Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NERV představil sedm námětů na efektivnější financování vysokých škol

NERV představil sedm námětů na efektivnější financování vysokých škol

22.03.2012 16:41
Autor: mediafax

Členové Národní ekonomické rady vlády (NERV) za asistence premiéra Petra Nečase (ODS) ve čtvrtek zveřejnili sedm návrhů na systémové změny ve financování veřejných vysokých škol. Jejich cílem je ušetřit v rozpočtu ministerstva školství zhruba miliardu korun bez nutné změny legislativy.

Vysokoškolákům by měla skončit možnost, aby studovali bezplatně nad rámec standardní doby studia. Ta je u bakalářů stanovená na tři roky, u navazujících magistrů je dvouletá. Zatímco nyní můžou studenti pobývat na vysokých školách až sedm let, nově by to bylo o dva roky méně.

Stát by za studenty také platil vždy jen jeden program dané úrovně. Skončila by tak praxe, kdy zájemce může za symbolický poplatek do výše 2800 korun ročně vystudovat například dva bakalářské nebo dva navazující magisterské obory.

Cílem třetího námětu NERV je snížit poměr mezi magisterskými a bakalářskými studenty. "Ne všichni studenti bakalářského studia mají na to vystudovat i studium magisterské," uvedl Nečas s tím, že nemá na mysli otázku peněz, ale studijních předpokladů. Materiál od poradního sboru vlády upozornil také na to, že bakalářské obory jsou v současnosti mnohdy jen přípravkou na navazující magisterské studium, což není dobře.

Vláda by podle ekonomů měla více zohlednit také kvalitu vzdělávacích programů. "Mnoho z vysokých škol bude mít velký problém s akreditací a reakreditací," upozornil na důsledky přijetí změny Schwarz. Společně s Nečasem pak pokárali Akreditační komisi ČR, která podle nich problémům nebrání a mnohdy je navíc dokonce jejich příčinou. Jako řešení Nečas navrhl zavést povinnost akreditovat studijní programy v angličtině tak, aby jejich kvalitu mohli posoudit i zahraniční odborníci.

Mezi další náměty poradního sboru vlády patří požadavek na každoroční předkládání analýzy efektivnosti financování veřejných vysokých škol, kterou by dávalo dohromady ministerstvo školství. Anebo nápad, aby školy peníze místo za jednotlivé studenty dostávaly prostředky jen za jejich získané kredity.

Sedmým nápadem z dílny NERV je přísnější povinnost placení a vybírání poplatků za delší a další studium. Delší studium se přitom týká těch studentů, kteří například na bakaláře studují už pátým rokem, nebo se čtyři roky pokoušejí dosáhnout na titul magistra. Podle ekonomů je výše vybíraného poplatku nízká a školy by ho mohly začít navíc vybírat o semestr dřív. Poplatek za druhou vysokou školu, tedy další studium, má podle materiálu také příliš nízký strop, který nemůže překročit 3000 korun za rok studia. U změny obou poplatků ale NERV připustil, že se neobejdou bez novely vysokoškolského zákona.


Váš názor
  • je třeba do toho říznout
    22.03.2012 18:32

    do zasmrádajícího rybníčku socialistického vzdělávání kde vystuduje každej, kdo má čas a nervy
    Bo
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data