes novinářům.

(Zdroj: Die Welt, čtk)


Váš názor
  • Jen ať si pindá...
    08.03.2012 7:09

    http://www.meteleskublesku.cz/media/12/snd/28.mp3
    sgt.Mike
  • Souhlasím s Klausem !
    07.03.2012 15:12

    Česká republika jako ekonomicky nejsilnější a nejvyspělejší země EU by měla mít mnohem víc rozhodovacích pravomocí přenesených na českého presidenta.Česká republika se svou nejsilnější ekonomikou na světě financuje běh celé EU. Jelikož má Česká republika na svých bedrech největší odvody do společné EU kasy, měl by mít i český president zásadní ale opravdu zásadní, nespochybnitelnou a neochvějnou pravomoc řídit unii. Je opravdu nemorální, aby oněch 25 provinčních nýmandských vlád mu do toho mluvilo. Nedivím se mu, když mu nedovolí řídit unii, že jí chce zrušit. Udělal bych to taky. Uvědomme si, že my unii jako takovou nepotřebujeme. Unie ale potřebuje nás, protože jsme to my, kteří jí financují a zabezpečují jí svojí nejsilnější ekonomikou její budoucnost. Proto se stavím za našeho presidenta a přeji mu, aby tu unii zrušil co nejdřív a dal co proto celému imperialistickému světu najevo, kdo je to Česká republika.
    oradapoisson
  • Novinářská žumpa
    07.03.2012 14:19

    Klaus může za fšecko, už si na to konečně zvykněte. O vstupu Turecka mezi společenství evropských zemí (předchůdci EU) se uvažuje od poloviny minulého století, tehdy Klaus ještě tahal kačera, ale to nevadí.
    Jaka
  •  
    07.03.2012 12:30

    A jak vseznalek komentuje soud s Bartou jako reality sou....nejvetsi reality sou v primem prenosu byla minula volba prezidenta....nez takhle byt zvolen,to bych se radeji videl v hajzlu,ale aspon tady lidi vidi,jaci politici jsou ve skutecnosti...fuj!!!
    Vata
  •  
    07.03.2012 12:15

    Ten samostřed bude prudit ještě dlouho.
    Homo
  •  
    07.03.2012 12:09

    To byl takovy pech,ze nevyhral posledne Svejnar...lidi ho chteli radeji nez Klause,ale v te otresne zmanipulovane volbe to nevyslo....stydim se za takoveho prezidenta!!! No jeste,ze uz brzo konci!!!
    Vata
    •  
      07.03.2012 12:14

      Souhlasím s Tebou Klusi, než Klaus, ať je tam radši třeba i Ransdorf :) - než tento zlej dědek
      Skalar
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m