Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lagardeová (MMF): Řekové ať začnou platit daně, víc mě tíží děti v Africe. Koalice ND a PASOK dle průzkumů drží většinu

Lagardeová (MMF): Řekové ať začnou platit daně, víc mě tíží děti v Africe. Koalice ND a PASOK dle průzkumů drží většinu

28.05.2012 9:42, aktualizováno: 28.5. 14:18
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Dusno na diplomatické scéně vyvolala o víkendu šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová prohlášením, že ji nyní dělají větší starost děti v Africe, než Řekové, kteří by především měli konečně začít platit daně a tím významně pomoci sami sobě jako zemi. Zopakovala, že je nyní důležité technicky se připravit na možnost odchodu Řecka z eurozóny a zároveň, že Řecko musí dostát svým závazkům vůči MMF a EU s ECB.

Šéfka MMF Lagardeová v rozhovoru, který otiskl list The Guardian, důrazně Řeky vyzvala, aby dojednané podmínky dodrželi. Na dotaz, zda myslí i na dopad škrtů na obyčejné lidi, třeba na pacienty, kteří se nemohou dostat k potřebným lékům, řekla, že myslí "víc na děti ze školy ve vesničce v Nigeru... které se tři dělí o jednu židli." "Myslím, že potřebují ještě víc pomoci než lidé v Aténách," řekla. "A pokud jde o Atény, myslím také na všechny ty lidi, kteří se pořád snaží vyhnout placení daní," dodala Lagardeová. Připustila, že myslí i na lidi, kteří přišli o práci a nemají přístup k sociálním službám. "Myslím, že by si měli kolektivně pomoci. Jak? Tím, že zaplatí všichni daně," dodala.

Stejně se vyjádřila o dopadech na děti. "Zodpovědní jsou rodiče, ne? Tak rodiče musí platit daně," prohlásila. Na dotaz, zda si tedy Řekové a další v Evropě hezky žili a teď za to musí platit, šéfka MMF řekla: "Tak to je."

Kritiku na adresu Lagardeové vznesla vláda Francie, podle které je vnímání Řeků ze strany šéfky MMF Lagardeové poněkud karikaturní a schematické. Mluvčí vlády Najat Vallaudová-Belkacemová uvedla, že šéfka MMF ani nikdo jiný nemá co dávat Řekům nějaké lekce. Varovala, že pokud se Řecko po nových parlamentních volbách 17. června rozhodne odejít z eurozóny, bude to špatné pro všechny partnery v Evropě i jinde ve světě.

"Jsou to nedůstojné výroky... Proč neřekne, že to rejdaři, tedy kapitalisti musejí platit daně, které neplatí... To pravoslavná církev by měla platit daně... Státní zaměstnanci a další obyčejní lidé se nemohou vyhnout daním, protože se jim odebírají u zdroje," prohlásil předák francouzské radikální levice a europoslanec Jean-Luc Mélenchon, jehož voliči přispěli v nedávných prezidentských volbách k vítězství socialisty Françoise Hollandea.

Šéf řecké levicové strany PASOK Evangelos Venizelos řekl, že generální ředitelka MMF urazila Řeky.

Předvolební preference obracejí

Až 54 procent Řeků je podle nejnovějších průzkumů připraveno se smířit se ztrátou eura, pokud by vynaložené oběti za jeho udržení měly překročit "únosnou mez". Pouze třetina jich chce evropskou měnu pro Řecko zachránit za každou cenu a sedm procent se jí chce okamžitě vzdát.
Řecká pravicová strana Nová demokracie (ND), která podporuje mezinárodní pomoc předluženému Řecku, před novými parlamentními volbami stále vede v průzkumech veřejného mínění. Na druhém místě je Koalice radikální levice (SYRIZA), jež drastické podmínky provázející pomoc odmítá.

