Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blanchard: Co by mohlo a co nebude v Řecku fungovat

Blanchard: Co by mohlo a co nebude v Řecku fungovat

27.03.2012 18:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Snížení hodnoty řeckého dluhu bylo největším odpisem veřejného dluhu v historii a zmenšilo zadlužení každého z Řeků téměř o 10.000 eur. Zahraniční investoři tak této zemi výrazně pomohli a nyní je čas na Řecku, aby odvedlo svou práci. Nejdříve musí ještě více snížit své fiskální deficity, jinak bude veškerý pokrok daný snížením dluhu zmařený. Doposud dosažené úspory jsou skutečně impozantní, primární deficit byl snížen z 10 % na méně než 3 %. Řecko ale bude muset dosáhnout primárního přebytku, jinou alternativu nemá.

Možná ještě důležitější je snížení deficitu běžného účtu. Důvody jsou dva: Žádná země nemůže mít deficit běžného účtu a věčně si půjčovat od zbytku světa. A fiskální utahování dopadne negativně na domácí poptávku; jediný způsob, jak růst, je spolehnout se na poptávku zahraniční. Nyní dosahuje deficit běžného účtu Řecka asi 10 % HDP, a to i přes sníženou produkci. Není žádným tajemstvím, že musí dojít ke zvýšení konkurenceschopnosti, prodejů do zahraničí a ke snížení nákupů ze zahraničí. Zdá se, že bude třeba zvýšit konkurenceschopnost (reálná depreciace) asi o 20 %.

Zvýšit konkurenceschopnost lze dvěma způsoby: Zvýšením produktivity, či snížením mzdových a nemzdových nákladů. Mnohé sektory v Řecku jsou na tom s produktivitou špatně, nutné reformy jsou ale složité a jejich výsledky se neobjeví zítra. Zůstává tak pokles relativních mezd, alespoň do doby, kdy se začne zvyšovat produktivita. Jednotkové náklady práce, které představují klíčové měřítko konkurenceschopnosti, vzrostly v Řecku v letech 2000 – 2010 o 35 %. Tento proces se nyní musí otočit. Nejlepší by bylo snížení založené na dohodě mezi sociálními partnery, které by eliminovalo bolestivý proces postupného snižování mezd. K takové dohodě ale nedošlo, můžeme proto pouze říci, že čím rychleji změny proběhnou, tím méně bolestivější budou.

Domnívám se, že méně bolestivé alternativy neexistují. Návrhy na velké investice do infrastruktury, které by podpořily růst a produktivitu, jsou sice hezké, ale Řecko primárně nečelí problému s infrastrukturou. Takové projekty by v konečném důsledku jen posunuly nevyhnutelné změny do budoucna. Někteří také hovoří o tom, že mzdy by měly namísto poklesu růst, aby byla stimulována domácí poptávka. To by ale pouze zhoršilo nedostatečnou konkurenceschopnost a deficit běžného účtu by dále rostl.

Co opuštění eurozóny? Prudké oslabení měny by skutečně mohlo umožnit rychlý pokles mezd a cen. Nepřipravený odchod z eurozóny by však vedl k obrovským ztrátám plynoucím z kolapsu monetárního a fiskálního systému a z právních bitev týkajících se odpovídajícího kurzu u smluv. Christine Lagarde správně uvádí, že rizika související s Řeckem „jsou stále mimořádně vysoká“.

Uvedené je výtahem z „The logic and fairness of Greece’s programme“ autora Oliviera Blancharda.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m