Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nepotěšili jste mě, ani já vás nepotěším...

Nepotěšili jste mě, ani já vás nepotěším...

16.04.2012 18:27

O určitou kvantifikaci toho, jak dobře, či zle jsou na tom jednotlivé evropské země, co se týče podnikatelského prostředí, se pokusila Světová banka. Na jednu stranu nejde o lehce měřitelnou veličinu, na stranu druhou jde o proměnnou klíčovou. Podnikatelské prostředí a konkurenceschopnost je jádrem úspěchu i neúspěchu, jak ukazuje například Německo na straně jedné a periferie eurozóny na straně druhé. Následující graf tedy ukazuje pomyslnou vzdálenost, kterou má vybraná země od hypotetické „top“ podnikatelské destinace v EU.

potěš

Pořadí zemí v celku odpovídá intuici, země periferie jsou ale na první pohled trochu překvapivě rozhozeny přes celý graf. Irsko je dokonce na prvním místě – jeho vzdálenost od „dokonalé“ podnikatelské země je nejmenší (v roce 2009 i 2011). Pokud ale uvážíme, že v jádru jeho současných dluhových problémů byl bankovní sektor a jeho špatné investice, netluče se graf ani zde s tím, co bychom cca očekávali.

Na opačném konci spektra je ale Itálie a Řeckem. Zejména v případě nezachranitelné Itálie je to samozřejmě oříšek. Naštěstí pan Monti nutné reformy prosazuje. Jak se ale vyvine situace ve chvíli, kdy se daná země snaží dohnat to, co léta, či desetiletí zanedbávala, je otevřená věc. Určitý optimismus může vzbuzovat pohled na pozici Portugalska, druhá nezachranitelná země – Španělsko, má ale bohužel blíže spíše k Itálii, než k Irsku.

Všimněme si také, že na vrcholu pelotonu jsou severské země. První věci mají jít jako první a pokud mám dobře fungující prostředí, můžu ho využívat ke štědrosti. Začít od „štědrosti“ ale asi nelze. Čímž se dostávám k tomu pro nás nejhoršímu. Pozorný čtenář si jistě všiml i toho, který z výtečníků je na konci závodního pole (o závodní pole skutečně v neustále intenzivnější světové konkurenci jde).

Můžeme se schovávat za to, že jde o nepřesné měření, apod. Nebo otevřeme dnešní noviny (či jakékoliv jiné z poslední doby) a zeptáme se, jestli je tohle země zaslíbená podnikatelům, kteří chtějí tvořit a inovovat. Je pak možná jen otázkou času, kdy nám světová ekonomika řekne: „Nepotěšili jste mě, ani já vás nepotěším…“ V tom nejhorším případě se pak budeme snažit dohnat ztrátu tím, že budeme rozvíjet odvětví, která nikdo jiný nechce (podobně jako to nyní dělá Polsko; pro jeho pozici viz graf) a vydávat to za naší přednost.

O pijavicovém prostředí, které výstižně popisuje uvedený graf, jsem se zde již několikrát rozepisoval. Zde si na závěr položím otázku: Jak dlouho ještě? A pro odpověď využiji tzv. pět fází zármutku. Tyto fáze totiž můžeme obecněji pojmenovat jako pět fází vypořádání se s velmi nepříjemnou situací. Jde o následující pořadí: Popírání skutečnosti, zloba, plno řečí kolem (co by kdyby), deprese, smíření se s danou situací (či její řešení). Podle mého soudu je většina naší politické scény stále ve fázi jedna, pár jedinců ve fázi dvě až tři. Společnost pak dosáhla fáze dvě až čtyři.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Ještě nutno dodati...
    18.04.2012 0:06

    K piatim pasívnym faktorom ešte "pridať" ŠTYRY fázy krízy a euroKORUPCIU a už majú euroAKADEMICI "večnú tému na eurobádanie" keby išlo len o TEORETICKÉ problémy najvyspelejších DEMOKRACIÍ a nie o krachujúce praktické ekonomiky "niektorých veľmocí a silných demokracií/v teórii a jej krízospojení do neurčita s dôsledkami- dúfam že nie po príklade Adolfmodelu "systémového riešenia " buržoázno-kapitalistického eurosystému - VIĎ Európa 1914-1933!!!!! - a ešte aj s "Vatikánskymi obavami" -tak s fašizmu, ako aj komunizmu.......Ostáva veriť, že SME SA poučili???
    turcan
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university