V pěti o víkendu zveřejněných průzkumech vede ND před SYRIZA o 0,5 až 5,7 procenta. Levicová strana PASOK, která je také pro mezinárodní pomoc, je s odstupem třetí. Dle průzkumů Eleftheros Typos/Pulse, Proto Thema/Alco, Real News/MRB, To Vima/Kapa a Ethnos/MARC volební podpora v průzkumech vedoucí Nové demokracie dosahuje 25,6 až 27,7 %, druhé SYRIZA pak 20,1 až 26 %. Významným závěrem průzkumů je, že koalice vedoucí ND a třetí PASOK, která vládla i před volbami, by nyní měla v parlamentu podle anket většinu 11 až 16 křesel. Doposud strany podporující a odmítající podmínky zahraniční pomoci sváděly v průzkumech po nerozhodných volbách 6. května vyrovnaný souboj, případně SYRIZA měla větší náskok.

V Řecku je klíčové, která strana volby vyhraje, jakkoli malým rozdílem. Vítěz totiž získává v parlamentu o 300 poslancích automaticky 50 křesel navíc. Podle analytiků je vedení ND stále křehké. "Nové průzkumy ukazují, že je vystrašilo vedení strany SYRIZA v minulých anketách," řekl analytik John Loulis. Podle něj SYRIZA bude možná mít výhodu u nerozhodných voličů, které tolik nevyvede z míry obava z odchodu z eurozóny. "Je to stále velmi těsný souboj. ND má malý náskok, ale každý, kdo je označí za favorita, se naprosto mýlí," uvedl Loulis.

Šéf ND Antonis Samaras ostře zaútočil na koalici SYRIZA a obvinil ji, že si hraje s ohněm. "Pokud Řecko jednostranně vypoví dohodu o pomoci, bude po léta izolované... nebude mít potraviny, léky a benzín. Bude trpět neustálými výpadky proudu," řekl Samaras na shromáždění své strany. SYRIZA reagovala potvrzením svého odporu vůči dohodě s EU a MMF. "Znamenala by další snižování platů a penzí, nové propouštění ve veřejném sektoru, rostoucí nezaměstnanost a zavřené obchody," uvedla SYRIZA v prohlášení.

Překvapivě proevropsky vyznívá také dnešní prohlášení lídra Demokratické levice Fotise Kouvelise, který v Řecku podmínil spolupráci se SYRIZA a lídrem Triprasem garancemi za to, že Řecko setrvá v eurozóně. Jedním dechem však Kouvelis dodal, že očekává postupný odklon podmínek záchranných půjček.

Volby 17. června následují poté, co květnové hlasování skončilo prakticky nerozhodně mezi odpůrci i stoupenci záchranného balíku EU a MMF v hodnotě 130 miliard eur. Vítězství stran odmítajících hluboké škrty požadované výměnou za finanční pomoc, které prohloubily ekonomický propad a růst dluhu, vyvolalo v Evropě obavy, že Řecko by mohlo opustit eurozónu. MMF a EU požadují také kroky proti korupci a daňovým únikům.

V nedávných předčasných volbách ztratily v Řecku parlamentní většinu strany, které po dohodě s EU a MMF prosazovaly drastická úsporná opatření výměnou za zahraniční pomoc s cílem vyřešit řeckou dluhovou krizi. Strany se poté nedokázaly dohodnout na vládě a byly vyhlášeny nové volby. Existují obavy, že v nadcházejícím hlasování ještě více posílí strany, které škrty odmítají. To by asi vedlo k odstoupení Řeků od eura.
 
(Zdroj: čtk, AFP, AP, Bloomberg, CNBC)


Váš názor
  •  
    28.05.2012 16:36

    Nigérie je příklad toho, jak se mohou mít děti dobře, když jejich zemi budou vládnout takoví "lidé" jako madam Lagarde. Už jen obarvit tu patku, neholit knír a v proslovu vyměnit Řeky za židy a jsme 75 let zpátky. Pořád říkám, že vysoce postavení politici by prostě neměli brát drogy, když jsou ve funkci...
    Berounskej
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů