Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: Zastavení plateb z fondů EU může zvýšit letošní deficit až na 6 %

Nečas: Zastavení plateb z fondů EU může zvýšit letošní deficit až na 6 %

24.05.2012 12:27, aktualizováno: 24.5. 16:29
Autor: ČTK

Aktualizováno

Schodek letošního státního rozpočtu ČR by mohl v případě, že by Evropská unie zastavila České republice kvůli problémům s čerpáním všechny platby z unijních fondů, vystoupat až na šest procent hrubého domácího produktu (HDP). Po dnešním jednání s šéfem Evropské komise Josém Barrosem to v Bruselu řekl český premiér Petr Nečas (ODS). Jeho kabinet by přitom chtěl deficit stlačit pod tři procenta HDP. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k tomu dnes uvedl, že jde čistě o hypotetický vývoj. 

Barroso podotkl, že byla zjištěna řada problémů s čerpáním fondů v EU, a to jak ze strany českých, tak unijních kontrolorů. Nyní je nezbytné bezodkladně přistoupit k odstranění problémů, přičemž Praha a Brusel už mezi sebou uzavřely "akční plán", který by to měl zajistit. Než budou opatření z tohoto plánu, která se týkají správy a kontroly toku peněz, uvedena do praxe, tak nemohou proběhnout žádné platby peněz pro české programy, zdůraznil šéf EK. 

"Ta rizika jsou velká. Kdyby skutečně v tom nejhorším scénáři byly zastaveny všechny platby, tak by deficit veřejných financí v České republice mohl skokově narůst až k šesti procentům hrubého domácího produktu, což by totálním způsobem destruovalo konsolidační strategii vlády," řekl Nečas. 

"My jsme proplatili desítky miliard, které nemáme dosud proplaceny z EU. Ale nikde není řečeno, že proplaceny nebudou. To riziko je sice v desítkách miliard, což jsou procenta HDP, ale je to absolutně hypotetické riziko," řekl dnes novinářům v Praze ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj chtěl premiér zřejmě poukázat pouze na rozsah toho problému. 

Barroso podotkl, že je přesvědčený, že se potíže s fondy překonají. "Doufám, že můžeme tento problém překonat," řekl českým novinářům. 

O tom, jak to nakonec s osudem peněz určených ve fondech EU pro ČR bude, by mělo být jasněji do konce července. Praha musí zaslat do Bruselu informace a českými úřady provedené audity. V červnu a v červenci vše i na místě prozkoumají evropští experti. Pak by komise měla říct, k jakému závěru dospěli. 

Velké problémy, na které Brusel opakovaně Prahu upozornil, v minulých měsících provázely třeba operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost. Z něj by ČR měla získat až 53 miliard korun. Reálně ale hrozí, že o značnou část by mohla přijít. Brusel pozastavil kvůli potížím týkajících se auditního a kontrolního systému zpětné proplácení peněz. To by ale v důsledku znamenalo to, že by peníze šly z českého rozpočtu, a negativně tak ovlivnily rozpočtový schodek. 

Platby ale de facto stojí i u dalších fondů. U řady Česko o proplácení nežádá, neboť by to mohlo být odmítnuto. Normálně tak v podstatě fungují jen dva z více než dvou desítek programů. 

Nečas podotkl, že loni deficit rozpočtu činil 3,1 procenta HDP. Mohl být ale pod třemi procenty, kdyby nebyly problémy s platbami z evropských fondů. "Výpadek byl zhruba (kolem) desíti miliard korun v loňském rozpočtovém roce," řekl Nečas, který zdůraznil, že jeho vláda udělá vše, co bude v jejích silách pro nápravu situace. 

Zda by zastavení čerpání peněz z evropských fondů rozpočtu uškodilo, nebo pomohlo, je podle analytika Patria Finance Davida Marka otázkou. Použití peněz z evropských fondů totiž vyžaduje spolufinancování, a zatěžuje tak české veřejné finance. 

Z krátkodobého pohledu by to podle něj jistě nebylo pozitivní pro vývoj ekonomiky, neboť investice financované z evropských peněz představují významnou část z celkové investiční aktivity. Dlouhodobě už hodnocení není tak jednoduché. "Jsou země, kterým peníze z evropských fondů pomohly, ale jsou i země, kde tyto peníze zničily motivaci k normálnímu podnikání a práci. Řecko je ukázkovým příkladem," podotkl Marek.

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl, že sociální demokraté budou na nejbližší schůzi sněmovny opět požadovat, aby premiér a ministr financí informovali o situaci kolem evropských dotací. Na minulé schůzi tuto informaci vláda a premiér odmítli sněmovně poskytnout.


Váš názor
  • 53 miliard korun
    24.05.2012 18:28

    Operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost. Z něj by ČR měla získat až 53 miliard korun. Z toho sa preplatili riadne " kurzy angličtiny "
    Open_mind
  • právě naopak
    24.05.2012 16:28

    Jestli jsi si nevšiml, tak dotace byly pozastaveny již cca před dvěma měsíci
    Bobo
    • Re: právě naopak
      24.05.2012 16:35

      bav se s volem o nesmrtelnosti chrousta :o))
      rat
  • Re: Všimli jste si,
    24.05.2012 16:24

    Musí přece svoji neschopnost na někoho hodit.
    Bobo
  • prave naopak
    24.05.2012 16:19

    dotace byly pozastaveny protoze vyslo najevo, ze penize urcene na projekty na vylepseni veci pro lidi jsou "odklaneny" do soukromych kapsicek pana Ratha a jeho kumpanu. Copak je to tak tezke pochopit - to vidi kazdy patak. Ty bys daval spolecne penize urcene pro lidi a na vylepseni podminek, nekomu kdo si za ne stavi osobni lazne a bazenem a kulturnim strediskem, zatimco silnice v celem kraji jsou v dezolatnim stavu. Precti si clanek o zadluzenosti celeho kraje a pak tu cintej.
    bearbull
    • Re: prave naopak
      24.05.2012 16:49

      Kazdy sestak vi, ze dotace z EU jsou za ucelem udrzeni jakstaks konkurenceschopnosti tech chudych clenu. Nebyt dotaci, pribrzdily by se investice a mozna bychom my uz dovazeli vetsinu potravin. Program zelena usporam taky plnil kapsicky vybraneho okruhu stavebnich firem. Vzdy jde nejprve o vybrany okruh a pak o program, tedy aspon urcite u nas. Jinde mozna umi nastavit kontrolu od prvopocatku, kdezto u nas se od prvopocatku umi odklanet, ale hlavne umime videt jen to, co chceme videt.
      Mudrc
  • Všimli jste si,
    24.05.2012 15:32

    že to s tím drátem prasklo zrovna v době, kdy jsou ohroženy ty platby z fondů? Čili, národe, další utahování opasků, víte proč...
    Kalka.
    • Re: Všimli jste si,
      24.05.2012 18:44

      Oni nějak těm socanům,co předávali úplatek,určili kdy to mají udělat??Aha.To jsem nevěděl.Já myslel,že ho musí zadržet v době předání a netušil jsem,že ti socani,cp předávali úplatek tak činili v souladu s vládou.
      Velkamedvědice
    • Re: Všimli jste si,
      24.05.2012 15:40

      všiml, hned první den při proslovu fňukny v čele PS...
      Jesse
      • Jesse
        24.05.2012 18:47

        Fajn,že přitakáváš,ale Kalka to myslela obráceně.Jak pořád konspiruje,aby bylo ještě hůře,než je.Že praslkly fondy,tak obětovali Ratha,aby odvedli pozornost.Ne,že při projevu Němcové,praskl problém z fondy...
        Velkamedvědice
  • záměrné oblbování ovčanů
    24.05.2012 15:28

    vede k tomu že v příštích volbách dostanou komunisti vetšinu hlasů a pak se teprve máme na co těšit. Nejvice pobavý i název "sametová revoluce". Revoluce, aby splnila svůj účel, musí být krvavá. To co jsme tady zažili byla fraška připravená komunisty a ovčané jim to zbaštili i s navijákem. Stačí se jen zamyslet a podívat kdo má nyní v rukou moc s policijí, soudci a advokáty. Ale jak se říká, každý národ má přesně takovou vládu jakou si zaslouží. Howg.
    pazderka
    • Re: záměrné oblbování ovčanů
      24.05.2012 15:39

      Lituji tu menšinu, která si tuto vládu nezaslouží. Ale to bývalo vždy v dějinách. Halt, lidi mají rádi, když jim zloději lžou a manipulují s nimi. Toto dnes je klasický příklad. Už jen čekám, až ufňukaná soudružka Němcová bude mobilizovat voliče proti komunistům za demokracii a že ty samé komouše odmítali 20 let zakázat... Důkaz, že to jsou jejich kumpáni, které potřebují jako klacek na voliče.
      Jesse
  • byvaly pan prezident Masaryk
    24.05.2012 15:09

    velice moudre pred lety prohlasil ze politicka elita zeme je zrcadlem soucastne spolecnosti. Protoze konec koncu z te pani politici pochazeji. Proto jeden vykriceny zlodej to dokaze ted podelat celemu narodu a presto se najde neuveritelne mnozstvi socanu, kteri se ho snazi ospravedlnit. Co na to rici - dobre nam tak. Jsme narod blbcu a zlodeju a slusny clovek se musi stydet a v cizine zapirat, ze je Cech.
    bearbull
    • Re: byvaly pan prezident Masaryk
      24.05.2012 16:19

      ano,máte naprostou pravdu: A proto jsem už v roce 1980_ Mnichov,vlakové nádraží,toaleta_ četl tyto hieroglyfy: češi jsou banda simulantů a flákačů, češi kradou. Za 10 let se tito lidé vrátili s gloriolou politických hrdinů. Naše pověst se neutváří jenom dnes.Tenkráte jsem byl mladej naivní kluk, dost se mě to dotklo a mrzelo. Možná že ale i to přispělo k tomu, že jsem začal chápat, proč se na nás Němci už tehdá dívali s despektem.
      masox
    • Re: byvaly pan prezident Masaryk
      24.05.2012 15:15

      Svatá pravda. Teď už zbývá jen poskakovat na Karláku a skandovat připitomělné heslo - "Kdo neskáče není čech, hop hop hop" :-)) Skvělá vizitka přiblblíků, kteří své zloděje půjdou opakovaně zvolit :-))
      Jesse
      • Jesse
        24.05.2012 18:53

        Tak sportovní fandové jsou ta verbež!!To jsem nevěděl!!Chápu to dobře,že kdo nevolí Tvé Moravany,/jejichž program Tě nezajímá,jak si dneska psal/,je přiblblík??Nebo je tam možnost,co mi uniká?
        Velkamedvědice
  •  
    24.05.2012 15:08

    Už mě taky napadlo jesdtli to není záměr, tak zdevastovat tento stát.
    Homo
  •  
    24.05.2012 14:47

    ted bekas,ze ti chcipla kozenka....ale nepodepsat ten pakt stability to jsi byl jiny hrdina,vid?Ted si muzete s vseznalkem na hrade podat ruce....ale co budete ted rozkradat,kdyz uz nebude co...?
    Vata
  • Je ubohé
    24.05.2012 14:41

    počítat s financemi z evropských fondů k tomu, abychom splnili jedno z Maastrichtských kritérií. To nemá nic společného s rozpočtovou odpovědností, ale lhaním si ve vlastních řadách.
    KONTO
  • trotle z ODS
    24.05.2012 13:58

    Tak přestaňte ty fondy vykrádat. Jak prosté !!
    Jesse
    • Re: trotle z ODS
      24.05.2012 14:16

      Hm. Už není co vykrádat. Už je snědeno. Teď už jenom směr vysoké zadlužení, tvrdé škrty, vysoká inflace, nezaměstnanost, devalvace koruny. Nebo se snad někdo domnívá, že těch příchozích cca 100 - 140 mld ročně máme kde vzít? I kdyby to skrouhli je o poloviny, bude to katastrofa. takový finanční armagedon.
      JardaFarda
      •  
        24.05.2012 14:21

        Mno, problém je právě v tom, že už domácí zdroje vyschly a proto začali vykrádat zmíněné fondy z EU. Tož sám nevím, čemu ti kmotři ve vládě dají přednost. jestli dalšímu zvyšování daní, z čehož nezískají NIC a nebo vyprázdní zbytek ze státní kasy a pak odejdou do emigrace. Tak to u nás soudruzi dělali vždycky...
        Jesse
        • Re:
          24.05.2012 14:34

          Řešení není. 30-40 mld ročně nebylo propláceno z fondů a šlo to tak ze státní kasy. Toto už téměř položilo rozpočet. Jakékoliv další snížení proplácení je už pro tak slabou ekonomiku smrtící. To prostě neuhrajeme.
          JardaFarda
  •  
    24.05.2012 13:56

    Nečas a Kalousek by měli být stíhání za úmyslný trestný čin zpronevěry svěřeného majetku. V obchodní společnosti by za to byla sazba do 12 let. V českém Kocourkově to nebude ani přijetí politické zodpovědnosti. A opozice mlčí.
    Juniper
    •  
      24.05.2012 13:59

      Oni se s opozicí v tomhle směru kryjí. Potřebují se navzájem. Opoziční smlouva zapustila hluboké kořeny. Poděkujme Klausovi a Zemanovi !!
      Jesse
  • A je to venku
    24.05.2012 12:54

    No a je to tady. Konečně. Už to musel říct na celou hubu, že to přivedli na buben. Hotovo tečka. 6 let ODS u vlády a výsledek je tady, takže lady a gentlemans jedem z kopce.
    JardaFarda
    • Re: A je to venku
      24.05.2012 15:36

      Aááá, další levičák co chce být světový tak píše anglicky. Bohužel ani to mu nejde...
      JiR
  •  
    24.05.2012 12:54

    Určitě za to může Rath. Vláda v čele s Kalouskem za to nemůže. Můžeme se dočkat toho, že úsporná opatření nebudou stačit a můžeme se dočkat dalšího balíčku úsporných opatření .
    Bobo
    •  
      24.05.2012 14:00

      Nebo se můžeme konečně dočkat zastavení nesmyslných tendrů, vypsaných státem.
      Jesse
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university